Αλήθεια εσείς ξέρετε τι είναι το κάθε κομμάτι κρέατος, από που προέρχεται και πώς είναι καλύτερο να το μαγειρεύετε; Ο Γιάννης Μαρόλης και η Γωγώ Γιαννακοπούλου του διάσημου κρεοπωλείου “ο Γιάννης” στα Εξάρχεια, αναλαμβάνουν να μας λύσουν κάθε απορία. Αυτή τη φορά μας εξηγούν τι είναι ο σιδηρόδρομος.

Είναι η προέκταση της σπαλομπριζόλας, δηλαδή τα επτά πρώτα πλευρά του θώρακα από το μοσχάρι. Θυμίζει γραμμές τρένου κόκαλο-κρέας, κόκαλο κρέας, εξ ου και το όνομα «σιδηρόδρομος». Πρόκειται για ορθογώνιο κομμάτι, που μπορεί να μαγειρευτεί ολόκληρο ή κομμένο σε μικρά τετράγωνα 5×5εκ. (με πριόνι πάντα) ή στη μέση κατά μήκος, χωρισμένο σε δυο μακρόστενα κομμάτια σαν πλήκτρα πιάνου. Είναι ιδανικό για πολλές συνταγές: πολύ τρυφερό και νόστιμο για γάστρα, γιουβετσάκι, κατσαρόλα, στιφάδο, λεμονάτο, μπρεζέ, ραγού, κ.λπ. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως ό,τι είναι κοντά σε κόκαλο είναι πιο τρυφερό. Πωλείται και ξεκοκαλισμένο, ενώ το αγοράζουν συχνά τόσο τα εστιατόρια όσο και τα νοικοκυριά, μια και είναι πιο οικονομικό. Στην Αργεντινή, με σιδηρόδρομο φτιάχνουν το γνωστό παραδοσιακό φαγητό Asado de Tira.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr