Ξεχωριστές αρωματικές κόκκινες σάλτσες ντομάτας για τα ζυμαρικά μας. Τις λατρεύουν στην Ιταλία, τις αγαπάμε κι εμείς γιατί γίνονται εύκολα, γρήγορα και κρύβουν μέσα τους τα αρώματα της Μεσογείου.

Σάλτσα αραμπιάτα
25 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 6 άτομα
3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2-3 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες
1-2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, χωρίς το πράσινο φύτρο
500γρ. ντομάτες φρέσκες, ώριμες χωρίς τη φλούδα, ψιλοκομμένες ή 1 κουτί κονκασέ
6-7 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και τις πιπερίτσες. Μόλις το σκόρδο πάρει ελαφρύ χρώμα και βγάλει το άρωμά του, ρίχνουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά κλείνοντας με καπάκι, μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα και να εξατμιστεί το νερό. Λίγο προτού σερβίρουμε με το ζυμαρικό της επιλογής μας προσθέτουμε τον βασιλικό και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον βασιλικό στο πιάτο αν θέλουμε.

Νόστιμο tip
Λίγο μπέικον κομμένο σε κυβάκια θα δώσει επιπλέον νοστιμιά σ’ αυτή τη σάλτσα.

Σάλτσα νόρμα
25 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 4 άτομα
7-8 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους μέγεθος καρυδιού ή σε μπαστουνάκια 5εκ.
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
800ml χυμό ντομάτας
10-15 φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου, ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες να λαδωθούν καλά και να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε διαρκώς με μια σπάτουλα μέχρι να βγάλει το άρωμά του (προσοχή μην καεί). Κατόπιν ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Κλείνουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να εξατμιστεί το νερό. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, ανακατεύουμε τον βασιλικό και σερβίρουμε.

Νόστιμο tip
Αν δούμε ότι οι μελιτζάνες έχουν σπόρια καθώς τις κόβουμε, καλό είναι να τις ξεπικρίσουμε πρώτα: τις ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε για 15 λεπτά, ακουμπώντας ένα σκεύος με βάρος μέσα ώστε να τις πιέζει. Κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε καλά. Τις στεγνώνουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας και είναι έτοιμες για τηγάνισμα.

Σάλτσα ντομάτας
30 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 1 κιλό σάλτσα
1½ κιλό  ντομάτες αποφλοιωμένες (κατά προτίμηση πομοντόρια)
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
½ φλιτζάνι πλατύφυλλο βασιλικό, προαιρετικά
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις πιέζουμε να βγάλουν τους σπόρους τους. Τις ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε όλα τα υλικά της σάλτσας εκτός από τον βασιλικό και αλατοπίπερο σε μια βαθιά κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση. Κατόπιν ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα πιέζοντας να λιώσουν οι ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 20 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Περίπου 1΄ προτού αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέσα τον βασιλικό. Έτσι δεν θα χάσει το χρώμα του.

Εξυπνο tip
Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε και την υπόλοιπη σάλτσα τη διατηρούμε στο ψυγείο για 5 μέρες, κλεισμένη αεροστεγώς σε αποστειρωμένο μπουκάλι ή βαζάκι. Αλλιώς τη μοιράζουμε σε μερίδες σε σακουλάκια τροφίμων και τη διατηρούμε στην κατάψυξη για 3 μήνες.

Σάλτσα πουτανέσκα
25 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 4 άτομα
50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
1 καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
6 φιλέτα αντζούγιας, ξεπλυμένα
400γρ. χυμό ντομάτας
12 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
1½ κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη
¼ κουτ. γλυκού μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το σκόρδο, την πιπεριά και τις αντζούγιες μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν, χωρίς να καούν. Προσθέτουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε και βράζουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε την κάππαρη και τις ελιές και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι της. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε μόνο αν χρειαστεί επειδή η κάππαρη είναι αλμυρή και η πιπεριά καυτερή.

Σάλτσα σισιλιάνα
30 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 4 άτομα
50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + 4 κουτ. σούπας για το τηγάνισμα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
200γρ. ντομάτες, σε κυβάκια ή χυμό ντομάτας
20 ελιές Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες
50γρ. κάππαρη, ξεπλυμένη
2 φύλλα δάφνης
1 μελιτζάνα, σε κύβους
1 πιπεριά κίτρινη, σε καρεδάκια
1 πιπεριά πράσινη, σε καρεδάκια
3 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικό, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση 
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την ντομάτα, τις ελιές, την κάππαρη και τη δάφνη, ανακατεύουμε και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Τις προσθέτουμε στη σάλτσα και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν και να δέσουν για 8 λεπτά ακόμη. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα προσθέτουμε τον βασιλικό, αφήνουμε για 5 λεπτά να σταθεί προτού σερβίρουμε, για να δέσουν τα αρώματα.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr