Απολαμβάνεις τις νόστιμες αλμυρές τάρτες με την τριφτή ζύμη και τις διάφορες γεμίσεις. Δες πώς μπορείς να τις φτιάξεις στο σπίτι εύκολα και με εγγυημένα νόστιμο αποτέλεσμα.

Μπορεί στην Ελλάδα να αγαπάμε πολύ τις πίτες, ωστόσο και οι αλμυρές τάρτες δε μας αφήνουν ασυγκίνητους. Το αντίθετο μάλιστα, μας αρέσουν πολύ! Για να τις ετοιμάσεις στο σπίτι χρειάζεσαι μια βασική συνταγή για τη ζύμη της τάρτας, όπως αυτή που παρουσιάζεται εδώ και μάλιστα βήμα – βήμα, για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους. Όσο για τη γέμιση, έχουμε μια νόστιμη πρόταση την οποία μπορείς είτε να ακολουθήσεις ακριβώς, είτε να “παίξεις” λίγο με τα υλικά. Ας ξεκινήσουν τα ζυμώματα!

TARTA KIS

Υλικά (για 1 ταρτιέρα διαμ. 22εκ.)
Για τη ζύμη
340γρ. αλεύρι
½ κουτ. γλυκού αλάτι
225γρ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια
60γρ. νερό παγωμένο
λίγο ηλιέλαιο ή βούτυρο για το βουτύρωμα του σκεύους
Για τη γέμιση
250γρ. γάλα
250γρ. κρέμα γάλακτος
6 αβγά
½ κουτ. γλυκού αλάτι
200γρ. κεφαλογραβιέρα σε κυβάκια
150γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο

Διαδικασία

-1
Βήμα 1

Για να ετοιμάσετε τη ζύμη τοποθετείτε το μισό αλεύρι και το αλάτι στον κάδο ενός μίξερ με το φτερό.

2-3
Βήμα 2

Προσθέτετε τα κομματάκια βούτυρο σιγά-σιγά, ένα μικρό κομμάτι την κάθε φορά και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αναμυχθεί.

4
Βήμα 3

Προσθέτετε το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική μπάλα που δεν  κολλάει στο χέρι.

5
Βήμα 4

Βγάζετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την κάνετε μπάλα και την τυλίγετε σε μεμβράνη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο και την αφήνετε για μια ώρα τουλάχιστον. Σημειώνεται ότι μπορείτε να την αφήσετε στο ψυγείο έως και για μια ημέρα πριν τη χρησιμοποιήσετε, ενώ αν θέλετε να τη συντηρήσετε για περισσότερο την βάζετε στην κατάψυξη.

6
Βήμα 5

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγετε σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.

7-8
Βήμα 6

Βουτυρώνετε ελαφρώς την ταρτιέρα σας και απλώνετε μέσα τη ζύμη, φροντίζοντας να καλυφθούν ο πάτος και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.

9-10
Βήμα 7

Βάζετε την ταρτιέρα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα. Κατόπιν κόβετε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο μέγεθος του εσωτερικού της τάρτας και το τοποθετείτε στην επιφάνεια της ζύμης. Ρίχνετε μέσα στην τάρτα φασόλια ή ρύζι για βάρος. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και ψήνετε τη ζύμη για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες. Βγάζετε τη βάση της τάρτας από το φούρνο, αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος με τα φασόλια και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη.

b1
Βήμα 8

Για να ετοιμάσετε τη γέμιση της τάρτας ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το γάλα με την κρέμα γάλακτος και το αλάτι. Βάζετε τα αβγά σε ένα μπολ, τα χτυπάτε ελαφρώς και προσθέτετε σιγά-σίγα το ζεστό γάλα με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε.

b2-3
Βήμα 9

Αδειάζετε τη γέμιση μέσα στην ψημένη βάση και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC, για 25-30 λεπτά. Η τάρτα έχει ψηθεί αν όταν τρυπήσετε τη γέμιση με ένα μαχαίρι βγει σχεδόν καθαρό. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει καλά πριν την κόψετε και σερβίρετε.

Σημείωση: Στη γέμιση μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά της αρεσκείας σας, όπως μανιτάρια, πιπεριές και μπέικον.

4 tips για τη ζύμη
Στις τάρτες κυριαρχεί η ζύμη pate brisee (πατ μπριζέ) και έχει ως βασικά συστατικά το αλεύρι, το βούτυρο και το νερό. Η διαδικασία παρασκευής της είναι αρκετά εύκολη, καλό είναι όμως να προσέξεις τα εξής:
* Μην ζυμώσεις πάρα πολύ τη ζύμη, γιατί όταν ψηθεί θα γίνει βαριά και «ζυμαρένια» αντί για ανάλαφρη και τραγανή.
* Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί αφού την ανοίξεις, καθώς και μετά το στρώσιμο στην ταρτιέρα.
* Ανοίγεις τη ζύμη στο σωστό πάχος (½ εκ. περίπου) ώστε να μείνει τραγανή αλλά και να μην νοτίσει όταν ψηθεί με τη γέμιση.
* Για ομοιόμορφο ψήσιμο αφού στρώσεις τη ζύμη στο σκεύος, την βάζεις για λίγη ώρα στην κατάψυξη.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey