Τίποτα δεν συγκρίνεται με το φρέσκο σπιτικό ψωμί αλλά δεν επιδίδονται όλοι σε ζυμώματα και ψησίματα γιατί θεωρούν ότι είναι περίπλοκη και δύσκολη η διαδικασία παρασκευής του, κάτι που δεν ισχύει για όλα τα είδη ψωμιού.

Το ψωμί είναι το διασημότερο και πιο συνηθισμένο από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Η ύπαρξή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή του ανθρώπου από την αρχαιότητα, σε σημείο που συμβολίζει την ίδια τη ζωή. Δύσκολο να σκεφτούμε άλλο τρόφιμο με τα ίδια χαρακτηριστικά. Για πολλούς λαούς, μάλιστα, το ψωμί έχει ιδιαίτερη σημασία στη θρησκεία και την κουλτούρα τους. Πέρα από όλα αυτά όμως, αποτελεί και μέγιστη γαστρονομική απόλαυση. Το άρωμά του γεμίζει το σπίτι και δημιουργεί μια γλυκιά αίσθηση θαλπωρής. Η υφή και η γεύση του γεμίζουν το στόμα και ενθουσιάζουν τις αισθήσεις. Μπορείτε να το φτιάξετε και χωρίς προζύμι και να γίνει εξίσου νόστιμο και μάλιστα να είναι έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ!

Το πιο εύκολο ψωμί
Ανακατεύετε με σπάτουλα σε ένα μπολ 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1 κουτ. γλυκού μέλι, 2 κουτ. γλυκού αλάτι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 μπουκάλι μπίρα. Ομογενοποιείτε και μεταφέρετε σε λαδωμένη φόρμα του κέικ (30εκ.). Πασπαλίζετε με σουσάμι ή ηλιόσπορο και ψήνετε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.

Κι άλλη μία για εύκολα ψωμάκια!
Σε μια λεκάνη, ζυμώνετε 280γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 175 ml ξινόγαλα, 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 1 κουτ. σούπας μπέικιν, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, ¾ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική, 125γρ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος. Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη τη χωρίζετε σε ατομικά ψωμάκια. Δεν χρειάζεται φούσκωμα. Σε 15 λεπτά, στους 180 βαθμούς, είναι έτοιμα.

Οι νόστιμες προσθήκες και τα… εναλλακτικά ψωμιά
Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Τυρί, ξηρούς καρπούς, καραμελωμένο κρεμμύδι, μπέικον, ποικιλία μπαχαρικών και μυρωδικών. ψιλοκομμένες πιπεριές. Επίσης, αν χρησιμοποιήσετε μπίρα, μπορείτε να αλλάξετε τον τύπο που θα βάλετε στη συνταγή σας. Μια σκούρα για παράδειγμα με φρουτένιες νότες θα δώσει ένα απίστευτο αποτέλεσμα.

Σε… φόρμα χωρίς γλουτένη: Μπορείτε επίσης, αντί στην κλασική μακρόστενη φόρμα να χρησιμοποιήσετε μικρά αντικολλητικά φορμάκια για να φτιάξετε μικρά ψωμάκια. Αν μάλιστα βουτυρώσετε τη φόρμα σας ελαφρά με βούτυρο γάλακτος, το αποτέλεσμα θα είναι πιο αρωματικό. Αν ωστόσο δεν αγαπάτε τη γλουτένη, προτείνουμε να ψάξετε μια συνταγή με υλικά χωρίς γλουτένη και να αποφύγετε τους πειραματισμούς αν έχετε δυσανεξία.
Για τους vegan: Αν ακολουθείτε αυστηρά φυτοφαγική διατροφή γνωρίζετε ότι για όλα μπορεί να βρεθεί ένα νόστιμο και θρεπτικό υποκατάστατο. Αντί για βούτυρο γάλακτος δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φυτικό άλειμμα της επιλογής σας.
Χωρίς ζάχαρη: Μπορείτε να παραλείψετε τη ραφιναρισμένη κρυσταλλική ζάχαρη από τη συνταγή σας και να την αντικαταστήσετε με μέλι, στέβια σε υγρή μορφή ή σιρόπι αγαύης.

Δείτε επίσης

 Ψωμί: 7 συνταγές για λαχταριστά ζυμώματα

Πώς να φτιάξεις καλό σπιτικό ψωμί και να γίνεις εξπέρ στο ζύμωμα

Καρδιολόγος αποκαλύπτει ποιο είναι το καλύτερο ψωμί

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr