Απλές και αποτελεσματικές τεχνικές για να αποφλοιώσετε μερικά από τα πιο… δύστροπα λαχανικά.

Πολλά λαχανικά καταναλώνονται με το φλοιό ωμά ή ψητά χωρίς αυτός να αφαιρεθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως οι συνταγές προϋποθέτουν αφαίρεση της φλούδας και χρήση της σάρκας του λαχανικού για την παρασκευή κάποιου είδους πουρέ ή και σάλτσας. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές πολύ απλές τεχνικές για να αποφλοιώσετε αποτελεσματικά μερικά αντιπροσωπευτικά λαχανικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην κουζίνα και το καθάρισμά τους δεν μπορεί να γίνει εύκολα με τη χρήση αποφλοιωτή (peeler).

Ντομάτα

Έχει λεπτό φλοιό και ευαίσθητη, ζουμερή σάρκα γι’ αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στη μέθοδο που θα εφαρμόσετε για να την αποσπάσετε από τη φλούδα.

shutterstock_101385313

•    Ζεμάτισμα (ή μπλανσάρισμα)

Το ζεμάτισμα ή αλλιώς μπλανσάρισμα είναι μια πολύ γρήγορη και πρακτική μέθοδος που μπορείτε να εφαρμόστε σε λαχανικά, φρούτα ή και ξηρούς καρπούς-όπως τα κάστανα ή τα αμύγδαλα- για να αφαιρέσετε το φλοιό και κατόπιν να χρησιμοποιήσετε τη σάρκα ή τον καρπό αντίστοιχα όπως εσείς επιθυμείτε.

Αφαιρείτε πρώτα το κοτσάνι και τον πυρήνα από τις ντομάτες και χαράσσετε τη βάση τους σχηματίζοντας σταυρό. Τις βυθίζετε για 10-15 δευτερόλεπτα-όχι περισσότερο- σε νερό που βράζει. Με πια τρυπητή κουτάλα τις βγάζετε από το νερό και κατ’ ευθείαν τις βάζετε σε ένα δοχείο με πολύ κρύο ή παγωμένο νερό. Βγάζετε τις  ντομάτες από το νερό και χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαιράκι αφαιρείτε πολύ προσεκτικά τη φλούδα τους ξεκινώντας από τη βάση. Αν τις έχετε ζεματίσει σωστά, δεν θα αφαιρεθεί μέρος της σάρκας τους. Στη συνέχεια, μπορείτε αν θέλετε να αφαιρέσετε τα σποράκια από το εσωτερικό τους και να τις χρησιμοποιήσετε σύμφωνα με τη συνταγή σας.

Πιπεριά

Η λεπτή αλλά σχετικά σκληρή της φλούδα προϋποθέτει για το ξεφλούδισμα τη χρήση πιο χρονοβόρων μεθόδων από αυτήν του ζεματίσματος που προαναφέραμε.

shutterstock_100621576

•    Ψήσιμο στο γκριλ ή στα κάρβουνα

Με ψήσιμο στο γκριλ ή στα κάρβουνα οι πιπεριές θα ξεφλουδιστούν πιο εύκολα και επίσης θα αποκτήσουν πιο βαθιά και πλούσια γεύση. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψάκι όπου έχετε απλώσει ένα κομμάτι λαδόκολας, τις βάζετε στο φούρνο στο γκριλ στη μεσαία θέση και τις ψήνετε μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Όσο ψήνονται, τις γυρίζετε απ’ όλες τις μεριές για να ψηθούν σωστά. Όταν οι πιπεριές είναι έτοιμες, τις βγάζετε από το φούρνο και τις βάζετε κατ’ ευθείαν σε ένα δοχείο που θα σκεπάσετε καλά με μεμβράνη κουζίνας. Τις αφήνετε για 15-20 λεπτά περίπου. Ο ατμός θα δουλέψει για εσάς. Μόλις η πιπεριά κρυώσει, χρησιμοποιώντας ένα μυτερό μαχαιράκι, απομακρύνετε εύκολα τη φλούδα που πλέον έχει σχεδόν αποκολληθεί από τη σάρκα του λαχανικού. Επίσης, αντί να βάλετε τις πιπεριές σε δοχείο, μπορείτε να τις κλείσετε ερμητικά σε μια πλαστική ή χάρτινη σακούλα για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για την περίπτωση που οι πιπεριές ψηθούν στα κάρβουνα.

•    Σε φλόγα
Όταν θέλετε να ψήσετε μικρή ποσότητα λαχανικών, μια πολύ εύκολη λύση είναι με φλόγιστρο. Κρατάτε την πιπεριά κοντά στη φλόγα με τη βοήθεια πιρουνιού, λαβίδας, ή σούβλας. Αν έχετε μια μικρή σχάρα και κουζίνα που λειτουργεί με γκάζι, την τοποθετείτε πάνω από τη φλόγα, βάζετε την πιπεριά πάνω και τη γυρίζετε ανά διαστήματα για ομοιόμορφο ψήσιμο. Όταν η φλούδα μαυρίσει περιμετρικά, την απομακρύνετε από τη φωτιά και ακολουθείτε τα βήματα που περιγράψαμε παραπάνω μετά από το ψήσιμο στο γκριλ ή τα κάρβουνα.

Για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα της καμμένης φλούδας, τρίβετε την πιπεριά απαλά σε μια καθαρή πετσέτα.

shutterstock_207458128

Μελιτζάνα

Οι μελιτζάνες είναι από τα λαχανικά που το ξεφλούδισμά τους είναι απαιτεί ίσως λίγο περισσότερο χρόνο, όμως η καπνιστή γεύση που αποκτούν από το ψήσιμο στα κάρβουνα-ή στη φλόγα γενικότερα- δικαιώνει και τον κόπο και την αναμονή. Εντάξει, και το γκριλ θα κάνει τη δουλειά του πολύ καλά, αλλά σαν το ψήσιμο σε «ζωντανή» φωτιά…

Ψήνετε τις μελιτζάνες στο γκριλ ή σε φλόγα με τους τρόπους που προαναφέραμε. Αφού ψηθούν, τις βάζετε στην άκρη να κρυώσουν. Πιάνετε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι και αφαιρείτε την καμμένη φλούδα προσεκτικά. Στη συνέχεια τις βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν από τα υγρά τους και τις χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τη συνταγή σας.

shutterstock_139299098

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr