Γιατί να μπείτε στον κόπο, θα αναρωτηθείτε. Γιατί η σπιτική μουστάρδα, όπως υποστηρίζει η Katie Quinn στο νέο της βιβλίο Cheese, Wine, Bread που θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες, έχει άλλη ομορφιά.

Όλα ξεκινούν με τους ταπεινούς σπόρους σιναπιού, εξηγεί η δημοσιογράφος Katie Quinn που ταξίδεψε Ιταλία, Γαλλία και Βρετανία για το τελευταίο της βιβλίο Cheese, Wine, Bread που διάλεξε το Delish στα πολυαναμενόμενα του 2021.

Ένα εύκολο υλικό που χρησιμοποιείται σε γλασαρίσματα από τους Ρωμαίους, όπως αναφέρει ο Μάρκος Γάβιος Απίκιος στο περίφημο De re coquinaria, Περί Μαγειρικής, ήδη από τον 3ο μΧ αιώνα.

Και μπορεί να είναι φασαρία να την ετοιμάσετε μόνοι σας αλλά αν την δοκιμάσετε θα καταλάβετε γιατί αξίζει τον κόπο.

Μουστάρδα με κόκκους: Τοποθετήστε 230 γρ. σπόρους από σινάπι (άσπρους και μαύρους) σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε 85 ml μαύρη μπύρα, ανακατέψτε, σκεπάστε με διαφανή μεμβράνη και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου όλη νύχτα. Την επόμενη σουρώστε. Βάλτε τη μισή ποσότητα σε ένα μπλέντερ, χτυπήστε και στη συνέχεια, μεταφέρετε το μίγμα στο μπολ με το υπόλοιπο. Προσθέστε 1 κουτ. σούπας αλάτι, 85 ml μπαλσάμικο και 1 κουτ. σούπας μέλι. Ανακατέψτε καλά και αποθηκεύστε σε αποστειρωμένα βάζα.

Kόκκινη πικάντικη μουστάρδα μελιού: Τοποθετήστε 175 ml νερού και 175 ml ξίδι από κόκκινο κρασί σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε 1 αστεροειδές γλυκάνισο, 2 μοσχοκάρφια και 1 ξηρή κόκκινη πιπεριά τσίλι. Αφήστε να πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να μειωθεί το υγρό στο ένα τρίτο. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει, σουρώστε και ανακατέψτε 100 γρ. σπόρους μουστάρδας και 4 κουτ. σούπας μέλι. Σκεπάστε με διαφανή μεμβράνη και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου όλη νύχτα. Την επόμενη αδειάστε το μεγαλύτερο μέρος του υγρού, προσθέστε 1 κουτ. σούπας θαλασσινό αλάτι, ανακατέψτε και αποθηκεύστε σε αποστειρωμένα βάζα.

Αποθηκεύοντας τη μουστάρδα σας
Οι περισσότερες μουστάρδες χρειάζονται περίπου μία εβδομάδα να ωριμάσουν σε γεύση. Αποθηκεύστε τες σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο όπου διατηρούνται περισσότερο από ένα μήνα.

Για να αποστειρώσετε τα γυάλινα βάζα πλύντε το βάζο και το καπάκι (αφαιρώντας τυχόν λάστιχα) και τοποθετήστε σε ένα ταψί στο φούρνο στους 120 βαθμούς 20 λεπτά μέχρι να είναι τελείως στεγνά. «Σιγοβράστε» τα λάστιχα (αν έχουν) σε κατσαρόλα 10 λεπτά και στη συνέχεια, αφαιρέστε τα με λαβίδες.

Δείτε επίσης:

Τι είναι ο σπόρος μουστάρδας;

Μύδια σαγανάκι με φέτα και μουστάρδα

Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες και σάλτσα μουστάρδας-εστραγκόν

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr