Το φθινόπωρο είναι η εποχή της κολοκύθας, οι πάγκοι στα οπωροπωλεία και τις λαϊκές γεμίζουν. Οι κολοκυθόσουπες είναι εξαιρετικές, όπως και οι αρωματικές πίτες με κολοκύθα. Επειδή όμως οι κολοκύθες είναι μεγάλες, σκεφτήκαμε και άλλους τρόπους για να τις μαγειρέψουμε και να γευτούμε νόστιμα πιάτα.

Ετοιμάζουμε, λοιπόν, αγαπημένα πιάτα, όπως η πίτσα και το ριζότο, με κολοκύθα. Υπέροχες, διαφορετικές γεύσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

Ριζότο με κολοκύθα
Ένα διαφορετικό φθινοπωρινό ριζότο με κολοκύθα, χοιρινή πανσέτα και μυρωδικά. Το ετοιμάζουμε με τον κλασικό τρόπο του ριζότο, σε βαθύ σκεύος ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ψηθεί το ρύζι.

Υλικά
1 ½ λίτρο ζωμό κοτόπουλο
2 φλιτζάνια πουρέ κολοκύθας
2 φύλλα δάφνης
50 γρ. βούτυρο, χωρισμένο
75 γρ. χοιρινή πανσέτα, ψιλοκομμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
250 γρ. ρύζι Arborio
50 ml λευκό ξηρό κρασί
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε έναν γρήγορο πουρέ κολοκύθας:
Σε ένα μούλτι ρίχνουμε τα 3 φλιτζάνια κολοκύθας με 1-2 κουτ. σούπας από το νερό που έβρασαν και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.

Προθερμαίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πανσέτα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι κι ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να το δούμε να γίνεται διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί κι όταν εξατμιστεί χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τον πουρέ της κολοκύθας κι ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε μια κουτάλα σούπας ζωμό κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτουμε άλλη μια κουτάλα ζωμό κι ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία με τον ζωμό και το ανακάτεμα μέχρι να δούμε το ρύζι να έχει μαλακώσει, αλλά να κρατάει λίγο. Είναι απαραίτητο να δοκιμάσουμε. Υπολογίζουμε περίπου 20 λεπτά.

Λίγο πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Γαρνίρετε με τον φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως. Το ριζότο τρώγεται ζεστό. μόλις βγει από το μάτι.

Tip
Είναι πολύ βολικό όταν ετοιμάζουμε ριζότο να βάζουμε σε λειτουργία το χρονόμετρο της κουζίνας για να βλέπουμε σε ποιο λεπτό της διαδικασίας βρισκόμαστε και και να υπολογίζουμε καλύτερα τον χρόνο μαγειρέματος των υλικών. Όταν το χρονόμετρο δείξει 20 λεπτά, το ριζότο θα είναι έτοιμο, το πολύ να θέλει 1 με 2 λεπτά ακόμη.

Πίτσα με κολοκύθα, μοτσαρέλα και μπέικον
Η κολοκύθα γίνεται σάλτσα για την πίτσα και νόστιμη γαρνιτούρα μαζί μοτσαρέλα, παρμεζάνα και μπέικον.

Υλικά
6 φέτες μπέικον
3 φλιτζάνια βρασμένη κολοκύθα, κομμένη σε κυβάκια
2 φλιτζάνια ωμή κολοκύθα, κομμένη σε κυβάκια
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού μείγμα 5 μπαχαρικών (πιπέρι Σετσουάν, κανέλα, γαρύφαλο, γλυκάνισο και κόλιανδρο)
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
λίγα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
400 γρ. αφράτη ζύμη για πίτσα (συσκευασμένη)
300 γρ. μοτσαρέλα, σε φέτες (2 συσκευασίες)
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε έναν γρήγορο πουρέ κολοκύθας:
Σε ένα μούλτι ρίχνουμε τα 3 φλιτζάνια κολοκύθας με 1-2 κουτ. σούπας από το νερό που έβρασαν και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.

Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε το μπέικον μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε στην άκρη σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι. Απλώνουμε τα κομμάτια της ωμής κολοκύθας, με τα φύλλα βασιλικού, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η κολοκύθα.

Ετοιμάζουμε την έτοιμη ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στρώνουμε τη ζύμη σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Απλώνουμε στη ζύμη τον πουρέ κολοκύθας κι από πάνω τα κομμάτια της μοτσαρέλας ομοιόμορφα. Προσθέτουμε τα κομμάτια της μαριναρισμένης κολοκύθας που ψήσαμε στον φούρνο. Συμπληρώνουμε με το σπανάκι και τα κομμάτια μπέικον.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C, στη μεσαία θέση, για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτσα.

Τip
Αν έχετε χρόνο και διάθεση, μπορείτε να ετοιμάσετε μόνοι σας τη ζύμη για την πίτσα. Δείτε τη συνταγή για εύκολη και τραγανή ζύμη πίτσας εδώ

Καλή όρεξη!

Δείτε επίσης:
Αφράτη σπιτική πίτσα στο ταψί με ζύμη από φοκάτσια

Μοσχάρι στην κατσαρόλα με κολοκύθα και γλυκό κρασί

Ριζότο με παντζάρια, μους κατσικίσιου τυριού και φουντούκια

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr