Οι πολύτιμες φακές Beluga είναι γνωστές και ως «το χαβιάρι των φυτών» χάρη στο στρογγυλό τους σχήμα, στο υπέροχο μαύρο γυαλιστερό χρώμα και στην υψηλή τιμή τους που τις κάνουν να ξεχωρίζουν.

Οι μαύρες φακές Beluga έχουν μια λεπτή και πολύ ιδιαίτερη γεύση που δεν θυμίζει και πολύ τα άλλα μέλη της οικογένειας (καφέ, πράσινες και κόκκινες φακές). Το σίγουρο είναι ότι προσθέτουν μια ξεχωριστή πινελιά νοστιμιάς ακόμη κι αν συνδυαστούν με τα πιο συνηθισμένα υλικά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις εκείνων που αναζητούν γαστρονομικές συγκινήσεις.

Beluga: Μια κυρία  με πολύ υψηλή διατροφική αξία
Οι μαύρες φακές Beluga, όπως εξάλλου κι όλα τα όσπρια, είναι μια τροφή πολύ υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Οι ανθοκυανίνες που ευθύνονται για το σκούρο χρώμα τους είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία βρίσκουμε επίσης στα βατόμουρα και στα μύρτιλλα. Με βάση τα διατροφικά τους στοιχεία, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές Beluga περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή ένα δυνατό συνδυασμό που μπορεί να μας δώσει ενέργεια για πολύ περισσότερο χρόνο από τις άλλες τροφές. Για τον ίδιο λόγο είναι και εξαιρετική τροφή για εκείνους που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα, ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από ρύζι ή στάρι ώστε να γίνεται η μεγαλύτερη δυνατή πρόσληψη πρωτεϊνών.

Η σωστή προετοιμασία
Η προετοιμασία της μαύρης φακής Beluga δεν διαφέρει από την προετοιμασία που κάνουμε για οποιοδήποτε άλλο είδος φακής.

Αρχικά τις ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και τις βάζουμε να βράσουν στην κατσαρόλα για 20-25 λεπτά περίπου. Η ιδανική αναλογία είναι ένα μέρος φακής και τέσσερα με πέντε μέρη νερό. Υπολογίζουμε περίπου 60 γραμμάρια φακές Beluga ανά άτομο.

Είναι προτιμότερο να τις αλατίσουμε μετά το βράσιμο γιατί το αλάτι καθυστερεί τη διαδικασία μαγειρέματος και οι φακές μαλακώνουν.

Με τι ταιριάζουν οι μαύρες φακές Beluga
Οι πολύτιμες μαύρες φακές έχουν μια ξεχωριστή γεύση που τις βάζει ψηλά στη λίστα των προτάσεων πολλών εστιατορίων. Πολλοί σεφ σερβίρουν τις φακές Beluga με χτένια και φουά γκρα και δημιουργούν εξαιρετικά γαστρονομικά εδέσματα.

Χάρη σε αυτή την ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς, οι μαύρες φακές συνδυάζονται αρμονικά με τα καπνιστά και ταιριάζουν πολύ με τα αλλαντικά, το καπνιστό χοιρινό και τον καπνιστό σολομό.

Γίνονται επίσης πολύ νόστιμες σε σούπα ή πουρέ, ιδιαίτερα αν αρωματίσουμε με ελάχιστο λάδι τρούφας που αναδεικνύει την λεπτή τους γεύση. Αν συνδυάσουμε τις φακές με ρύζι, ιδανικό είναι το μπασμάτι αρωματισμένο με κουρκουμά.

Οι μαύρες φακές Beluga συνδυάζονται εξαιρετικά με πολλά λαχανικά και δίνουν γεύση και χαρακτήρα ακόμη και στην πιο ταπεινή σαλάτα. Μπορείτε να τις δοκιμάσετε με baby σπανάκι ή iceberg, κόκκινο λάχανο, καρότο, παντζάρια, ντοματίνια, αγγούρι, αβοκάντο, ελιές, τυρί κρέμα και ό,τι άλλο υλικό σας αρέσει. Οι συνδυασμοί είναι αναρίθμητοι.

Οι φακές Beluga μπορούν επίσης να μεταμορφωθούν σε ένα πεντανόστιμο «ριζότο» αν τις σιγομαγειρέψουμε με την τεχνική αυτή, προσθέτοντας σταδιακά τον ζωμό λαχανικών κι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν.

Παρακάτω σας δίνουμε και μια αγαπημένη μας συνταγή με φακές beluga.

Εύκολη σαλάτα με φακές Beluga

Υλικά για 4 άτομα
250 γρ. μαύρες φακές Beluga
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο καρότο ή δύο μικρά
λίγο τριμμένο σκόρδο
1 μπουκέ γκαρνί (μαϊντανός, θυμάρι, φύλλα δάφνης δεμένα με κλωστή)
2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το dressing εσπεριδοειδών
150 ml ε.π. ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
2 κουτ. σούπας φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι ή γκρέιπφρουτ
ξύσμα από ½ πορτοκάλι και ½ λεμόνι
1 κουτ. γλυκού μέλι
2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι

Διαδικασία
Για τις φακές
Ξεπλένουμε τις φακές με κρύο νερό σε ένα σουρωτήρι και τις βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα να βράσουν. Προσθέτουμε στο νερό το μπουκέ γκαρνί. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20’ με 25’. Όταν είναι έτοιμες, αφαιρούμε το μπουκέ γκαρνί και τις στραγγίζουμε καλά.

Στο μεταξύ, κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει διάφανο. Το κρατάμε στην άκρη.

Κόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και τρίβουμε μισή σκελίδα σκόρδο. Κόβουμε τα καρότα σε πολύ λεπτές φλούδες με ένα ειδικό εργαλείο για ξεφλούδισμα (εναλλακτικά τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια).

Για τη βινεγκρέτ
Ρίχνουμε στο μπλέντερ το ξίδι, τη μουστάρδα, το μέλι τον χυμό από τα εσπεριδοειδή και τα ξύσματα κι ανακατεύουμε πολύ καλά σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο (σε κλωστή) και συνεχίζουμε το χτύπημα. Εναλλακτικά μπορούμε να ρίξουμε το ελαιόλαδο σε μικρές δόσεις και στο μεταξύ να χτυπάμε πολύ καλά. Η διαδικασία αυτή γίνεται για να ενσωματωθεί σωστά το λάδι στη βινεγκρέτ και να μην «κόψει».

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τις φακές, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε τη βινεγκρέτ εσπεριδοειδών και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε απαλά.

Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ρίχνουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως.

Tips για το σερβίρισμα

Στη σαλάτα αυτή ταιριάζει πολύ η νότα δροσιάς που θα της δώσει ένα φρούτο. Μπορείτε να προσθέσετε ένα μήλο ψιλοκομμένο ή ακόμη καλύτερα τους σπόρους από ένα ρόδι.

Οι φακές Beluga συνδυάζονται υπέροχα με γεύσεις καπνιστού. Μπορείτε να αναδείξετε τη γεύση τους βάζοντας στη σαλάτα 2-3 φέτες καπνιστό σολομό ή μερικά κομμάτια καπνιστής πέστροφας.

 

Δείτε επίσης:
Τα όσπρια γίνονται πουρές

Όσπρια: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Φακές σαλάτα στο χαρτί, με κολοκυθάκια, ντοματίνια και φέτα

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr