Τα νάτσος είναι ιδανικά για τσιμπολόγημα όταν κάνουμε μαραθώνιο επεισοδίων της αγαπημένης μας σειράς, όταν βλέπουμε αγώνες ή γενικά όταν μαζεύεται η παρέα με λόγο ή χωρίς.

Από μόνα τους τα νάτσος, τα καλαμποκένια τσιπς τορτίγιας, δεν έχουν ιδιαίτερη γεύση, οπότε όλη η ουσία βρίσκεται στις γαρνιτούρες. Αυτά τα νάτσος είναι «φορτωμένα» με τις πιο γευστικές: μπέικον, λιωμένα τυριά, μπαχαρικά… Μια συνταγή που δεν χάνει ποτέ.

Συνταγή

Μερίδες: 8-10
Μαγείρεμα: 30΄

Υλικά

1 συσκευασία τσιπς τορτίγιας (περίπου 400 γρ.)

115 γρ. χοντρές φέτες μπέικον, κομμένες σε κυβάκια

Για τον κιμά
700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από ελιά ή σπάλα
½ – ⅔ φλιτζ. ζωμό κότας ή νερό
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
2 κουτ. σούπας τσίλι σε σκόνη
2 κουτ. σούπας κύμινο σε σκόνη
2 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα, καυτερή ή γλυκιά
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
1 ½ κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι
2 κουτ. σούπας ανθό αλατιού

Τα λαχανικά
½ μαρούλι άισμπεργκ ή ρομάνα, ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. πίκλες καυτερής πιπεριάς, κατά προτίμηση χαλαπένιος
2 αβοκάντο σε φέτες
3 ραπανάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 φλιτζ. ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα
½ φλιτζ. φύλλα κόλιαντρου ή μαϊντανού, χοντροκομμένα

Τα τυριά
2 φλιτζ. τυρί Μόντερεϊ Τζακ, τριμμένο (μπορεί να αντικατασταθεί με τυρί γκούντα)
1 ½ φλιτζ. τυρί τσένταρ, τριμμένo
½ φλιτζ. μεξικάνικο τυρί κοτίχα (Cotija), τριμμένο (μπορεί να αντικατασταθεί από παρμεζάνα, πεκορίνο, αλλά και κεφαλοτύρι)
½ φλιτζ. ξινή κρέμα /σάουρ κριμ (sour cream) (μπορεί να αντικατασταθεί από γιαούρτι)

Για το σερβίρισμα
2 μοσχολέμονα (λάιμ) κομμένα στα οκτώ, για το σερβίρισμα
Καυτερή σάλτσα της επιλογής σας, όπως ταμπάσκο ή χαρίσα, προαιρετικά

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το μπέικον. Τηγανίζουμε και ανακατεύουμε ανά διαστήματα, μέχρι να λιώσει το λίπος και να γίνει το μπέικον τραγανό. Θα χρειαστούν περίπου 5΄-7΄. Αφαιρούμε το μπέικον από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι, χωρίς να το καθαρίσουμε, προσθέτουμε τα κρεμμύδια για 3΄-5΄ μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο. Με μια κουτάλα «σπάμε» καλά τον κιμά, και ανακατεύουμε για 5΄ μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το τσίλι, το κύμινο, τον ανθό αλατιού, την πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το μπούκοβο και ανακατεύουμε για να συνδυαστούν και να τοσταριστούν τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει χωρίς καπάκι, για 5΄-6΄, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν πήξει πολύ, αραιώνουμε με ζωμό ή νερό.

Μοιράζουμε το 1/3 των νάτσος σε ένα ρηχό ταψί σε μία στρώση. Προσθέτουμε το 1/3 της σάλτσας, των μαρουλιών, της πίκλας πιπεριάς, του αβοκάντο και των τυριών (όχι του κοτίχα). Επαναλαμβάνουμε με μια δεύτερη στρώση. Στην τρίτη στρώση, προσθέτουμε και το μπέικον και το τυρί κοτίχα (ή όποιο άλλο έχουμε επιλέξει). Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 10΄-12΄, μέχρι να λιώσουν όλα τα τυριά.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και προσθέτουμε από πάνω τα ραπανάκια σε φέτες, τα ντοματίνια, τη σάουρ κριμ και τα φύλλα κόλιαντρου.

Σερβίρουμε παρέα με το μοσχολέμονο και την καυτερή σάλτσα.

Δείτε επίσης:

Fajitas κοτόπουλο

Φρέσκος μπακαλιάρος αλά βερακρουζάνα με τσακιστές ελιές και κρίταμο

Μεξικάνικο πικάντικο ρύζι

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr