Εάν νομίζεις πως η πλαστική επιφάνεια κοπής είναι πιο υγιεινή από την ξύλινη, διότι πλένεται πιο εύκολα και διότι το ξύλο είναι πορώδες υλικό, δεν είσαι ο μόνος. Κι εμείς το ίδιο πιστεύαμε, αλλά με το που διαβάσαμε την παρακάτω έρευνα πετάξαμε απευθείας όλες τις πλαστικές μας επιφάνειες κοπής και βάζουμε στοίχημα πως θα κάνεις και εσύ το ίδιο!

plastiki-epifaneia-kopis

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, πολλά βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, δεν επιζούν στις ξύλινες επιφάνειες, ενώ στις πλαστικές όχι μόνο επιζούν, αλλά και πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα μάλιστα με τον εμπειρογνώμων, Dean Ο. Cliver, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στις ξύλινες επιφάνειες, τα βακτήρια βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια κοπής, όπου δεν πολλαπλασιάζονται και τελικά πεθαίνουν, ενώ στις πλαστικές ζουν στις χαρακιές και όσο και αν καθαριστούν δεν σκοτώνονται. Ο ερευνητής ασφάλειας τροφίμων, Ben Chapman, συνιστά οι πλαστικές επιφάνειες κοπής να χρησιμοποιούνται μόνο για νωπά κρέατα και όχι για λαχανικά και να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, καθώς η υψηλή θερμοκρασία του νερού μπορεί και σκοτώνει πολλά από τα βακτήρια.

epifaneia-kopis

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ πάντως υποστηρίζει πως και τα δύο είδη μπορούν να αποτελέσουν εστία βακτηρίων και πως η καλύτερη λύση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο είναι να καθαρίζεις εξονυχιστικά τις επιφάνειες κοπής με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, πριν από κάθε χρήση, να τις σκουπίζεις πολύ καλά με μία πετσέτα και να μην τις αποθηκεύεις ποτέ νωπές στο ντουλάπι, καθώς έτσι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται.