Εκτός από τις κλασικές βαφές αβγών, υπάρχουν τρόποι να βάψουμε τα αβγά μας χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως παντζάρια, κόκκινο λάχανο, σπανάκι, κύμινο ή κουρκουμά.

Χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα αβγά, γερά, χωρίς ραγίσματα, όλα στο ίδιο μέγεθος και σε θερμοκρασία δωματίου. Για τα πιο ανοιχτά χρώματα προτιμούμε ως βάση τα άσπρα για τα πιο σκούρα τα καφετιά αβγά. Πρώτα τα ξεπλένουμε καλά με νερό και ξίδι για να πιάσει καλύτερα το χρώμα πάνω τους. Τα βάζουμε προσεκτικά σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, σε μονή στρώση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 12 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.

Γενικός κανόνας
Βράζουμε 2 κούπες νερό μέχρι να κοχλάσει. Προσθέτουμε το υλικό που θα μας δώσει το χρώμα που επιλέξαμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη «βαφή» να σιγοβράσει για 30 λεπτά, μέχρι να βγάλει όλο της το χρώμα στο νερό. Σουρώνουμε το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει για 2-3 ώρες. Σε αυτό το στάδιο επιλέγουμε αν θα προσθέσουμε 2 κουταλιές λευκό ξίδι για πιο έντονο χρώμα και ρίχνουμε τα αβγά στο μείγμα, που θα πρέπει να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά για τις πιο αχνές αποχρώσεις ή και όλη τη νύχτα για τις βαθύτερες. Φορώντας πλαστικά γάντια βαφής, βγάζουμε τα αβγά με τρυπητή κουτάλα και τα σκουπίζου- με με λαδωμένο πανί για να σταθεροποιήσουμε το χρώμα και για να τους δώσουμε λάμψη.

Τα χρώματα
Για κάθε χρώμα θα χρειαστούμε: 4 φλιτζάνια νερό, 2 κ.σ. λευκό ξίδι, 2 κ.σ. αλάτι. Σημειώνεται ότι η ίδια βαφή γίνεται εντονότερη αν βάψουμε ένα από τη φύση του καφετί αβγό.

Για να βάψουμε τα αβγά πορφυρά κόκκινα χρειαζόμαστε 1½ φλιτζάνι παντζάρια κομμένα σε κυβάκια. Αφήνουμε τα αβγά στο μείγμα από 30 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με την απόχρωση που θέλουμε να πετύχουμε.

Για το κίτρινο χρειαζόμαστε 3 κουταλιές της σούπας κουρκουμά ή κύμινο. Αφήνουμε τα αβγά στο μείγμα αποβραδίς.

Για το θαλασσί, χρειαζόμαστε 1½ φλιτζάνι κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο και να μείνουν στο μείγμα για 30 λεπτά με 1 ώρα. Αν μείνουν όλη τη νύχτα, το λάχανο θα βάψει τα αβγά έντονο τιρκουάζ.

Για να βάψουμε πράσινα αβγά, χρειάζονται 2 φλιτζάνια σπανάκι ή 2½ φλιτζάνια μαϊντανό. Αφήνουμε τα αβγά στο μείγμα από 30 λεπτά ή και αποβραδίς

Συνδυασμοί που θα μας δώσουν ιδιαίτερα χρώματα είναι επίσης:

* Το παντζάρι με το κόκκινο λάχανο, για πιο σκούρο κόκκινο. Αφήνουμε τα αβγά για 30 λεπτά σε κάθε μείγμα.

* Ο κουρκουμάς και το κόκκινο λάχανο για μπλέ χρώμα. Αφήνουμε τα αβγά για 30 λεπτά σε κάθε μείγμα.

* Ο κουρκουμάς και το παντζάρι για καφέ χρώμα. Αφήνουμε τα αβγά για 30 λεπτά σε κάθε μείγμα.

* Το σπανάκι και το κόκκινο λάχανο για ανοιχτό μπλε χρώμα. Αφήνουμε τα αβγά για 30 λεπτά στο μείγμα με το σπανάκι και για 2 ώρες στο μείγμα με το κόκκινο λάχανο.

* Ο κουρκουμάς, το κόκκινο λάχανο και το σπανάκι για ανοιχτό πράσινο χρώμα. Αφήνουμε τα αβγά στο μείγμα από 30 λεπτά.

Δείτε επίσης

Μεγάλη Πέμπτη και βάφουμε αβγά με τη Ντίνα Νικολάου

Πώς να κάνετε τα κόκκινα αβγά σας ξεχωριστά

Πάσχα: Ήθη και έθιμα απ΄ όλη την Ελλάδα