Ώρα για γευστικές εξορμήσεις με καλή παρέα και πολλή όρεξη για υπαίθρια ψησίματα. Για την επιτυχία τους σας δίνω μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε και να καταπλήξετε όλη την παρέα.

*Επιλέξτε τη σωστή ψησταριά ανάλογα με τις ανάγκες σας και την τσέπη σας. Οι ηλεκτρικές ψησταριές έχουν οδηγίες σχετικά με το ψήσιμο αλλά το κάρβουνο θέλει μαστοριά. Ανάψτε, λοιπόν, τα κάρβουνα και αφήστε τα να «χωνέψουν». Μόλις τα κάρβουνα αποκτήσουν όψη γκρίζα και πυρωμένη είναι έτοιμα.

bbq1

*Δυνατή, μέτρια ή χαμηλή φωτιά; Απλά τα πράγματα… Βάζετε το χέρι σας στο ύψος που θα βάλετε τη σχάρα. Αν αντέχει 5 δευτερόλεπτα, η ένταση είναι δυνατή, αν αντέχει 8 δευτερόλεπτα η ένταση είναι μέτρια και, αν αντέχει πάνω από 10 δευτερόλεπτα, είναι χαμηλή.

*Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος χρειάζεται να χαμηλώσετε την ένταση της φωτιάς υπάρχουν δύο τρόποι. Ή ανεβάζετε πιο ψηλά τη σχάρα ή «σκορπάτε» τη θράκα με μια λαβίδα.

bbq3

*Οι χρόνοι ψησίματος που δίνονται στις συνταγές είναι πάντα ενδεικτικοί. Εξαρτάται από το πάχος των κρεάτων ή των ψαριών, από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αν τα ψήσετε κατευθείαν από το ψυγείο ή τα έχετε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου.

*Για να είστε σίγουροι για το σωστό ψήσιμο θα πρέπει να είστε «επάνω» από τη φωτιά. Αν χρειαστεί να χαμηλώσετε ή να αυξήσετε τη ένταση, αν ένα κομμάτι έχει ψηθεί γρηγορότερα από ένα άλλο, αν πρέπει να ανέβει ή να κατέβει η σχάρα.

*Τα κρέατα με κόκαλο θέλουν μεγαλύτερη προσοχή γιατί ψήνονται δυσκολότερα.

bbq2

*Επειδή τα λίπη στραγγίζουν επάνω στα αναμμένα κάρβουνα, πολλές φορές «φουντώνουν». Ρίχνετε χοντρό αλάτι επάνω στις φλόγες για να σβήσουν. Αλλιώς, «σπάτε» το κάρβουνο με τη λαβίδα ή το απομακρύνετε. Σε καμία περίπτωση δεν σβήνετε τη φωτιά με νερό.

*Μη χρησιμοποιείτε πιρούνα για το γύρισμα των κρεατικών. Το καλύτερο είναι να τα ψήνετε σε διπλή σχάρα που μπορείτε να τα γυρίζετε όλα μαζί χωρίς να τα τρυπήσετε.

bbq4

*Αν μαζί με τα μπριζολάκια θέλετε στην ίδια σχάρα να ψήσετε ταυτόχρονα και σουβλάκια, μπιφτέκια ή σεφταλιές, φροντίστε να τα τοποθετήσετε στις άκρες και να αφήσετε τα χοντρά κρέατα στο κέντρο. Η θράκα στις άκρες έχει πάντα χαμηλότερη ένταση.

Και 5 συνταγές για ονειρεμένα ψησίματα:

Σις κεμπάπ

Τριών ειδών σουβλάκια μαριναρισμένα με θυμάρι, λεμόνι και λάδι

Μπιφτέκια από αρνίσιο κιμά γεμιστά

Χοιρινές “λουκούμι” σε μαρινάδα ακτινίδιου

Σουβλάκια με μαστέλο Χίου και λαχανικά