Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και όσο καλύτερα φάμε το πρωί τόσο περισσότερη ενέργεια θα έχουμε μέσα στην ημέρα και θα αποφύγουμε τα τσιμπολογήματα. Τι να φάμε όμως για να μας κρατήσει; Η διαιτολόγος- διατροφολόγος Alexandra Dalu μάς δίνει σημαντικές συμβουλές για το πώς να αρχίσουμε σωστά την ημέρα μας.

Αν φάμε ένα σωστό και ισορροπημένο πρωινό, τότε ο οργανισμός μας κανονικά θα πρέπει να αντέξει για μεγάλο διάστημα χωρίς φαγητό, καθώς είμαστε προγραμματισμένοι να πεινάμε κάθε 5 ώρες. Ποιες είναι οι συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε;

Λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες
Ας ορίσουμε την έκφραση «υγιεινό πρωινό». Το υγιεινό δεν σημαίνει «μικρή ποσότητα». Αντιθέτως, πρέπει να φάμε κάτι που θα είναι ενδιαφέρον για τον οργανισμό μας. Γι’ αυτό και ένα ισορροπημένο πρωινό έχει και λιπαρά και πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ώστε να δώσει στο σώμα μας την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει καλά την ημέρα αλλά παράλληλα να δημιουργήσει και ένα αίσθημα κορεσμού. Αν δεν λάβουμε ένα σωστό πρωινό, είναι σίγουρο ότι θα πεινάμε μέσα στην ημέρα, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο επιρρεπείς σε ανθυγιεινά ατοπήματα. Πολλή ζάχαρη στο πρωινό θα δώσει ενέργεια για 1 ώρα και στη συνέχεια θα δημιουργήσει ένα αίσθημα κούρασης και πείνας.
Ας δούμε προτάσεις, σε αλμυρές ή γλυκές επιλογές.

Γλυκές επιλογές
Αν αποφασίσουμε να φάμε μπισκοτάκια και τάρτες, τότε είναι σίγουρο ότι θα πεινάσουμε στη συνέχεια, ενώ θα φορτωθούμε και με θερμίδες. Αν θέλουμε κάτι γλυκό, τότε η ιδανική, θρεπτική και χορταστική λύση είναι το πόριτζ. Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δημιουργεί αίσθημα πληρότητας και κορεσμού στο στομάχι ενώ είναι πολύ ευεργετική και για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Με τι συνδυάζεται; Με γάλα αγελάδος, βρώμης ή αμυγδάλου. Στη συνέχεια, προσθέτουμε μια μπανάνα κομμένη σε ροδέλες ή μύρτιλλα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Και για ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια στον οργανισμό, μπορούμε να βάλουμε και αμύγδαλα, καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς, που αποτελούν σημαντική πηγή Ω3-λιπαρών. Το πόριτζ συνοδεύεται αρμονικά με ένα χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού ή ένα ζεστό ρόφημα.

Για όσους επιθυμούν πρωινό με ψωμί ή φρυγανιές, τότε για να είναι πιο υγιεινό και ισορροπημένο, είναι προτιμότερα τα προιόντα ολικής αλέσεως, αγορασμένα -ει δυνατόν- από τον φούρνο για να είναι φρέσκα, με λιγότερα συντηρητικά. Συνοδεύονται με βιολογικό βούτυρο και σπιτική μαρμελάδα. Για να συμπληρωθεί το πρωινό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, επιλέγομε ακόμα ένα γιαούρτι μέσα στο οποίο θα έχουμε κόψει μια ολόκληρη μπανάνα.

Αλμυρές επιλογές
Ένα ζεστό ρόφημα συνοδεύεται από μια σειρά αλμυρών επιλογών. Ένα σκληρό τυρί τύπου έμενταλ, που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ταιριάζει τέλεια με ψωμί ή φρυγανιά -κατά προτίμηση ολικής αλέσεως ή σικάλεως. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και αυγά βραστά ή ακόμα και κομμματάκια κοτόπουλου. Ένα smoothie λαχανικών με καρότα, αβοκάντο, λεμόνι και τζίντζερ είναι μια καλή ιδέα για να συνοδεύσει τα scrambled αυγά. Για να συμπληρώσουμε τις βιταμίνες που χρειάζόμαστε, επιλέγουμε χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπ φρουτ.

Και το σημαντικότερο: ό,τι και να επιλέξουμε να φάμε, πρέπει να πάρουμε τον χρόνο μας! Ξυπνάμε ένα τέταρτο ή μισή ώρα νωρίτερα για να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή και τρώμε την ώρα που ντυνόμαστε ή τη στιγμή που φεύγουμε για τη δουλειά.

Δείτε επίσης:
Scrambled eggs με κουρκουμά: το πιο υγιεινό και αντιφλεγμονώδες πρωινό

Πρωινό με χαβιάρι τρώει η δισεκατομμυριούχος Rihanna!

Tο viral hack που θα αλλάξει τον τρόπο που παίρνετε πρωινό

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr