Δεν είμαστε όλοι εξπέρ στην κουζίνα, όμως, γιατί το ντελίβερι να είναι ο μονόδρομός σου αν είσαι πρωτάκι ή παντελώς άσχετος με το σπορ; Σου ανοίγουμε την πόρτα για την κουζίνα αλλά και έναν ολόκληρο δρόμο νοστιμιάς. Με τι προίκα; Μόνο με τα απαραίτητα!

Αν το καλοσκεφτείς, η διαδικασία του ντελίβερι δεν είναι τόσο άψε σβήσε όσο τη φαντάζεσαι: Ο χρόνος να μελετήσεις το μενού και την όρεξή σου, ο χρόνος να παραγγείλεις και ένα μισάωρο περίπου μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι σού κάνουν 1 ώρα πείνας και προσμονής, τη στιγμή που μέσα σε 20 λεπτά μπορείς να ετοιμάσεις το δικό σου φαγητό, το υγιεινό, το οικονομικό, το θρεπτικό. Η κουζίνα δεν θέλει κόπο, μόνο τρόπο και σωστή οργάνωση. Και θάρρος. Και όσα ισχύουν για σένα που είσαι πρωτάκι ισχύουν και για τον κάθε μάγειρα αυτού του κόσμου. Τα νοστιμότερα φαγητά βγαίνουν από τις πιο ταπεινές, τις πιο στριμωγμένες κουζίνες με τα ελάχιστα κατσαρολικά.

kouzina1

Το οπλοστάσιο της αρχής
Τα νόστιμα φαγητά αρκούνται μόνο στα απαραίτητα:
*3 κατσαρόλες
*3 τηγάνια σε διαφορετικά μεγέθη
*3 κατσαρόλια
*2 ταψιά της κατηγορίας μικρό-μέτριο-μεγάλο
*1-2 πιρεξάκια
*τρίφτη για τυρί, ντομάτα κ.λπ.
*πινέλο
*πίλερ για το καθάρισμα των λαχανικών
*μπλεντεράκι ηλεκτρικό
*κουτάλες: 1 για τα μακαρόνια, 1 τρυπητή, 1 για τη σούπα και 1 ξύλινη για ανακάτεμα
*σπάτουλα μεταλλική και 1-2 ξύλινες για τα αντικολλητικά σκεύη και 1 σιλικόνης
*2 σουρωτήρια σε διαφορετικά μεγέθη και 1 ανοιχτήρι για τις κονσέρβες
*μαχαίρια κοφτερά μικρά και μεγάλο

Υπό προϋποθέσεις βέβαια
Αρκεί η κατσαρόλα σου να έχει χοντρό πάτο και τα τηγάνια σου αντικολλητική επίστρωση.
Τα ακριβά μαχαίρια θέλουν επιδέξιους χρήστες κι εσύ θα κάνεις τη δουλειά σου άψογα με το ξύλινο πριονωτό του σούπερ μάρκετ, που κοστίζει 1 ευρώ.
Κι αν κληρονόμησες παλιές κατσαρόλες της μαμάς, να τις τιμήσεις! Οι παλιές νοικοκυρές υποστηρίζουν πως φτιάχνουν το νοστιμότερο φαγητό.

shutterstock_130707287

Τα ψώνια είναι το ήμισι του παντός
Φρόντισε να ψωνίζεις λαχανικά της εποχής γιατί είναι νοστιμότερα, φθηνότερα και με όλες τις θρεπτικές ουσίες τους. Βάλε στη ζωή σου τη λαϊκή της γειτονιάς σου, την οποία θα επισκεφτείς γύρω στις 2, τότε που πέφτουν κατακόρυφα οι τιμές. Πουθενά δεν θα βρεις πιο φρέσκο πράγμα – το οποίο συντηρείται ολοζώντανο έως και 2 εβδομάδες, καλά τυλιγμένο στην πλαστική σακούλα της αγοράς. Στη λαϊκή, εκτός από λαχανικά, θα ψωνίσεις τυριά, λάδι, όσπρια χύμα, ρύζια, μπακαλιάρους, βότανα, ρέγκες, μέλι, αβγά και ό,τι άλλο πουλάνε οι μικροί παραγωγοί που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα λάχανα. Προϊόντα αγνά, φρέσκα και στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Τα απολύτως… οπωσδήποτε
*Το σπίτι σου, με μια έξυπνη και μικρή οργάνωση μπορεί να είναι πάντα ετοιμοπόλεμο, έτοιμο να σου προσφέρει ένα πιάτο σπιτικό φαΐ φιλικό προς την υγεία, τη νοστιμιά και τη σιλουέτα σου, είτε επιστρέφεις πτώμα από τις δουλειές σου είτε σκνίπα από το σαββατιάτικο πάρτι.
*Με ένα σούπερ μάρκετ την εβδομάδα και μια λαϊκή το δεκαπενθήμερο, με πολλή οργάνωση και άλλη τόση σύνεση, τα ράφια σου θα εξοπλιστούν σαν αστακοί με τον πιο οικονομικό τρόπο αρκεί να ψωνίσεις τα σωστά και να μην την πέσεις πάλι στο ράφι με τις έτοιμες γλυκόξινες και τα μπισκοτάκια σοκολάτας, που καθόλου δεν θα προωθήσουν τον ιερό σου στόχο.

shutterstock_246715423

Στο ψυγείο
Άκου, λοιπόν, τι πρέπει να περιέχει το ψυγείο σου, 365 μέρες και νύχτες το χρόνο:
*μια καλή μουστάρδα
*αραβικές πίτες ή ψωμί του τοστ
*γάλα
*αβγά
*λευκό και κίτρινο τυρί
*καλό ζαμπόν ή σαλάμι
*γιαούρτια
*κάππαρη
*βούτυρο
*ένα βαζάκι pesto
*σπιτική μαρμελάδα
*λαχανικά, όποια προτιμάς
*Και πάνω από όλα, λεμόνια, άνηθο, μαϊντανό και σέλινο!

