Το πέστο το έχουμε συνηθίζει με βασιλικό και κουκουνάρι. Όμως, το καλό με το πέστο είναι ότι μπορεί να φτιαχτεί με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους, αφού τη θέση του βασιλικού μπορεί να πάρουν διαφορετικά βότανα, μυρωδικά και πρασινάδες, ενώ του κουκουναριού, πολλοί ξηροί καρποί και σπόροι. Έτσι το φέρνουμε στη γεύση και στα μέτρα μας.

Και το καλύτερο; Το πέστο είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε στην κουζίνα του σπιτιού μας σε όποια παραλλαγή μάς αρέσει, ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα. Και μέσα σε πέντε λεπτά, πες το κι έγινε!

Υλικά
2 φλιτζάνια σπανάκι
1 φλιτζάνι καρύδια (ή όποιο άλλο ξηρό καρπό ή σπόρο προτιμάτε)
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
3 σκελίδες σκόρο, αποφλοιωμένες
1 κουτ. σούπας μέλι
Χυμός από ένα λεμόνι
¼ κουτ. σούπας τριμμένο θαλασσινό αλάτι
Μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4-1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Βήματα
1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά τοστάρουμε ελαφρώς τα καρύδια, για δύο με τρία λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Μεταφέρουμε τα καρύδια σε ένα μίξερ μαζί με το σπανάκι, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το μέλι, το λεμόνι, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.
2. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Ξεκινάμε με το ¼ του φλιτζανιού και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Σταματάμε να προσθέτουμε λάδι, όταν φτάσουμε στην πυκνότητα που εμείς επιθυμούμε.

TIPS
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ντιπ
Φυλάσσεται στο ψυγείο για 4-5 μέρες.

Δείτε επίσης:

Το χωριάτικο φύλλο το σωστό: μυστικά και tips

Κινόα: Η βασική συνταγή για να την πετύχεις

Δεν πετάμε τίποτα! Αξιοποιούμε ό,τι μένει σε νέες συνταγές…

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr