Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, με αποτέλεσμα να αφαιρούν συνεχώς από τη διατροφή τους τροφές και να μην ξέρουν εντέλει τι να φάνε και πώς να δώσουν γεύση στα πιάτα που μαγειρεύουν. Κι όμως υπάρχουν πολλές υγιεινές αλλά και νόστιμες λύσεις που είναι gluten free.

Σας προτείνουμε παρακάτω 7 γεύματα για διαφορετικά γούστα.

Ψητά χοιρινά παϊδάκια με ανανά και τσίλι
Έχετε φάει ποτέ ψητό ανανά; Αν όχι, τότε αξίζει να το δοκιμάσετε! Καραμελώνει τέλεια και συνδυάζεται καταπληκτικά γευστικά με τα χοιρινά παϊδάκια και την πιπεριά jalapenos.

Υλικά
½ φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο, λεπτοκομμένο (+λίγο για το γαρνίρισμα)
½ φλιτζάνι χυμό ανανά
1 πιπεριά jalapeno, λεπτοκομμένη
1 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού πιπέρι
500 γρ. παϊδάκια χοιρινού λεπτοκομμένα χωρίς κόκαλο
1 μεσαίο ανανά, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 κουτ. Σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Ρίχνουμε τον κόλιανδρο, τον χυμό ανανά, την πιπεριά, τον χυμό λάιμ και ¼ κουτ. Γλυκού αλατιού και πιπεριού σε ένα μπλέντερ, ώστε να γίνει πουρές. Κρατάμε ¼ του φλιτζανιού για το σερβίρισμα. Μεταφέρουμε το υπόλοιπο μείγμα σε ένα μπολ και αδειάζουμε μέσα και τα παιδάκια. Τα αφήνουμε τουλάχιστον 5 λεπτά μέσα στο μείγμα, ώστε να μαριναριστούν.
Περνάμε με λάδι τον ανανά και τις ροδέλες κρεμμυδιού και στη συνέχεια τα βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο να ψηθούν. Υπολογίζουμε ότι το χοιρινό θέλει 4-5 λεπτά από κάθε μεριά ενώ ο ανανάς και τα κρεμμύδια 3-4 λεπτά από κάθε μεριά.
Τα περιχύνουμε με την σάλτσα που είχαμε κρατήσει και σερβίρουμε.

Σαλάτα με μοτσαρέλα, πιπεριές και λαχανικά
Είναι κάτι σαν τη σαλάτα καπρέζε αλλά με την προσθήκη περισσοτέρων λαχανικών, όπως το κόκκινο λάχανο και οι πιπεριές.

Υλικά
2 μεγάλα καρότα τεμαχισμένα
1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά σε κυβάκια
2 φλιτζάνια λαχανίδα, τεμαχισμένη
1 ¼ φλιτζανιού κόκκινο λάχανο, τεμαχισμένο
1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 φλιτζάνι μοτσαρέλα σε μπαλάκια
½ φλιτζάνι βασιλικό, λεπτοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
¼ φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
¼ φλιτζανιού ξίδι
½ κουτ. γλυκού αλάτι
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι

Διαδικασία
Αφού πλύνουμε, καθαρίσουμε και κόψουμε όλα τα υλικά, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και το ξίδι.

Ρολάκια κολοκυθιού στο ταψί
Ένα ενδιαφέρον σνακ που μπορεί να σταθεί και ως ορεκτικό στο καθημερινό ή κυριακάτικο τραπέζι αλλά και για βραδινό ή για συνοδευτικό στο ποτό μας, σε βραδιές με φίλους.

Υλικά
2 μεγάλα κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
¼ φλιτζανιού χοντρό αλάτι
¼ φλιτζανιού πιπέρι
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
¼ φλιτζανιού πέστο
1 φλιτζάνι ντοματίνια
1 φλιτζάνι τυρί ρικότα
3 κουτ. σούπας τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 σκελίδα σκόρδο, λεπτοκομμένη
2 κουτ. σούπας φρέσκο βασιλικό, λεπτοκομμένο

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθετούμε χαρτί ψησίματος μέσα σε ένα ταψί ενώ το ψεκάζουμε και με σπρέι ψησίματος.
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες ίσου πάχους, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Θέλουμε να έχουμε 16 κομμάτια. Τα τοποθετούμε στο ταψί, πάνω στο χαρτί ψησίματος και τους ρίχνουμε αλάτι και λίγο σπρέι ψησίματος. Τα βάζουμε στον φούρνο και τα αφήνουμε να ψηθούν για 10-15 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ανακατεύουμε το πέστο, την κρέμα γάλακτος και το κορν φλάουρ και στρώνουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψάκι 8χ8 ιντσών. Ρίχνουμε από πάνω και τα ντοματίνια.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ρικότα, το τριμμένο τυρί και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και ό,τι μπαχαρικά θέλουμε. Βάζουμε μια γενναία κουταλιά της σούπας πάνω σε κάθε κολοκυθάκι και τα ρολάρουμε. Στη συνέχεια τα βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε στους 180 για 20-25 λεπτά. Προτού σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με φρέσκο βασιλικό.

Φιλέτο ψαριού στον φούρνο με λαχανικά
Ένας πιο… πολύχρωμος και αρωματικός τρόπος να φάτε ψάρι και να δώσετε και στα παιδιά σας. Τα λαχανικά δίνουν τα δικά του αρώματα και κάνουν το ψάρι πιο ευχάριστο, ειδικά για όσους δεν το πολυαγαπούν.