Καταψύκτης, ο κολλητός σου φίλος
*Αν τον οργανώσεις σωστά, τυλίγοντας σε σακουλάκια κουζίνας ανά μερίδες το κάθε υλικό, κάτι που βοηθάει και το άμεσο ξεπάγωμα, θα είσαι σε θέση να φας ένα νοστιμότατο φαγητό από τα χεράκια σου μέσα σε μισή ώρα.
*Ψάξε και βρες ένα καλό αρτοποιείο που να πουλάει ωραίο, ζυμωτό, ψωμί. Αγόρασε και δυο και τρία καρβέλια, κόψ’ τα στη μέση, βάλ’ τα σε πλαστικές σακούλες και κλείσ’ τα στο ψύχος. Ανά πάσα στιγμή θα έχεις φρέσκο ψωμάκι.
*Κιμά σε πακετάκια των 250γρ.
*Φιλέτο κοτόπουλο σε μερίδες
*Φιλέτο ψάρι σε μερίδες
*1-2 πακετάκια με διαφορετικά λαχανικά (αρακά, μπρόκολο, σπανάκι)
*Μπριζολάκια ή έτοιμα μπιφτέκια σε μερίδες
*Έτοιμα μαγειρεμένα κατεψυγμένα φαγητά, όπως σπανακόρυζο ή φασολάδα, τα οποία γίνονται εντελώς μαμαδίστικα αν τους προσθέσεις στο ζέσταμα ένα καλό ελαιόλαδο και επιπλέον κρεμμύδι ή φρέσκα μυρωδικά.
*Μια έτοιμη ζύμη σφολιάτα ή κουρού
*Πίτες για σουβλάκι
*Έτοιμα όσπρια που έχεις βράσει απλά σε νερό, τα οποία μέσα σε λίγα λεπτά γίνονται σαλάτες, μαγειρευτά ή σούπες.
*Σε ταπεράκι, οποιοδήποτε φαγητό περίσσεψε και μπορεί να σε σώσει αβάδιστα στη φάση που δεν έχεις όρεξη να μπεις στην κουζίνα.

Στο ντουλάπι
Στα ντουλάπια σου οφείλουν πάντα να κατοικούν… μακαρόνια και γενικώς ζυμαρικά, ρύζι καρολίνα ή νυχάκι που κάνουν για όλα, ζάχαρη, τόνος σε κονσέρβα, κρητικά κρίθινα παξιμάδια ή φρυγανιές, ντομάτα σε κονσέρβα, φακές, φασόλια, ρεβίθια και καμιά φάβα, ξίδι κοινό, άντε και κανένα βαλσαμικό ξίδι.

mpaxarika_110178992

Αυτά που δεν θα μείνουν μόνο στο ράφι
*Όσα πιο πολλά αρωματικά και μπαχαρικά, τόσο το καλύτερο. Απαραιτήτως, όμως, να έχεις ρίγανη, φασκόμηλο και ένα μίγμα μπαχαρικών που πάει με όλα, το οποίο καλύτερα να αγοράσεις χύμα από τα μαγαζιά της Ευριπίδου, τύπου Μπαχάρ. Και ένα καλό μέλι.
*Kαι αφού μπήκες στον κόπο, μην ξεχάσεις να ψωνίσεις σκόρδα, κρεμμύδια και πατάτες.
*Και μόλις μπει το καλοκαίρι να αγοράσεις μερικές γλάστρες με πλατύφυλλους βασιλικούς, να ’χεις για τις σάλτσες και τις σαλάτες σου.

Για να μην πέσεις στην παγίδα
*Αν δεν έχεις ψήσει ακόμη ούτε αβγό, καλύτερα να μην ξεκινήσεις την καριέρα σου με το γλυκόξινο κινέζικο. Οι γεύσεις που μας μεγάλωσαν και έχουν περάσει στο κύτταρό μας πετυχαίνουν ευκολότερα γιατί κι εσύ έχεις το κριτήριο της επιτυχίας τους.
*Ξεκίνα μαγειρεύοντας τα πιο αγαπημένα σου φαγητά. Θα τα απογειώσεις γρηγορότερα!
*Μην αφήσεις τις ορεκτικές φωτογραφίες των βιβλίων και των ιστοσελίδων να σε παραπλανήσουν και μην πειραματίζεσαι με κάτι που δεν έχεις ξανακάνει όταν έχεις καλεσμένους για φαγητό. Ξέχνα τη φωτογραφία και κοίτα τα υλικά: Όσο πιο λίγα και καθημερινά, τόσο πιο βολική η συνταγή.
*Όλα τα βιβλία για αρχάριους που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά και θα βοηθήσουν το στόχο σου.
*Μην εμπιστεύεσαι το διαδίκτυο και τα λάθη που επαναλαμβάνει! Διάλεξε με προσοχή το site ή το blog που θα εμπιστευτείς.
*Και μην ξεχνάς! Το φαγητό είναι αγάπη αλλά είναι και ματαιοδοξία! Ο καλός μάγειρας τραβά τα βλέμματα και το θαυμασμό, γίνεται ο αρχηγός της παρέας, καθώς όχι μόνον ο έρωτας αλλά και όλα τα γλυκά συναισθήματα περνούν από το στομάχι.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr