Ζυμώνουμε την πιο απλή φοκάτσια. Βέβαια, τρόπος του λέγειν, αφού αυτή η πανεύκολη συνταγή δεν απαιτεί ζύμωμα. Άρα, ίσως θα ήταν πιο ορθό να πούμε, ότι φτιάχνουμε λαχταριστή φοκάτσια χωρίς να κουραστούμε. Αν δεν έχετε και ιδιαίτερη εμπειρία στις ζύμες και τα ζυμώματα, τότε αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσετε να ασχολείστε και με αυτό το μαγειρικό κομμάτι. Η μαγιά και η ξεκούραση της ζύμης θα κάνουν όλη τη σκληρή δουλειά για λογαριασμό σας και θα βγει η ζύμη αφράτη και όπως της πρέπει.

Υλικά για 10-12 κομμάτια
35 γρ. ενεργή ξηρή μαγιά
2 κουτ. γλυκού μέλι
625 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
6 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για να λαδώσουμε τα χέρια μας
4 κουτ. σούπας βούτυρο, και λίγο ακόμη για να βουτυρώσουμε το ταψί
Επιπλέον ανθό αλατιού
2-5 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

Βήμα 1
Ανακατεύουμε τη μαγιά, το μέλι και 2 1/2 φλιτζ. χλιαρό νερό σε ένα μικρό μπολ και αφήνουμε το μείγμα να κάτσει για 5΄ (θα πρέπει να αφρίσει ή να γίνει κρεμώδες, αν όχι, τότε θα πρέπει να το ξαναφτιάξουμε με άλλη συσκευασία μαγιάς).

Βήμα 2
Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι και τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε μια κολλώδη ζύμη.

Βήμα 3
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο και φροντίζουμε να πάει παντού. Μεταφέρουμε τη ζύμη και καλύπτουμε είτε με ένα καπάκι από σιλικόνη είτε με σελοφάν μέχρι η ζύμη μας να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Θα χρειαστούμε από 8 ώρες μέχρι ένα 24ωρο.

Βήμα 4
Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα ένα ταψί 33×22 εκ. αν θέλουμε τη φοκάτσια μας αφράτη για να τη γεμίζουμε και να φτιάχνουμε σάντουιτς ή ένα ταψί 45×33 εκ. αν τη θέλουμε να βγει πιο λεπτή και τραγανή. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στο κέντρο του ταψιού. Ενώ έχουμε τη ζύμη μας στο μπολ, με δύο πιρούνια τη διπλώνουμε 2-3 φορές με φορά προς το κέντρο της, μέχρι να χάσει τον όγκο της. Αφού έχει τη μορφή μπάλας, τη μεταφέρουμε στο ταψί και ρίχνουμε από πάνω της όσο λάδι έχει μείνει στο μπολ. Την αφήνουμε να φουσκώσει άλλη μία φορά, χωρίς να τη σκεπάσουμε, σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς ζεστή θερμοκρασία. Για να διπλασιαστεί θα χρειαστούμε από 1½ ώρα μέχρι 4 ώρες.

Βήμα 5
Τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 230°C. Για να τσεκάρουμε ότι η ζύμη είναι έτοιμη για ψήσιμο, τη ζουλάμε με το δάχτυλό μας. Αν επανέλθει με αργό ρυθμό, τότε είναι έτοιμη. Αν επανέλθει γρήγορα, χρειάζεται κι άλλη ξεκούραση. Λαδώνουμε τα χέρια μας και απλώνουμε τη φοκάτσια σε όλη την επιφάνεια το ταψιού. Με τα δάχτυλά μας κάνουμε οριζόντιες δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια της φοκάτσιας, για να κάνει λακκούβες και φουσκώματα. Φανταστείτε ότι παίζετε πιάνο. Τα δάχτυλά μας πρέπει να φτάσουν μέχρι το ταψί. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατίζουμε με τον ανθό αλατιού. Ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα, για 20΄-30΄.

Βήμα 6
Λιώνουμε 4 κουτ. σούπας βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία. Αφαιρούμε από τη φωτιά. Ξεφλουδίζουμε και τρίβουμε 2-4 σκελίδες σκόρδου και τις προσθέτουμε στο βούτυρο. Επιστρέφουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά, σε μέτρια θερμοκρασία, και το μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 30΄΄-45΄΄, μέχρι το σκόρδο να τοσταριστεί.

Βήμα 7
Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά τη φοκάτσια με το μείγμα σκόρδου. Θέλουμε να πάει παντού.

Βήμα 8
Των φρονίμων τα παιδιά: H φοκάτσια είναι πιο ωραία αν καταναλωθεί την ίδια μέρα, αλλά διατηρείται μια χαρά και στην κατάψυξη. Μπορούμε να τη χωρίσουμε σε μερίδες και να τη φυλάξουμε στην κατάψυξη. Για να την καταναλώσουμε τη ζεσταίνουμε στον φούρνο στους 150°C.

Δείτε επίσης:

Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα γίνεται; Κι όμως, γίνεται!

Αφράτη σπιτική πίτσα στο ταψί με ζύμη από φοκάτσια

Πίτσα: Ο απόλυτος οδηγός και πώς να την απολαύσετε