Μοιάζουν με ντόνατ, αλλά δεν είναι! Ο λόγος για τα μαντάζι που είναι παραδοσιακά γλυκά της Ανατολικής Αφρικής. Αφράτα, ελαφρώς γλυκά, φουσκωτά και τραγανά αποτελούν την τέλεια εναλλακτική πρόταση για να δοκιμάσετε κάτι νέο στην κουζίνα σας.

Τα μαντάζι είναι από τα πιο δημοφιλή σνακ ψωμιού στην Αφρική και όχι μόνο, ενώ γίνονται σε σχήμα τριγώνου, κυκλικά ή οβάλ. Μάλιστα, μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση τους και να προσθέσετε φρούτα ή σοκολάτα ή και να τα πασπαλίσετε και με άχνη ζάχαρη.

Το «κλειδί» για το τέλειο μαντάζι είναι πως όταν τηγανίζουμε τη ζύμη πρέπει να την αναποδογυρίζουμε και να τη βυθίζουμε κάτω από το λάδι. Για τη vegan εκδοχή της, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λιωμένο βούτυρο με φυτικό λάδι ή με λάδι καρύδας. Ας δούμε τι χρειαζόμαστε…

Υλικά
1 κουτ. του γλυκού ξερή μαγιά
1 κουτ. του γλυκού καρδάμωμο ή κακουλέ, αλεσμένο
2¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ – ⅓ φλ. ζάχαρη
½ φλ. γάλα καρύδας πλήρες
2 κουτ. της σούπας αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο
8 φλ. σπορέλαιο ή ε.π. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα: τσάι, ζαχαρούχο γάλα ή πραλίνα

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε ελαφρά τη μαγιά, το κάρδαμο, το αλεύρι και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ. Ανάλογα με την προτίμησή μας για γλυκύτητα βάζουμε είτε το  ¼ είτε το ⅓ φλ. ζάχαρη.

Ανακατεύουμε το γάλα καρύδας, το βούτυρο και το νερό. Το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να γίνει χλιαρό για περίπου 15 δευτερόλεπτα (εναλλακτικά, το ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα μέχρι να γίνει χλιαρό). Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα ρίχνουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μεγάλο μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας. Την αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για περίπου 2 ώρες.

Έπειτα βάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 4 ίσες μερίδες και τις ανοίγουμε. Κόβουμε 4-6 τμήματα σε σχήμα τριγώνου, ανάλογα με το επιθυμητό μέγεθος.

Βάζουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε προσεκτικά τα κομμάτια της ζύμης μέσα. Αρχικά, τα μαντάζι θα βυθιστούν, ενώ στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην επιφάνεια. Μόλις φτάσουν στην επιφάνεια, τα σπρώχνουμε προς τα κάτω μέχρι να πάρουν χρυσό καφέ χρώμα. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο που έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας μέχρι να στραγγίξουν.

Τέλος, τα σερβίρουμε με τσάι, γλυκό συμπυκνωμένο γάλα ή πραλίνα.

Δείτε επίσης:
Muffins VS Cupcakes: Ποια είναι η πραγματική διαφορά τους;

Αυτό είναι το διάσημο κέικ στο τηγάνι που μετρά 20 εκ. προβολές στο Youtube

Φτιάχνουμε τα πιο λαχταριστά σοκολατένια μπράουνι

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr