Ένα καλό και κοφτερό μαχαίρι σεφ μπορεί να σου κοστίσει λίγο παραπάνω, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Ανεξαρτήτως κόστους όμως, για να είναι αποτελεσματικά και ασφαλή τα μαχαίρια, πρέπει να είναι σωστά συντηρημένα.

Θες να μάθεις πώς θα ακονίσεις τα μαχαίρια σου και θα τα διατηρήσεις αποτελεσματικά για καιρό; Τα χρήσιμα tips του μοιράστηκε πρόσφατα στην Washington Post ο σεφ Dave Arnold, ιδρυτής του “Precision Knife Sharpening”, που παρέχει υπηρεσίες και συμβουλές ακονίσματος στην Ουάσινγκτον.

Set of kitchen knives on a board, top view

Κατάλαβε πώς λειτουργεί το μαχαίρι σου
Τα περισσότερα μαχαίρια ακονίζονται σε γωνία 30-40 μοιρών και με την πάροδο του χρόνου και τη χρήση, «αυτή η λεπτή άκρη θα έχει κάποιες φθορές», λέει ο Arnold, εξηγώντας ότι η άκρη θα αρχίσει να ισιώνει και να στρογγυλεύει και δεν θα είναι πια αιχμηρή, ενώ μπορεί και να λυγίσει ή να διπλωθεί, κάτι που δεν είναι εμφανές με γυμνό μάτι. Ακονίζοντας το μαχαίρι απομακρύνεις μέρος του μετάλλου για να επανέλθει αυτή η κατάλληλη, αιχμηρή γωνία.

Μάθε να αναγνωρίζεις πότε πρέπει να το ακονίσεις
Ένα κοφτερό μαχαίρι σε βοηθάει να προετοιμάζεις το φαγητό σου σαν επαγγελματίας σεφ, κόβοντας εύκολα τα υλικά χωρίς να χρειάζεται να πιέζεις και να κουράζεσαι πολύ. Τα στομωμένα μαχαίρια από την άλλη, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα καθώς δεν κόβουν εύκολα και γλιστρούν πάνω π.χ. στα λαχανικά με αποτέλεσμα ένα ατύχημα στην κουζίνα να είναι πιθανό. Σύμφωνα με τον Arnold μπορείς να τσεκάρεις αν τα μαχαίρια σου χρειάζονται ακόνισμα δοκιμάζοντας να κόψεις ντομάτες, λεμόνια, πιπεριές, καρότα και κρεμμύδια. Αν δυσκολεύεσαι να τα κόψεις τότε το μαχαίρι σου χρειάζεται ακόνισμα.

Και στη συνέχεια, ακόνισε το
Στο εμπόριο θα βρεις πολλά και διαφορετικά ακονιστήρια για τα μαχαίρια σου, από απλές πέτρες ακονίσματος μέχρι ηλεκτρικά και σε καλές τιμές. Ιδανικά θα πρέπει να ακονίζεις το μαχαίρι σου πριν ή μετά από κάθε χρήση, αλλά αν σου φαίνεται πολύ δύσκολο να κάνεις αυτή τη διαδικασία φρόντισε τουλάχιστον να το κάνεις όσο πιο συχνά μπορείς.

Χρησιμοποίησε την κατάλληλη επιφάνεια κοπής
Οι σκληρές επιφάνειες, όπως το μάρμαρο και ο γρανίτης, μπορεί να καταστρέψουν τις λεπίδες των μαχαιριών. Ιδανικά ο ίδιος προτείνει ξύλινες και πλαστικές επιφάνειες κοπής και για όσες προορίζονται για ψιλοκοψίματα, συνιστά να επιλέγονται οι μεγαλύτερες επιφάνειες.

Καθάρισε σωστά τα μαχαίρια
Το πλύσιμο στο χέρι είναι το καλύτερο, αν θέλεις να διατηρήσεις τα μαχαίρια σου για καιρό, καθώς όπως λέει ο Arnold το πλυντήριο πιάτων μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμούς, ραγίσματα ή ακόμη και να σπάσει τη λαβή των μαχαιριών. Επίσης, τα καλαθάκια για μαχαιροπίρουνα του πλυντηρίου πιάτων μπορεί να προκαλέσουν φθορές στις λεπίδες. Ιδανικά λοιπόν πλένεις τα μαχαίρια με σφουγγάρι, απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό, τα ξεπλένεις και τα στεγνώνεις καλά σκουπίζοντας τα με πετσέτα. Προσοχή! Μην αποθηκεύεις ποτέ βρεγμένα τα μαχαίρια σου στα συρτάρια ή τις βάσεις γιατί θα σκουριάσουν.

Δείτε επίσης:
Πώς να επιλέξετε το σωστό μαχαίρι για την κουζίνα