Η αποξηραμένη εκδοχή της ολόγλυκης, ώριμης κατακόκκινης καλοκαιρινής ντομάτας με τις ευλογίες του καυτού ήλιου είναι τώρα στα φόρτε της. Τις βρίσκεις εύκολα στην αγορά στεγνές ή σε λάδι, σε μεγάλη ποικιλία από μεγέθη.

Πού παράγεται
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της Μεσογείου, αλλά είναι εύκολο να ετοιμάσει κανείς τις δικές του σπιτικές λιαστές ντομάτες και να τις συντηρήσει σε βαζάκι με ελαιόλαδο και διάφορα άλλα υλικά της αρεσκείας του.

Ιδιότητες και χρήσεις
Οι λιαστές ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, συστατικά που περιέχουν και οι φρέσκες. Κάνουν υπέροχη σάλτσα για ζυμαρικά, συνοδεύουν σαλάτες ή γίνονται βινεγκρέτ, πρώτης τάξεως ορεκτικό ντιπ, συνοδεύουν κρέας, λαδερά, κιμάδες ή τρώγονται και σκέτες τηγανητές!

liasti-ntomata_97999298

Φτιάξ’ τες μόνος σου!
Οι λιαστές ντομάτες γίνονται κυρίως το καλοκαίρι που υπάρχει δυνατός ήλιος. Προτιμότερες είναι οι ντομάτες πομοντόρια –αλλιώς «ναπολιτάνικα ή μπουρνέλες»– που είναι μικρές, στενόμακρες, με πλούσια σάρκα και λίγα σπόρια.

Παίρνετε όποια ποσότητα από ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες και τις πλένετε. Τις κόβετε στη μέση κατά μήκος, αλατίζετε καλά με χοντρό αλάτι και τις στρώνετε σε μεγάλο ταψί σε μία στρώση. Σκεπάζετε το ταψί με τουλπάνι ή λεπτή γάζα και τις αφήνετε να «λιαστούν» σε σημείο με δυνατό ήλιο για 5-6 μέρες ανάλογα με το πόσες ώρες είναι εκτεθειμένες στο δυνατό ήλιο. Τις γυρίζετε πού και πού να στεγνώσουν καλά. Τα υγρά που βγάζουν θα εξατμιστούν με τον ήλιο. Καλύτερα είναι να τις φουρνίσετε μετά στους 120-135 βαθμούς για 20 λεπτά για να εξατμιστεί τυχόν υγρασία. Περνάτε τις ντομάτες από κλωστή και τις κρεμάτε σε χώρο χωρίς υγρασία.

Για να τις χρησιμοποιήσετε στο φαγητό, τις μουσκεύετε σε λίγο νερό για να μαλακώσουν. Μπορείτε, αν θέλετε, να τις διατηρήσετε σε γυάλες σε λάδι.

Και μερικές λαχταριστές προτάσεις για να τις απολαύσετε
Φασολάκια με φέτα, λιαστές ντομάτες και άνηθο
Χυλοπιτάκι με κοτόπουλο, λιαστές ντομάτες και ελιές
Ντοματοτηγανίτες με φρέσκες και λιαστές ντομάτες
Κοτόπουλο με μουστάρδα, πράσα και λιαστές ντομάτες στο χαρτί
Κουρκουτόπιτα με λιαστές ντομάτες
Μάφιν με κοτόπουλο και λιαστές ντομάτες
Μοσχαράκι γιουβέτσι με καρότα και λιαστές ντομάτες
Πατατοσαλάτα με ψητές πιπεριές, ελιές και λιαστές ντομάτες

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr