Δροσερό, αναζωογονητικό και πολύ εύκολο να το φτιάξουμε, αποτελεί ιδανική επιλογή για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού που αναζητούμε κάτι νόστιμο να μας ρίξει τη θερμοκρασία.

Μιλάμε για το λάσι, το γιαουρτένιο ρόφημα της ινδικής γαστρονομίας. Η ινδική κουζίνα είναι πικάντικη και αρκετές φορές καυτερή. Για αυτό το λάσι συνοδεύει τα γεύματα του ινδικού τραπεζιού, ώστε να δροσίζει τον ουρανίσκο και να γίνεται το κάθε γεύμα πιο ελαφρύ και πιο απολαυστικό.

Το λάσι το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές ενώ πίνεται και σκέτο σαν παγωμένο δροσιστικό ρόφημα.

Στην αλμυρή του εκδοχή, η οποία συναντάται στα τραπεζώματα θυμίζει το τούρκικο *αϊράνι και είναι ελαφρώς πιο ρευστό από το πιο γλυκό αδερφάκι του. Περιέχει γιαούρτι, παγωμένο γάλα ή νερό, πάγο, μια πρέζα αλάτι και μπαχαρικά.

Πιο πηχτό και κρεμώδες, στη γλυκιά του εκδοχή, περιέχει γιαούρτι χτυπημένο με ζάχαρη, παγωμένο γάλα ή νερό και πάγο.

Τα γλυκά λάσι τα συναντάμε σε πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς, ανάλογα με τις φρουτένιες προσθήκες τους. Σερβίρονται σε γυάλινο ποτήρι και γαρνίρονται με κάρδαμο σε σκόνη, θρυμματισμένα κάσιους, φιστίκια ή αμύγδαλα, σταφίδες και κεράσια χωρίς κουκούτσι.

Αυτό που κάνει, λοιπόν, το γλυκό λάσι τόσο ξεχωριστό είναι η πολυμορφικότητά του. Το απλό λευκό λάσι διαδέχεται το χρυσαφένιο με το μάνγκο, το κίτρινο με την μπανάνα, το ροζ με τις φράουλες και πάει λέγοντας. Υπάρχει όμως και η «λεμονάτη» εκδοχή, που δεν επηρεάζει τόσο το χρώμα, αλλά του δίνει μια απολαυστική γλυκόξινη γεύση.

Η συνταγή

Υλικά
2 φλιτζ. γιαούρτι πλήρες (παγωμένο από το ψυγείο)
1/4 ζάχαρη άχνη
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες (παγωμένο από το ψυγείο)
Πάγο σε κύβους
Λίγες σταγόνες λεμονιού ή μοσχολέμονου
Γαρνιτούρες της επιλογής μας

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μπλέντερ (ή ανακατεύουμε καλά στο χέρι μέχρι να αφρίσει το μείγμα) το γιαούρτι, το γάλα, την άχνη και τα παγάκια (αν το κάνουνε στο χέρι θα πρέπει ο πάγος να είναι θρυμματισμένος). Στύβουμε στο μείγμα λίγο λεμόνι, ανάλογα με την οξύτητα που επιθυμούμε. Σερβίρουμε με ό,τι μας αρέσει.

Συμβουλή
Το λάσι μάς δίνει την ευκαιρία να πειραματιστούμε με τις γεύσεις. Μπορούμε να προσθέσουμε στο μπλέντερ τα αγαπημένα μας φρούτα και να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη όσον αφορά το γαρνίρισμα.

*Αϊράν (αϊράνι)
Το αϊράνι, αριάνι ή αϊράν, στα τουρκικά Ayran, είναι ένα κρύο ρόφημα ξινογάλακτος με νερό και αλάτι. Είναι ιδιαίτερα δροσιστικό και εκτός από την Τουρκία, όπου θεωρείται εθνικό ποτό, το συναντάμε και σε άλλες χώρες, όπως στην Αρμενία (tahn), στο Ιράν κ.ά. Στην Ελλάδα το αριάνι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στην Κύπρο λέγεται αϊράνι και περιέχει πάντοτε δυόσμο.

Δείτε επίσης:

Golden milk: Το θεραπευτικό ινδικό ρόφημα

Vada pav: To μπέργκερ της Βομβάης και αγαπημένο fast food της Ινδίας

Τα κορυφαία ινδικά μπαχαρικά

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr