Το κρεμμύδι είναι από τα πιο ευέλικτα υλικά που μπορούμε να βρούμε σε μια κουζίνα. Χρησιμοποιείται σε ζωμούς, μαγειρευτά, σάλτσες και τόσα άλλα για τα οποία μπορούν να γραφτούν αμέτρητες αράδες. Συγκεντρώσαμε τους 6 πιο γνωστούς τρόπους που το αξιοποιούμε στη μαγειρική.

Καραμελωμένα
Για να δώσετε μια ενδιαφέρουσα γευστική διάσταση σε ένα burger ή μια ομελέτα δοκιμάστε να καραμελώσετε κρεμμύδια σιγομαγειρεύοντάς τα σε λάδι ή βούτυρο μαζί με καστανή ζάχαρη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα είδη αλλά τα κόκκινα κρεμμύδια είναι καλύτερα λόγω του χρώματος και της έντονης γλύκας τους όταν μαγειρεύονται.

Photo by Simona Sergi on Unsplash

Σοτέ
Τα σορτέ κρεμμύδια είναι τέλεια για μακαρονάδες, πίτσες ή και burgers. Απλά, τα κόβετε σε φέτες και τα σοτάρετε σε λάδι ή βούτυρο μέχρι να πάρουν ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Τα εσαλότ είναι ιδανικά.

Ψητά στο φούρνο
Ψητά κρεμμύδια στο φούρνο είναι ιδανικό συνοδευτικό για κρεατικά και πουλερικά. Χρησιμοποιήστε μεγάλα κρεμμύδια και ψήστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία για να απελευθερώσουν όλη αυτή τη μαγικά γλυκιά γεύση που αποκαλύπτεται πίσω από το αψύ γευστικό τους προφίλ. Μπορείτε να τα σιγοψήσετε και με το φλοιό τους και στη συνέχεια να τον αφαιρέσετε, να τα πολτοποιήσετε και να τα αρτύσετε, θα φτιάξετε ένα απίστευτα νόστιμο άλειμμα που πάνω σε φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί θα συνοδεύσει άψογα κρέας και παντός τύπου ψητά.

Βραστά
Το βράσιμο είναι μια διαδικασία που θα τα μαλακώσει και στη συνέχεια θα μπορέσετε να τα προσθέσετε σε πιάτα όπως ένα πληθωρικό μοσχάρι Βουργουνδίας. Τα κοκκάρια είναι ιδανικά για αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος.

Στη σχάρα
Το ψήσιμο στη σχάρα δίνει άλλη διάσταση στη γεύση τους, αφού αποκτούν ακαταμάχητη καπνιστή γοητεία που απογειώνει τα ψητά κρεατικά ή πουλερικά. Το είδος που θα επιλέγετε δεν είναι τόσο δεσμευτικό αφού όλα τα είδη γίνονται εξίσου νόστιμα ψητά, εξαρτάται μόνο από τα γούστα και τη συνταγή σας.

Τουρσί
Έχετε δοκιμάσει κρεμμύδια τουρσί; Αν όχι να κάνετε σύντομα την αρχή, η έντονη οξύτητα του ξιδιού με την αψάδα που γίνεται γλύκα κάνουν έναν ωραιότατο μεζέ που μπορείτε να κλείσετε σε ένα βαζάκι και να τον απολαμβάνετε παρέα με τσίπουρο ή ούζο, ψητά λουκάνικα, μπουγιουρντί, κεφτεδάκια και όλα αυτά τα νόστιμα που περιλαμβάνουν οι τσιπουροκατανύξεις. Ιδανικά για τουρσί είναι τα μικρά κρεμμύδια.

Δείτε επίσης:

Μανιταρόσουπα βελουτέ και μπρουσκέτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και τυρί

Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Σεφ αποκαλύπτει πώς να κόβεις κρεμμύδια χωρίς να κλαις

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr