Η Ιταλία στην καλύτερη και πιο νόστιμη εκδοχή της μέσα από τρία signature πιάτα, σε συνταγές του Γιώργου Δημητρακόπουλου.

1. Πορκέτα (πανσέτα ρολό) με σος πορτοκαλιού και πατάτες

1 ώρα και 20΄| Εύκολο | Για 4 άτομα

Για την πανσέτα
1 κιλό παντσέτα χοιρινή
5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2-3 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
20 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό αν χρειαστεί + 1 για το ψήσιμο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις πατάτες
1½ κιλό πατατούλες baby
2 πορτοκάλια τον χυμό τους
2 λεμόνια, τον χυμό τους
2 κουτ. γλυκού πολτό σκόρδου
ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
αλάτι, πιπέρι

Για τη σος πορτοκαλιού
½ φλιτζ. ζάχαρη μαύρη ή μέλι
4 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού
4 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί

Διαδικασία
Πατάτες: Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε, κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, με τους χυμούς του πορτοκαλιού και του λεμονιού, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα.

Πανσέτα: Ανοίγουμε με ένα μαχαίρι την πανσέτα σε ένα όσο μπορούμε πιο λεπτό φύλλο, αλλιώς ζητάμε από τον χασάπη μας να το κάνει για εμάς. Την αλατοπιπερώνουμε και την πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο σκόρδο και τη ρίγανη. Κατόπιν τυλίγουμε το κρέας σε μακρύ ρολό σαν φρατζόλα και το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής σε 3-4 σημεία.

Το τοποθετούμε σε ένα πιρέξ, το περιχύνουμε με λάδι, βάζουμε γύρω-γύρω και τις πατάτες, ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό σε μια άκρη τους σκεύους, όχι πάνω στο κρέας ή τις πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C στον αέρα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί καλά η πανσέτα και μαλακώσουν οι πατάτες.

Γυρνάμε το κρέας κατά διαστήματα να ροδίσει και να ψηθεί παντού και σε βάθος καθώς και τις πατάτες μία φορά. Επίσης τρυπάμε το κρέας κατά διαστήματα. Όταν ψηθεί η πανσέτα αφαιρούμε τους σπάγκους και την κόβουμε σε φέτες πάχους 1½ δάκτυλο και σερβίρουμε με τις πατάτες και τη σος πορτοκαλιού που ετοιμάζουμε στο μεταξύ.

Σος πορτοκαλιού: Βάζουμε σε τηγάνι όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 20΄ μέχρι να μειωθεί ο όγκος της στο μισό και να δέσει ελαφρά.

Μπρουσκέτα με μπουράτα, μαρμελάδα κρεμμυδιών, φρέσκα σύκα και προσούτο

45 λεπτά| Εύκολο | Για 2 άτομα

Ξεκινάμε με κλασικά αντιπάστι, μπρουσκέτα δηλαδή με μπουράτα και στο πλάι προσούτο, συνεχίζουμε με μια ψητή πορκέτα και κλείνουμε με το απόλυτα αυθεντικό τιραμισού.

Υλικά
Για τις μπρουσκέτες
2 φέτες από χωριάτικο ψωμί, πάχους 2 εκ.
2 σύκα φρέσκα
250 γρ. μοτσαρέλα μπουράτα
20 γρ. κρεμμύδια τουρσί
1 χούφτα φύλλα βασιλικού
100 γρ. προσούτο, σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας ε.π. παρθένο ελαιόλαδο
2-3 κουτ. σούπας κρέμα μπαλσάμικο

Για τη μαρμελάδα κρεμμυδιού
500 γρ. κόκκινα κρεμμύδια
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
50 ml κρασί Πόρτο 50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
85 γρ. ζάχαρη άχνη

Διαδικασία
Μαρμελάδα κρεμμυδιού: Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα μικρό κατσαρόλι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε για 2΄-3΄ μέχρι να μαραθούν. Τα σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι για 20΄-25΄, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού στο γκριλ να γίνουν τραγανές για 5΄. Κόβουμε τα σύκα στα 4 και την μπουράτα σε 6 μεγάλα κομμάτια. Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με τη μαρμελάδα, μοιράζουμε τη μοτσαρέλα, τα σύκα, το κρεμμύδι τουρσί και τα φύλλα βασιλικού. Σερβίρουμε τις μπρουσκέτες με προσούτο λεπτοκομμένο, λίγο ελαιόλαδο και κρέμα μπαλσάμικο.

3. Κλασικό τιραμισού

1 ώρα | Εύκολο | Για 4-6 ποτηράκια

Υλικά
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
300 ml κρέμα γάλακτος
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
125 ml καφέ espresso, παγωμένο
6 κουτ. σούπας κονιάκ
12 μπισκότα σαβαγιάρ
50 γρ. κουβερτούρα υγείας, χοντροτριμμένη

Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ και με μίξερ χειρός χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα το τυρί με περίπου 50 ml από την κρέμα γάλακτος να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέτουμε σταδιακά την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα για 1΄ μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη άχνη να ομογενοποιηθούν.

Στο μεταξύ, σε ένα ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε τον καφέ και το κονιάκ. Σπάμε στη μέση 6 από τα 12 μπισκότα σαβαγιάρ και τα βουτάμε στο μείγμα καφέ – κονιάκ. Μοιράζουμε τα μουσκεμένα μπισκότα στη βάση των ποτηριών και από πάνω τη μισή κρέμα τυριού. Συνεχίζουμε πασπαλίζοντας με τη μισή τριμμένη κουβερτούρα.

Σπάμε τα υπόλοιπα έξι μπισκότα και τα βουτάμε στο μείγμα καφέ – κονιάκ. Τα τοποθετούμε πάνω από την κρέμα και κατόπιν απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα κρέμας. Τελειώνουμε με την υπόλοιπη τριμμένη κουβερτούρα και βάζουμε στο ψυγείο. Σερβίρεται δροσερό.

Φωτογραφία: David Cotsworth

Δείτε επίσης:
8 παραδοσιακά προϊόντα της Λομβαρδίας που αξίζει να δοκιμάσετε

8 φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε αν βρεθείτε στην Πούλια της Ιταλίας

Ανολίνι, το παραδοσιακό δαντελωτό ζυμαρικό της Ιταλίας

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr