Η κουζίνα έχει τα δικά της μικρά μυστικά που, ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο περνάμε μαγειρεύοντας, είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε. Καταγράφουμε λοιπόν μερικά από αυτά για να κάνετε τη ζωή σας στο μαγείρεμα πιο εύκολη.

Σωστή προετοιμασία: Το ήμισυ του παντός
Το να αφήνετε τα πάντα για την τελευταία στιγμή είναι τακτική που μπορεί να σας κοστίσει πολύτιμο χρόνο. Ένας από τους λόγους που όταν μαγειρεύετε στο σπίτι πιθανόν –ενίοτε- να γίνεται ένας μικρός χαμός, είναι η λάθος διαχείριση του χρόνου σας. Δεν είναι δύσκολο να οργανωθείτε, ξεκαθαρίστε τι ακριβώς θέλετε να μαγειρέψετε, τις δουλειές που πρέπει να γίνουν εκ των προτέρων, τα υλικά και τα εργαλεία που θα χρειαστείτε και μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Θα δείτε τη διαφορά.

Μην ανακατεύετε συνεχώς το φαγητό
Ολοκληρώσατε τη διαδικασία, το φαγητό είναι στην κατσαρόλα ή το φούρνο κι εσείς στέκεστε συνεχώς από πάνω ανακατεύοντας αλλά και τσιμπολογώντας. Αντισταθείτε σε αυτή την κακή συνήθεια και παρακολουθείτε το φαγητό μόνον όταν χρειάζεται, ανά διαστήματα δηλαδή, χωρίς να πολύ-ανακατεύετε, γυρίσετε, προσθέτετε υγρά χωρίς να χρειάζεται. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα (ή το ταψί) στην ησυχία της…

Και τα γλυκά θέλουν το αλάτι τους
Δεν είμαστε ιδιαίτερα λάτρεις της –ας το πούμε- τάσης που αγαπά τη «μεταμόρφωση» των υλικών που μέχρι πρότινος δοκιμάζαμε σε αλμυρές συνταγές, σε γλυκά. Ωστόσο, δοκιμάσαμε να προσθέσουμε πειραματικά σε γλυκές συνταγές μας ελάχιστο αλάτι και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Δοκιμάστε το σε συνταγές με σοκολάτα. Το αλάτι θα τις απογειώσει.

Το feng sui στην κουζίνα
Η διαμόρφωση του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε επηρεάζει την απόδοση και τη διάθεσή μας. Διαμορφώστε όμορφα λοιπόν την κουζίνα σας, διατηρείτε την καθαρή και οργανωμένη και προσθέστε μικρές διακοσμητικές λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά. Θα μαγειρεύετε με άλλον «αέρα».

Αντικαταστήστε τα γάντια φούρνου με πετσέτες κουζίνας
Kάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Πείτε, μας, δεν είναι κάπως εκνευριστικό το να βάζετε και να βγάζετε τα γάντια που επίσης είναι και άβολα;

Μαγειρεύετε τις συνταγές σας περισσότερες από μία φορές
Όσο περισσότερες, τόσο καλύτερα. Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως δεν λένε; Εξάλλου, κάθε φορά θα ανακαλύπτετε λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά μέχρι να τελειοποιήσετε τα μαγειρέματά σας. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Κάθε κουζίνα είναι διαφορετική
Μαγειρεύετε τις συνταγές σας με βασικό κριτήριο τον εξοπλισμό σας και όχι τους χρόνους που καταγράφονται στη συνταγή. Κάθε κουζίνα και κάθε φούρνος λειτουργούν διαφορετικά. Μαγειρεύετε εμπειρικά και όχι μηχανικά λοιπόν.

Τρώτε (και) με τα μάτια
Ένα πιάτο είναι απολαυστικό όχι μόνο όταν είναι νόστιμο αλλά και όταν εμφανισιακά έχετε προσθέσει διακριτικές νότες που θα κάνουν τη διαφορά. Δεν σας λέμε να γίνετε food stylists, αλλά η σωστή εκτέλεση μιας συνταγή συμπληρώνεται από μια όμορφη παρουσίαση. Να το θυμάστε αυτό!

Αγοράστε ένα θερμόμετρο για το φούρνο
Για να μην ανοίγετε και κλείνετε συνεχώς το φούρνο όταν ψήνετε ένα ωραίο ρολό ή ένα μεγάλο κομμάτι κρέας στη γάστρα, τα χέρια θα σας λύσει ένα θερμόμετρο για το φούρνο. Μάθετε τις σωστές θερμοκρασίες μαγειρέματος κρεατικών και πουλερικών και θα γίνετε εξπέρ!

Μην φοβάστε το αλάτι
Συχνά, ο φόβος να μην καταστρέψετε μια συνταγή με περίσσιο αλάτι είναι και ο λόγος που μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να είναι άνοστο. Χρησιμοποιείτε το με φειδώ, δεν είναι για χόρταση-έχουμε αρκετές φορές εξάλλου αναφέρει τις εναλλακτικές σας για να χρησιμοποιείτε λιγότερο αλάτι- αλλά μην περνάτε και στο άλλο άκρο. Μέτρον άριστον!

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr