Όσο ο καιρός κρυώνει τόσο πιο θελκτική μας φαίνεται μία κούπα με ζεστό latte. Συνήθως το φτιάχνουμε με εσπρέσο, ωστόσο για όσους αποφεύγουν την καφεΐνη υπάρχουν λύσεις και είναι εξίσου απολαυστικές.

Βρήκαμε 3 συνταγές για ζεστό latte, χωρίς καθόλου καφέ, που μπορείτε να απολαμβάνετε από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, χωρίς να φοβάστε ότι το αγαπημένο σας ρόφημα θα σας προκαλέσει αϋπνίες. Στα συν, τα ιδιαίτερα υλικά που περιέχουν, όπως το παντζάρι που θεωρείται διατροφικός θησαυρός, η κολοκύθα που μεταξύ άλλων είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες ενισχύουν το νευρικό σύστημα, αλλά και το chai χωρίς καφεΐνη, που αποτελείται από ένα μίγμα μπαχαρικών και βοτάνων που του χαρίζουν απίστευτη γεύση και άρωμα. Ιδού οι συνταγές, λοιπόν:

Latte Παντζάρι

Υλικά
2 φλιτζάνια γάλα της επιλογής σας (ζωικό ή φυτικό), χωρίς προσθήκη ζάχαρης
1 φλιτζάνι παντζάρι τριμμένο
1 κουτ. σούπας σκόνη κακάο
1 κουτ. σούπας σιρόπι σφενδάμου
1 κουτ. σούπας βούτυρο κακάο, λιωμένο

Διαδικασία
Βάζετε σε μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και βράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το παντζάρι. Μεταφέρετε το μίγμα σε μπλέντερ και χτυπάτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρίσει το ρόφημα. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο συνεχίζοντας το χτύπημα. Μεταφέρετε σε φλιτζάνι και απολαμβάνετε. Αν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με φυτική σαντιγί.

Latte Κολοκύθα
Σας έχουμε δώσει ήδη τη συνταγή για το δημοφιλές Pumpkin Spice latte. Τώρα θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ένα παρόμοιο ρόφημα, χωρίς καφέ.

Υλικά
2 φλιτζάνια γάλα της επιλογής σας (ζωικό ή φυτικό), χωρίς προσθήκη ζάχαρης
3 κουτ. σούπας πουρέ κολοκύθας (θα βρείτε έτοιμο σε κονσέρβα σε μεγάλα supermarkets και delicatessens)
¾ κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών για τάρτα κολοκύθας (θα βρεις τη συνταγή ΕΔΩ)
1 κουτ. σούπας σιρόπι σφενδάμου
1 κουτ. σούπας βούτυρο κακάο, λιωμένο

Διαδικασία
Βάζετε σε μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και ζεσταίνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει. Μεταφέρετε το μίγμα σε μπλέντερ και χτυπάτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρίσει το ρόφημα. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο συνεχίζοντας το χτύπημα. Μεταφέρετε σε φλιτζάνι και απολαμβάνετε. Αν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με φυτική σαντιγί.

Chai latte

Υλικά
2¼ φλιτζάνια γάλα της επιλογής σας (ζωικό ή φυτικό)
3 φακελάκια Yogi tea rooibos (θα το βρείτε σε τεϊοπωλεία, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και online)
1 κουτ. σούπας σιρόπι σφενδάμου
1 κουτ. σούπας βούτυρο κακάο, λιωμένο
πιπέρι (προαιρετικά)
τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικά)

Διαδικασία
Βάζετε σε μικρή κατσαρόλα το γάλα με τα φακελάκια του τσαγιού και ζεσταίνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μόλις βράσει ρυθμίζετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγροβράσει για 10 λεπτά. Αφαιρείτε τα φακελάκια του τσαγιού, προσθέτε το σιρόπι σφενδάμου και μεταφέρετε σε μπλέντερ. Χτυπάτε μέχρι να αφρίσει προσθέτοντας παράλληλα το λιωμένο βούτυρο. Μεταφέρετε σε φλιτζάνια, πασπαλίζετε αν θέλετε με λίγο πιπέρι και τριμμένο τζίντζερ και απολαμβάνετε.

Δείτε επίσης: Το ροζ latte της Αγιουρβέδα που καλμάρει τις φλεγμονές