Υλικά
μισό κιλό πατάτες
2 κουτ. Σούπας ε.π. ελαιόλαδο
5 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες
½ κουτ. γλυκού αλάτι (χωρισμένο σε 3 δόσεις)
½ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 φιλέτα σολομού (γύρω στα 200 γρ. το καθένα)
2 μεσαίου μεγέθους πιπεριές, κόκκινες ή κίτρινες, κομμένες σε δαχτυλίδια
2 φλιτζάνια ντοματίνια
1 ματσάκι φρεσκοκομμένος μαϊντανός
¼ φλιτζανιού ελιές χωρίς το κουκούτσι
¼ φλιτζανιού φρεσκοκομμένη φρέσκια ρίγανη ή 1 κουτ. Σούπας ξηρή ρίγανη
1 λεμόνι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 °C. Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα μπολ, ρίχνουμε πάνω τους 1 κουτ. σούπας λάδι, 1/8 κουτ. γλυκού αλάτι και πιπέρι και το σκόρδο και ανακατεύουμε για να κάνει κρούστα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ξεπαγώνουμε τον σολομό αν είναι στην κατάψυξη. Στο ίδιο μπολ ανακατεύουμε τις πιπεριές, τα ντοματίνια, τον μαϊντανό, τις ελιές και τη ρίγανη με 1/8 κουτ. γλυκού αλάτι και πιπέρι και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε καλά.
Ξεπλένουμε τον σολομό. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ¼ κουτ. Γλυκού αλατιού και πιπεριού. Περιχύνουμε τις πατάτες με το μείγμα των πιπεριών και τοποθετούμε στη συνέχεια τον σολομό από πάνω. Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.
Στίβουμε το λεμόνι και ρίχνουμε τον χυμό του πάνω από τον σολομό και τα λαχανικά.

Τάκος γαρίδας με κόκκινο λάχανο και καυτερή πιπεριά
Ένα εύκολο πιάτο, ιδανικό για βραδινό ή για συνοδευτικό ποτού, με βασικό υλικό τις γαρίδες. Θέλει μόλις 20 λεπτά για να ετοιμαστεί και μπορείτε να το φτιάξετε όσο καυτερό θέλετε.

Υλικά για 4 άτομα
4 κουτ. Σούπας ε.π. ελαιόλαδο χωρισμένα σε μέρη
μισό κιλό μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες
1/8 κουτ. γλυκού αλάτι
1 ½ φλιτζάνι λεπτοκομμένο κόκκινο λάχανο
2 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
2 κουτ. σούπας λεπτοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
8 τορτίγιες καλαμποκιού (gluten free)
1 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
½ φλιτζάνι pico de gallo
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Θερμαίνουμε 2 κουτ. Σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίχνουμε τις γαρίδες και το αλατοπίπερο. Τις μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάχανο, τον κόλιανδρο, τον χυμό λάιμ και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ενώ ταυτόχρονα ζεσταίνουμε τις τορτίγιες.
Βάζουμε τις γαρίδες μέσα στο μείγμα λαχανικών και στη συνέχεια γεμίζουμε τις τορτίγιες.

Φριτάτα με κολοκυθάκια, βασιλικό και τυρί
Τα αυγά «παντρεύονται» τέλεια με το κολοκυθάκια και δίνουν στο πιάτο μας μια μοναδική νοστιμιά.

Υλικά
2 κουτ. Σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1, 5 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
1,5 φλιτζάνι ψιλοκομμένα κολοκυθάκια
7 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
½ κουτ. Γλυκού αλάτι
¼ κουτ. Γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2/3 φλιτζανιού μοτσαρέλα σε μικρές μπαλίτσες
3 κουτ. Σούπας λιαστές ντομάτες
¼ φλιτζανιού φρέσκο βασιλικό

Διαδικασία
Θερμαίνουμε το τηγάνι σε ψηλή φωτιά και στη συνέχεια ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι. Τα μαγειρεύουμε για 3-5 λεπτά.
Εν τω μεταξύ χτυπάμε τα αυγά μαζί με το αλατοπίπερο σε ένα μπολ. Το αδειάζουμε στο τηγάνι και αφήνουμε να ψηθεί για λίγα λεπτά. Λίγο πριν αφαιρέσουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε τις λαστές ντομάτες και τη μοτσαρέλα και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Όταν σερβίρουμε, γαρνίρουμε με βασιλικό.

Ψημένα μπούτια κοτόπουλο με σαλάτα καλαμποκιού
Τα μπουτάκια κοτόπουλου είναι και οικονομικά και εύκολα στο μαγείρεμα ενώ κρατούν τα υγρά τους όταν μαγειρεύονται. Εδώ συνδυάζονται με μια δροσερή σαλάτα καλαμποκιού.

Υλικά
4 μπούτια κοτόπουλου
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ γλυκού πιπέρι
1 κουτ. σούπας ξίδι
2,5 φλιτζάνια κόκκους καλαμποκιού
1 φλιτζάνι ντοματίνια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
¼ φλιτζανιού φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με 1 κουτ. Σούπας λάδι και τη μισή ποσότητα από το αλατοπίπερο (αν θέλουμε προσθέτουμε και άλλα μπαχαρικά, όπως ρίγανη και πάπρικα). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, έχοντας το νου μας να γυρίσουμε τα μπούτια για να ψηθούν και από τις δυο πλευρές.
Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λάδι και το ξίδι και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά μας.
Όταν ψηθεί το κοτόπουλο, το συνοδεύουμε με τη σαλάτα.

Δείτε επίσης:
Ψωμιά gluten free – έργα τέχνης!

10 gluten-free προτάσεις για παιδικά σνακ

Δοκιμάσαμε gluten free αρτοποιήματα και πολύ μας άρεσαν!

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr