Οι επιστήμονες φαίνεται ότι ανακάλυψαν το μυστικό για τέλειο καφέ στο σπίτι και ενώ η μέθοδος τους βασίζεται σε μαθηματική θεωρία, είναι πολύ απλό να εφαρμοστεί και στο σπίτι, από όλους μας.

Όπως διαβάζουμε στον Independent, όλα ξεκίνησαν όταν ο Dr Jamie Foster, μαθηματικός του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ διαπίστωσε ότι δύο δόσεις εσπρέσο μπορεί να έχουν διαφορετική γεύση μεταξύ τους, ακόμη και αν φτιάχνονται με τον ίδιο τρόπο. Αποφάσισε λοιπόν να το ψάξει περισσότερο με την ομάδα του και να παρουσιάσουν μία σχετική μελέτη. Μαθηματικοί και φυσικοί συγκεντρώθηκαν για να αναπτύξουν μία μαθηματική θεωρία που θα οδηγήσει στην άψογη παρασκευή καφέ και δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό Matter.

«Η επικρατούσα άποψη είναι ότι αν κάποιος θέλει να φτιάξει πιο δυνατό καφέ, θα πρέπει να αλέσει τους κόκκους πιο ψιλούς. Αυτό έχει μια λογική, επειδή με το ψιλό άλεσμα είναι μεγαλύτερη η επιφάνεια του καφέ που εκτίθεται στο νερό, άρα θα πρέπει και ο καφές στο φλιτζάνι να είναι πιο δυνατός», δήλωσε ο Foster. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο καφές γίνεται πιο «αξιόπιστος» από φλιτζάνι σε φλιτζάνι όταν χρησιμοποιούνται λιγότεροι κόκκοι καφέ που είναι πιο χοντροαλεσμένοι.

«Με το ψιλό άλεσμα, τα σωματίδια ήταν τόσο μικρά ώστε σε κάποια σημεία φράζουν τη δίοδο του νερού», εξήγησε ο Foster, προσθέτοντας ότι αυτά τα «φραγμένα» τμήματα ουσιαστικά σπαταλώνται, γιατί το νερό δεν μπορεί να τα διαπεράσει και να δώσει το γευστικό ρόφημα καφέ στο φλιτζάνι μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές λοιπόν, όταν χρησιμοποιούνται λιγότεροι κόκκοι καφέ που είναι χοντροαλεσμένοι, έχουμε ως αποτέλεσμα πιο αποτελεσματική εκχύλιση. Μάλιστα, ο Foster πρόσθεσε ότι αυτή η μέθοδος είναι και πιο οικονομική, επειδή έτσι χρησιμοποιούνται και λιγότεροι κόκκοι καφέ. Μάλιστα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ η νέα αυτή μέθοδος παρασκευής καφέ έχει δοθεί προς δοκιμή σε ένα μικρό cafe στις ΗΠΑ και μέσα σε ένα χρόνο ανέφεραν εξοικονόμηση χιλιάδων δολαρίων. «Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αν αυτό εφαρμοστεί σε ολόκληρη την αμερικανική αγορά καφέ θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος.