Ο PizzaChefArgy, κατά κόσμο Νίκος Αργυρόπουλος*, μάς δείχνει πώς να φτιάχνουμε πίτσα με ζύμη φοκάτσιας με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο. Ξεκινώντας από το μηδέν και μέσα σε μόλις 3 ώρες μπορούμε να απολαύσουμε αυτή τη μοναδική πίτσα ζυμώνοντας στο χέρι χωρίς mixer ή ζυμωτήριο.

Στη σημερινή συνταγή μάς αποκαλύπτει επίσης τα 4 στάδια ωρίμανσης και ξεκούρασης της ζύμης που είναι βασικά για να κάνουμε την πιο νόστιμη και μαλακή πίτσα-φοκάτσια.

Υλικά για ζύμη (Διαστάσεις ταψιού 32Χ40):
270ml νερό
400γρ. αλεύρι
20ml ελαιόλαδο
15γρ. αλάτι
7γρ. ξηρή μαγιά

Υλικά για πίτσα:
200γρ. λουκάνικο χωριάτικο καπνιστό
1 φρέσκια ντομάτα
1 πράσινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
150γρ. Gouda (τριμμένη)
200γρ. Μοτσαρέλα (τριμμένη)
2 φρέσκα μανιτάρια
300ml σάλτσα ντομάτας
100 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε την μαγιά στο αλεύρι. Βάζουμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι στο νερό και ανακατεύουμε.
Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε το αλάτι. Στην συνέχεια προσθέτουμε και την υπόλοιπη ποσότητα από το αλεύρι και ζυμώνουμε για άλλα 5-7 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας.

Στο τέλος βάζουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για άλλα 3-4 λεπτά.Συνολικός χρόνος ζυμώματος 12-15 λεπτά. Χρησιμοποιούμε γάντι κατά την διάρκεια του ζυμώματος για να μην κολάει η ζύμη στο χέρι μας.

Πρώτο στάδιο
Μόλις σχηματιστεί η ζύμη μας την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και αυτό είναι το πρώτο στάδιο ξεκούρασης.

Δεύτερο στάδιο
Ανοίγουμε την ζύμη πιέζοντας την ελαφρώς με τα δάχτυλά μας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πλάστη) την κλείνουμε σε σχήμα φακέλου και την ακουμπάμε σε επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει πιο πριν για να μην κολλήσει και την αφήνουμε εκεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για άλλα 40 λεπτά.

Τρίτο στάδιο
Καλύπτουμε την επιφάνεια του ταψιού μας με ελάχιστο ελαιόλαδο και τοποθετούμε εκεί την ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε εκεί για άλλα 40 λεπτά.

Τέταρτο στάδιο
Η ζύμη μας θα είναι εξαιρετικά μαλακή τώρα και με τα δαχτυλά μας την τεντώνουμε ελαφρώς για να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του τα ταψιού μας. Σκεπάζουμε με την πετσέτα για άλλα 40 λεπτά και αυτό είναι το τέταρτο και τελευταίο στάδιο ωρίμανσης της ζύμης.

Στη συνέχειά: Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας την ζύμη για να δημιουργήσουμε μικρές «λακουβίτσες».

Φτιάχνουμε ένα μίγμα (10ml νερό, 20ml ελαιόλαδο και 5 κ.σ. σάλτσας ντομάτας) και το απλώνουμε ομοιόμορφα στην ζύμη μας. Προσθέτουμε ακόμα λίγη σάλτσα αν το θεωρούμε απαραίτητο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 και ψήνουμε την πίτσα μας στη μέση του φούρνου για 10 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τα υλικά μας ξεκινώντας από την gouda, το λουκάνικο, τις πιπεριές και τις ντομάτες και στο τέλος προσθέτουμε την μοτσαρέλα.

Ψήνουμε για άλλα 5-7 λεπτά μέχρι η κρούστα μας να αποκτήσει το χρυσαφένιο καλοψημένο χρώμα και τα τυριά μας να λιώσουν ομοιόμορφα. Κόβουμε σε 15 τετράγωνα κομμάτια. Βάζουμε την φιλαδέλφεια σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσθέτουμε ελάχιστα σε κάθε κομμάτι.

Δείτε το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής:

* O Νίκος Αργυρόπουλος είναι Pizza Chef από το 2010 έως και σήμερα. Ξεκίνησε από την Ιταλία όπου έμαθε εκεί την τέχνη δουλεύοντας στην πιτσαρία Agliara στην Piazza Sannazzaro στην Νάπολη. Το πάθος και το μεράκι του για την πίτσα σε συνδιασμό με το ενδιαφέρον που υπάρχει για νόστιμη σπιτική πίτσα σε αρκετά νοικοκυριά τον ώθησαν στη δημιουργία καναλιού στο YouTube που δίνει συμβουλές για επαγγελματική πίτσα στο σπίτι, παρουσιάζει συνταγές και συστήνει διάφορα είδη πίτσας που μπορούν να γίνουν από τον καθένα… Το κανάλι του στο YouTube, PizzaChefArgy, μετρά πάνω από 3.000 συνδρομητές και ο λογαριασμός του στο Instagram ξεπερνά τους 6.000 followers με το ίδιο ακριβώς όνομα.

Δείτε επίσης:
Nηστίσιμη και vegan πίτσα με την μέθοδο poolish

Σκορδόψωμα: Πώς να φτιάξετε τα νηστίσιμα ψωμάκια στο σπίτι

Πίτσα με μαύρο σουσάμι (στη ζύμη) και πέστο βασιλικού (για σάλτσα)

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr