Η καστανή ακατέργαστη ζάχαρη είναι σύμμαχος στη ζαχαροπλαστική ωστόσο μεγάλος πονοκέφαλος όταν «πετρώσει». Τι μπορείτε όμως να κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Σίγουρα όχι να την πετάξετε γιατί όπως έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές, στην κουζίνα τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο. Υπάρχει λοιπόν τρόπος λοιπόν για να μαλακώσει; Φυσικά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι η ακατέργαστη καστανή ζάχαρη, γιατί πετρώνει και πώς τελικά πρέπει να την αποθηκεύουμε για να μη συμβαίνει αυτό;

Τι είναι η καστανή ζάχαρη;
Η πιο φανερή διαφορά μεταξύ λευκής και καστανής ζάχαρης εντοπίζεται στην περιεκτικότητα μελάσας, δηλαδή του σκουρόχρωμου, κολλώδους υγρού που παράγεται από την επεξεργασία του χυμού ζαχαροκάλαμου. Για την παραγωγή ορισμένων ειδών καστανής ζάχαρης η μελάσα αφαιρείται εν μέρει από ακατέργαστη ή μερικώς κατεργασμένη ζάχαρη, ενώ για την παραγωγή άλλων ειδών προστίθεται μελάσα σε κατεργασμένη λευκή ζάχαρη. Η ζάχαρη με ανοιχτό καστανό χρώμα είναι ιδανική για ψήσιμο στο φούρνο, σάλτσες και μπισκότα. Η σκουρόχρωμη ζάχαρη που έχει πιο έντονο άρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα chutneys, σάλτσες barbeque και μαρινάδες.

Γιατί η καστανή ζάχαρη σκληραίνει;
Όταν εκετεθεί στον αέρα, η υγρασία της καστανής ζάχαρης μειώνεται και το αποτέλεσμα είναι είναι το γνωστό- και ιδιαίτερα εκνευριστικό ομολογουμένως- «πέτρωμα».

Πώς την αποθηκεύετε
Όταν ανοιχτεί η συσκευασία της, η ζάχαρη πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο σε ξηρό και δροσερό μέρος, στο οποίο μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και 1 χρόνο.

Πώς τη διατηρείτε μαλακή
Μπορείτε να τοποθετήσετε μια φέτα του μήλου στο δοχείο αποθήκευσης μόλις ρίξετε τη ζάχαρη σε αυτό. Η υγρασία του μήλου θα αποτρέψει το «πέτρωμα». Εναλλακτικά, κάποιοι χρησιμοποιούν ψωμί, μια μέθοδο της «παλιάς σχολής» που πάντα πιάνει.

Τι κάνετε αν σκληρύνει
Το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτείτε εάν δεν την αποθηκεύσετε σωστά και «πετρώσει» είναι το πέταμα στα σκουπίδια. Μπορείτε να τη μαλακώσετε τοποθετώντας την για λίγες ημέρες σε πλαστική σακούλα μαζί με μια φέτα μήλου. Αν ωστόσο αυτή η εναλλακτική δεν πιάσει δοκιμάστε να τη βάλετε για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων καλυμμένη με ένα κομμάτι νωπό χαρτί κουζίνας.