Βασική προϋπόθεση στη διαχείριση τροφίμων είναι η πρόληψη δυσάρεστων επιπτώσεων για την ασφάλεια της υγείας μας γι’ αυτό ρίξτε μια ματιά παρακάτω…

1) Η καθαριότητα… μισή αρχοντιά
Ζεστό νεράκι και σαπούνι θα γίνουν πολύ καλοί σας σύμμαχοι ειδικά όταν έχετε να κάνετε με φαγητό. Σαπουνίζετε τα χέρια σας προσεκτικά για 20 δευτερόλεπτα περίπου πριν και μετά τη διαχείριση τροφίμων.

2) «2 ώρες μόνο»…
Καταψύξτε ή παγώστε -ανά περίπτωση- ευπαθή τρόφιμα και φαγητό που έχει περισσέψει ή προετοιμαστεί το πολύ εντός 2 ωρών από την ώρα παραλαβής ή προετοιμασίας τους. Μην τα αφήνετε εκτεθειμένα σε θερμοκρασία δωματίου.

3) Υπομονή στο ξεπάγωμα
Φροντίζετε πάντα να ξεπαγώνετε τα τρόφιμα αργά εντός ψυγείου και όχι εκτός. Μην τα αφήνετε να ξεπαγώνουν σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, καλό θα είναι να μην επιχειρείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία με ζεστό νερό.

4) Η θερμοκρασία στο κέντρο της τροφής είναι αυτή που μετράει…
Οι περισσότεροι μαγειρεύουμε εμπειρικά ελέγχοντας το φαγητό κυρίως με το μάτι. Ωστόσο κάθε είδος τροφίμου έχει και προτεινόμενη θερμοκρασία για να μαγειρευτεί με ασφάλεια. Γενικώς αξίζει να γνωρίζετε πως η θερμοκρασία στο κέντρο του τροφίμου πρέπει να φτάσει στους 75ºC  ή στους 70ºC για 2 λεπτά. Αν πάλι πρόκειται για χοιρινό ή μπιφτέκι η θερμοκρασία των 63,8ºC για 15 δευτερόλεπτα στο εσωτερικό του είναι αρκετή.

5) «Ψεκάστε, σαπουνίστε, τελειώσατε»
Πλένετε καλά τις επιφάνειες κοπής, καθώς και τα μαχαίρια που χρησιμοποιείτε, με ζεστό νερό και σαπούνι μετά την προετοιμασία σας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή όταν έχετε χρησιμοποιήσει ωμό κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά. Απολυμαίνετε τις επιφάνειες  και τους πάγκους εργασίας καλά, χρησιμοποιώντας ειδικά διαλύματα που θα βρείτε στο εμπόριο.

6) «Ωμή πραγματικότητα»
Ποτέ μην βάζετε τρόφιμα πάνω σε επιφάνειες που έχετε χρησιμοποιήσει για επεξεργασία ωμού κρέατος, πουλερικών ή ψαριών, χωρίς να τις έχετε πλύνει πρώτα πολύ καλά. Έτσι θα αποφύγετε οποιαδήποτε επιμόλυνση.

7) Στα… χαμηλά
Τοποθετείτε ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά σε δοχεία καλά κλεισμένα στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε και το ενδεχόμενο να στάξουν υγρά πάνω σε άλλα τρόφιμα.

8) Φρούτα και λαχανικά
Πριν μαγειρέψετε τα λαχανικά σας ή φτιάξετε μια ωραία σαλάτα, να τα πλένετε με πολλή προσοχή για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα ή ζιζάνια. Το ίδιο να κάνετε και με τα φρούτα.

9) Προσεκτικό μαρινάρισμα
Όταν μαρινάρετε κρέας πουλερικά θαλασσινά και ψάρια πάντα να τα τοποθετείτε στο ψυγείο και μην τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου. Πετάτε τις μαρινάδες που έχουν περισσέψει.

10) Αλλάζετε πετσέτες και σφουγγάρια τακτικά
Κάτι ακόμα πολύ βασικό για να αποφύγετε την εξάπλωση μικροβίων στην κουζίνα σας είναι να πλένετε και να αντικαθιστάτε τακτικά την πετσέτα για τα πιάτα σας καθώς και το σφουγγαράκι. Επίσης, όταν σκουπίζετε τα χέρια σας μετά από χειρισμό ωμών τροφίμων, χρησιμοποιείτε χαρτί κουζίνας και όχι πετσέτα.