Το BBQ είναι από τις αγαπημένες μας συνήθειες το καλοκαίρι. Πέρα από κρέας, ψάρι και λαχανικά όμως, βάζουμε στη σχάρα και φρούτα.

Τα ψητά φρούτα έχουν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ξεχωριστά επιδόρπια -σερβιρισμένα για παράδειγμα με παγωτό ή γιαούρτι-, αλλά και ορεκτικά παρέα με τυριά ή να τα προσθέσουμε σε γαρνιτούρες και σαλάτες που συνοδεύουν κρέας, ψάρι και πουλερικά. Για να τα δοκιμάσετε, επιλέξτε σφιχτά, όχι ιδιαίτερα ώριμα φρούτα, καθώς το ψήσιμο θα τα μαλακώσει αρκετά και όσο πιο ώριμα είναι τόσο πιο πιθανό να διαλυθούν. Επίσης, θα πρέπει να τα κόψετε σε μεγάλα κομμάτια, για να μπορούν να σταθούν επάνω στη σχάρα και για να είναι σίγουρο ότι δεν θα κολλήσουν, αλείψτε πριν τη σχάρα με λίγο ελαιόλαδο.

Όσον αφορά στο χρόνο ψησίματος τώρα, αρκεί να τα αφήσετε επάνω στη σχάρα μέχρι να κάνουν αυτές τις ωραίες σκούρες γραμμές. Καλό θα είναι να τα γυρίσετε μία φορά από κάθε πλευρά, για να μην σας διαλυθούν. Έτσι μόλις δείτε ότι κάνουν γραμμές από τη μία πλευρά, γυρίστε τα για λίγο και από την άλλη και έτοιμα.

Τα πιο κατάλληλα φρούτα για BBQ

Ανανάς
Ο ψητός ανανάς μπαίνει άνετα σε σαλάτες, burgers -με μοσχαρίσιο ή χορτοφαγικό μπιφτέκι- και σαλάτες.

Ροδάκινο, βερίκοκο και νεκταρίνι
Τα τρία αυτά κλασικά καλοκαιρινά φρούτα ψήνονται ωραία στη σχάρα και ταιριάζουν σε καλοκαιρινά επιδόρπια με παγωτό βανίλια.

Καρπούζι
Θα το ψήσετε χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα από κάθε φέτα, για να μη διαλυθεί και στη συνέχεια, μπορείτε να το σερβίρετε ως σαλάτα με φέτα φυσικά που είναι ο καλύτερος συνοδός του.

Πεπόνι
Όπως και με το καρπούζι, θα ψήσετε το πεπόνι με τη φλούδα του και θα το σερβίρετε με χυμό λεμονιού και μέλι, μέσα σε σαλάτες αλλά και σε γιαούρτι. Μπορείτε να το προσθέσετε και σε ένα πλατό τυριών.

Αβοκάντο
Πέρα από το γουακαμόλε που μπορείτε να φτιάξετε ως συνοδευτικό για το κρέας στο BBQ, το ψητό αβοκάντο γίνεται και ωραία σαλάτα.

Σύκα
Τα σύκα μαλακώνουν αρκετά κατά το ψήσιμο και είναι ιδανικά για να τα προσθέσετε σε επιδόρπια αλλά και σαλάτες ή αλμυρές τάρτες με κάποιο μπλε τυρί.

Μπανάνα
Όταν ψήνετε μπανάνα είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην υφή της. Οι μαλακές μπανάνες θα πρέπει να ψήνονται με τη φλούδα τους, ενώ οι πιο σφιχτές μπορούν να ψηθούν και αφού τις ξεφλουδίσετε και τις κόψετε στη μέση κατά μήκος. Όσο για το σερβίρισμα, προτείνουμε να τις προσφέρετε ως επιδόρπιο με μέλι και ξηρούς καρπούς ή ακόμη καλύτερα με λιωμένη σοκολάτα.

Μάνγκο
Το ψητό μάνγκο αγαπάει τις πικάντικες γεύσεις, άρα μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες και ορεκτικά που περιέχουν καυτερές πιπεριές.

Δείτε επίσης:
BBQ: Ο γύρος του κόσμου με μια ψησταριά

Tα καλύτερα συνοδευτικά του κρέατος στο BBQ

Μπάρμπεκιου για χορτοφάγους

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr