Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε καθημερινά στην κουζίνα από άποψη υγιεινής; Λάθος πλυμένα λαχανικά; Βρώμικη επιφάνεια κοπής; Δαχτυλίδια στα χέρια; Απλές, καθημερινές κινήσεις που μπορεί να περνούν απαρατήρητες, αλλά που ένας προσεκτικός επαγγελματίας δεν θα έκανε ποτέ.

Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα του σπιτιού μας και ας προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης ή δηλητηρίασης.

1. Η ξύλινη επιφάνεια κοπής
Η ξύλινη επιφάνεια κοπής δεν είναι και τόσο καλή ιδέα στην κουζίνα. Το ξύλο κάνει ρωγμές από τα κοψίματα και όσο καλά και να το πλένουμε εκεί φωλιάζουν μικροοργανισμοί και βακτήρια. Στις επαγγελματικές κουζίνες επιτρέπονται μόνο πλαστικές επιφάνειες για την επεξεργασία των τροφίμων και μάλιστα σε διαφορετικά χρώματα για να μην ανακατεύονται τα υλικά μεταξύ τους: πράσινο για τα λαχανικά, μπλε για τα ψάρια, κόκκινο για το κρέας, λευκό για το τυρί.

Αν έχουμε ένα και μόνο ξύλο κοπής, ιδιαίτερα αν επιμένουμε στο ξύλινο, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το να κόψουμε μια ντομάτα εκεί που πριν κόψαμε ένα ωμό κοτόπουλο μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία μας. Κάθε φορά λοιπόν που χρησιμοποιούμε διαφορετικό υλικό, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ωμό κρέας, θα πρέπει να το πλένουμε σχολαστικά με υγρό πιάτων και σφουγγάρι. Καλό θα είναι να μουλιάζουμε το ξύλο σε νερό με ξίδι κάθε εβδομάδα για να διατηρείται καθαρό. Εναλλακτικά, στο εμπόριο κυκλοφορούν είδη κοπής από πλαστικό ή άλλα υλικά.

2. Τα λαχανικά που ξεφλουδίζουμε
Όλοι πλένουμε τα λαχανικά πριν τα μαγειρέψουμε, είναι θέμα κοινής λογικής. Τι γίνεται όμως με τα λαχανικά που ξεφλουδίζουμε, όπως η πατάτα ή το καρότο; Οι κανόνες υγιεινής υπαγορεύουν να πλένουμε όλα τα λαχανικά που ξεφλουδίζουμε, ακόμη κι αν μας φαίνονται καθαρά. Αν έχουμε λαχανικά που είναι μέσα στο χώμα και είναι πολύ λερωμένα, όπως οι πατάτες, φροντίζουμε πρώτα να τα πλύνουμε με μια βούρτσα για να απομακρύνουμε τις ακαθαρσίες και μετά να τα ξεφλουδίσουμε.

Θυμόμαστε ότι το ίδιο ισχύει και για τα βιολογικά προϊόντα, βιολογικό δεν σημαίνει πλυμένο και καθαρό. Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά χρειάζονται κι αυτά σχολαστικό πλύσιμο.

3. Τα χέρια, τα δαχτυλίδια, το ρολόι
Το πρώτο πράγμα που κάνει ένας επαγγελματίας όταν μπαίνει στην κουζίνα είναι να απομακρύνει ρολόι, δαχτυλίδια, βραχιόλια και λοιπά διακοσμητικά-φορείς μικροβίων και να πλύνει τα χέρια του πολύ σχολαστικά. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά μέχρι τη μέση του βραχίονα -όπως κάνουν και στα χειρουργεία. Το ίδιο σημαντικό είναι και το καλό σκούπισμα με μια καθαρή πετσέτα. Αν οι πετσέτες δεν είναι πεντακάθαρες, χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας. Φροντίζουμε επίσης τα μαλλιά μας να είναι πιασμένα, ιδανικά φοράμε μια κορδέλα ή ένα σκουφάκι -κανείς δεν θέλει να βρει μια τρίχα από τα μαλλιά μας στο πιάτο του, ούτε καν εμείς.

4. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία
Μια πολύ βασική αρχή στις κουζίνες είναι η ασφάλεια στις πρώτες ύλες και η διατήρηση της «ψυκτικής αλυσίδας». Το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα αυγά ή η κρέμα γάλακτος δεν πρέπει να βγαίνουν από ψυγείο και να μένουν για ώρες εκτός, σε υψηλές θερμοκρασίες. Στις επαγγελματικές κουζίνες τσεκάρουν ακόμη και τις θερμοκρασίες των ψυγείων σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα. Όσο πιο ευαίσθητο είναι το τρόφιμο τόσο πιο σύντομη πρέπει να είναι η επεξεργασία του. Για παράδειγμα, δεν αφήνουμε το ψάρι πάνω στον πάγκο της κουζίνας με σκοπό να το μαγειρέψουμε αργότερα.

5. Από την κατσαρόλα στο ψυγείο
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας, δεν τοποθετούμε ζεστό φαγητό από την κατσαρόλα απευθείας στο ψυγείο. Πρώτα από όλα, το ζεστό φαγητό θα επηρεάσει τη θερμοκρασία του ψυγείου και κατά συνέπεια όλα τα τρόφιμα που διατηρούμε σε αυτό. Οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας στον ψυκτικό θάλαμο επηρεάζουν όλα τα τρόφιμα. Το φαγητό που μπαίνει στο ψυγείο θα πρέπει να έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, αφού έχει περάσει μια ώρα από το μαγείρεμα και σίγουρα όχι παραπάνω από δύο ώρες, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

6. Οι συσκευασίες τροφίμων
Ένας από τους χρυσούς κανόνες του ψυγείου υπαγορεύει να μην αποθηκεύουμε στον θάλαμο ψύξης τρόφιμα μέσα στις συσκευασίες τους. Όλες οι συσκευασίες, πλαστικές και χάρτινες, πρέπει να απομακρύνονται επειδή κουβαλάνε σκόνη, ακαθαρσίες κι άλλους εχθρούς της υγιεινής. Τα αναψυκτικά αποθηκεύονται για μεγάλα διαστήματα σε σκοτεινές αποθήκες και μεταφέρουν κάθε είδους ζωύφια, δεν τα βάζουμε στο ψυγείο με το πλαστικό περιτύλιγμα. Επενδύουμε λοιπόν σε πλαστικά κουτιά, χρησιμοποιούμε ειδικές σακούλες αποθήκευσης τροφίμων, αναγράφουμε ημερομηνίες και κρατάμε στο ψυγείο μόνο τις δικές μας συσκευασίες.

7. Τα αγαπημένα μας αυγά
Τα αυγά είναι μία από τις τροφές που χρειάζονται προσοχή στην κουζίνα επειδή, όσο καθαρά κι αν μας φαίνονται, ούτε πλυμένα είναι ούτε καθαρά και γι αυτό τα τσόφλια μεταφέρουν μικρόβια. Σπάμε τα αυγά λοιπόν και απομακρύνουμε προσεκτικά αμέσως τα τσόφλια από τον πάγκο της κουζίνας, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με άλλα τρόφιμα.

Να θυμάστε:
* Η επικίνδυνη ζώνη για την ανάπτυξη μικροβίων είναι από 5°C έως 60°C
* Η ιδανική θερμοκρασία στην κουζίνα είναι 20°C με 22°C
* Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι από 1°C έως 4°C
* Η θερμοκρασία της κατάψυξης πρέπει να είναι συνήθως στο -18°C
* Τα τρόφιμα που αποψύχονται πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως και σίγουρα να μην επιστρέφουν στην κατάψυξη για κανένα λόγο.
* Εάν οι θερμοκρασίες δωματίου είναι πιο υψηλές, όπως τις μέρες του καύσωνα, είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί με τον χρόνο που ένα ευαίσθητο τρόφιμο θα μείνει στον πάγκο της κουζίνας.

 

Δείτε επίσης:
7 λάθη στο μαγείρεμα και οι σωστές λύσεις τους

Έχουν τα μαγειρικά σκεύη και εργαλεία ημερομηνία λήξης;

4 σωτήρια βήματα για να καθαρίσετε τα καμένα σκεύη