Σε ποιον δεν αρέσουν οι ολόκληρες ψητές πατάτες, με την αφράτη σάρκα, που συνοδεύουν ιδανικά το κρέας ή το ψάρι, ενώ στέκονται επάξια ακόμα και μόνες τους στο τραπέζι; Οι γιαγιάδες μας τις έψηναν στο τζάκι, εμείς τις βάζουμε στο φούρνο και γίνονται εξίσου νόστιμες.

Η τέλεια ψητή πατάτα είναι τραγανή εξωτερικά και αφράτη εσωτερικά. Μπορεί να σερβιριστεί ως έχει, ανακατεύοντας στη σάρκα της ελαιόλαδο ή βούτυρο, αλάτι και πιπέρι ή να γίνει ένα πληθωρικό πιάτο, με την προσθήκη τυριών, αλλαντικών και διαφόρων μπαχαρικών. Η βασική συνταγή για την προετοιμασία της, ωστόσο, απαιτεί μόνο ελάχιστο ε.π. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Για να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω απλά βήματα:

* Επιλέξτε σχετικά μεγάλες πατάτες (170 γρ. – 200 γρ.), ώστε να αναλογεί μία πατάτα ανά άτομο και ζητήστε από τον μανάβη σας να σας δώσει πατάτες με χοντρή φλούδα, κατάλληλες για ψήσιμο στο φούρνο.

* Καθώς πρόκειται να τις ψήσετε ολόκληρες, χωρίς να τις καθαρίσετε, θα πρέπει πρώτα να τις πλύνετε πολύ καλά. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό σφουγγάρι πιάτων και τρίψτε καλά τις πατάτες κάτω από τρεχούμενο νερό, για να φύγει κάθε ίχνος χώματος.

* Ψήστε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C, για περίπου 50-60 λεπτά.

* Εάν σας περισέψουν ψητές πατάτες, αποθηκεύστε τις στο ψυγείο, σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς. Μπορούν να διατηρηθούν για τρεις ακόμα ημέρες και για να τις ξαναζεστάνετε, τις βάζετε στο φούρνο, στους 160°C.

Ιδού και η συνταγή:

Ψητές πατάτες
Πατάτες με τη φλούδα τους, καλά πλυμένες (υπολογίζουμε 1 πατάτα/άτομο)
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις στεγνώνουμε, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους.

Αλείφουμε τις πατάτες με ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνουμε.

Με πιρούνι τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία, ώστε να μπορεί να βγαίνει ο ατμός όσο ψήνονται.

Τοποθετούμε τις πατάτες σε ταψάκι ή απευθείας στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνουμε για 50-60 λεπτά, φροντίζοντας να τις γυρίζουμε κάθε 20 λεπτά. Ελέγχουμε εάν έχουν ψηθεί, τρυπώντας με ένα πιρούνι. Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν η φλούδα έχει ξεραθεί και εσωτερικά αισθάνεστε ότι είναι τελείως μαλακές όταν τις τρυπάμε με το πιρούνι.

Extra tips
* Για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος μπορούμε να βάλουμε τις πατάτες στο φούρνο μικροκυμάτων για 3-4 λεπτά, πριν τις ψήσουμε.
* Εάν θέλουμε τη φλούδα τους λιγότερο τραγανή, μπορούμε να τυλίξουμε την κάθε πατάτα με αλουμινόχαρτο πριν το ψήσιμο.
* Για έξτρα τραγανή φλούδα πάλι, μαρινάρουμε τις πατάτες σε αλατόνερο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ½ φλιτζάνι νερό με 2 κουτ. σούπας αλάτι και βάζουμε μέσα την κάθε πατάτα να μαριναριστεί. Στραγγίζουμε και ψήνουμε απευθείας στη σχάρα του φούρνου, όπως περιγράφεται παραπάνω. Αλείφουμε τις πατάτες με ε.π. ελαιόλαδο τα τελευταία 10 λεπτά ψησίματος.

Δείτε επίσης:
Πατάτες γεμιστές με αβγό και μπέικον

To μυστικό για τις πιο νόστιμες γλυκοπατάτες

Γεμιστές πατάτες: 8 συνταγές για να τις απολαύσεις

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr