Τι σημαίνει «piccata»; Αυτή η λέξη, περιγράφει τα κρέατα τα οποία τα χτυπάμε μέχρι να λεπτύνουν αρκετά σαν σνίτσελ. Στη γαστρονομία όμως, έχει πιο σύνθετη σημασία, αφού περιγράφει μονολεκτικά μια συνταγή που αφορά σε λεπτά φιλέτα από κοτόπουλο, μοσχάρι ή ψάρι, τα οποία σοτάρονται και σερβίρονται με σάλτσα από βούτυρο, λεμόνι και κάππαρη και σερβίρεται τέλεια παρέα με ρύζι, πουρέ ή πατάτες. Ακούγεται λαχταριστό. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε την εκδοχή με το κοτόπουλο!

Αρχικά, θα πρέπει να κόψουμε το κοτόπουλο σε μερίδες για να πάρουμε φιλέτα από το στήθος για τη συνταγή. Απαραίτητα εργαλεία: ένα μαχαίρι που να κόβει καλά, ένα ξύλο κοπής και οι προσεκτικές κινήσεις.

Τα βήματα
Με χαρτί κουζίνας πατάμε το κοτόπουλο για να απορροφήσουμε την υγρασία.

Αφαιρούμε τα μπούτια του κοτόπουλου, κάνοντας τομές μεταξύ τους κυρίως σώματος και των ποδιών. Πατάμε με το μαχαίρι και αφαιρούμε τα μπούτια.

Γυρίζουμε το κοτόπουλο από την άλλη πλευρά και κόβουμε και τις φτερούγες.

Γυρίζουμε και πάλι το κοτόπουλο στην αρχική του θέση. Κόβουμε στη μέση και πάμε με το μαχαίρι μας να ξεκολήσουμε το στήθος από το πίσω κόκαλο. Καθαρίζουμε το στήθος και το κάνουμε ομοιόμορφο. Αφαιρούμε και την πέτσα.

Παίρνουμε το ξύλο κοπής, βάζουμε πάνω το στήθος. Με το μαχαίρι κόβουμε το στήθος σε δύο κομμάτια.

Συνταγή
Υλικά
2 φιλέτα κοτόπουλου στήθος
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 λεμόνια ακέρωτα
150 ml. λευκό κρασί
150 ml. ζεστό ζωμό κοτόπουλου/νερό
1 ματσάκι μαϊντανό
Ε.π. ελαιόλαδο
Κάππαρη
Αλάτι και πιπέρι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση
Αρχικά, κόβουμε κάθε στήθος σε 3 κοτολέτες, τις χτυπάμε για να ανοίξουν και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Το αλάτι θα βοηθήσει τις κοτολέτες να διατηρήσουν την υγρασία τους και να παραμείνουν ζουμερές και μετά το μαγείρεμα. Τις πανάρουμε,ελαφρά πάλι, με αλεύρι.

Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας βούτυρο και 2 κουτ. σούπας ε. π. ελαιόλαδο. Μόλις πιάσουν θερμοκρασία σωτάρουμε γρήγορα το κοτόπουλο από κάθε πλευρά και το αποσύρουμε από το τηγάνι, για να ξεκινήσουμε τη σάλτσα μας στο ίδιο σκεύος.

Προσθέτουμε 150 ml νερό ή ζωμό κότας και 150 ml λευκό κρασί. Προσέχουμε ο ζωμός ή το νερό να είναι καυτά.

Αφήνουμε τη σάλτσα μας να βράσει καλά.

Ανεβάζουμε τη φωτιά για να αποκτήσει η σάλτσα μας μια ωραία πηχτή σύσταση. Προσθέτουμε άλλη 1 κουταλιά βούτυρο, χυμό από 2 λεμόνια και μερικές φέτες. Στο τέλος βάζουμε κάππαρη. Όση θέλουμε. Σερβίρουμε με φρεσκοκομμένο μαΐντανό.

Δείτε επίσης:

Πώς να φτιάξεις σπιτικό ζωμό λαχανικών

Φτιάχνουμε νόστιμες και θρεπτικές διαυγείς σούπες

Ζωμοί, η γευστική βάση της μαγειρικής

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr