Το κουνουπίδι μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για το τραπέζι ή απλά για το ποτό μας, αν το πασπαλίσουμε με αρωματικό μείγμα μπαχαρικών και λίγη ζάχαρη και το ψήσουμε στο φούρνο ώστε να γίνει τραγανό.

Αν έχετε βαρεθεί το βραστό κουνουπίδι ή αν δεν τολμάτε καν να σκεφτείτε το κουνουπίδι ως συνοδευτικό στο καθημερινό τραπέζι, έχουμε μια ωραία συνταγή για να δείτε το ταπεινό κουνουπίδι με άλλο μάτι. Θα κόψετε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια, θα τα πασπαλίσετε με μείγμα μπαχαρικών (καυτερή και γλυκιά πάπρικα, πιπέρι καγιέν, κουρκουμά και κανέλα) που θα δώσει πικάντικη γεύση και θα τα βάλετε στο φούρνο για να καραμελώσουν και να γίνουν τραγανά.

Μπορείτε να σερβίρετε το ψητό κουνουπίδι ως συνοδευτικό σε οποιαδήποτε συνταγή με κοτόπουλο, μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας ή απλά ως ένα εκπληκτικό ορεκτικό – ίσως με μερικές φέτες τραγανό ψωμί με αρωματικό βούτυρο.

Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε με άλλα ψητά λαχανικά, όπως πιπεριές και μανιτάρια.

Συνταγή για ψητό κουνουπίδι με μπαχαρικά

Υλικά
1 μέτριο κουνουπίδι, καθαρισμένο
3 κουτ. σούπας βούτυρο, ανάλατο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
1/2 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
1/4 κουτ. γλυκού καγιέν (προαιρετικά)
1/4 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1/8 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη

Διαδικασία
Τοποθετούμε μια σχάρα στο κέντρο του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 200°C. Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και αφαιρούμε τον πυρήνα με ένα κοφτερό μαχαίρι. Χωρίζουμε τα μπουκετάκια σε κομματάκια και κόβουμε τον πυρήνα σε μικρούς κύβους ή μπαστουνάκια.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, την καυτερή πάπρικα, τη γλυκιά πάπρικα, το καγιέν, τον κουρκουμά και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα μπουκετάκια στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ώστε να απλωθεί το πικάντικο βούτυρο καλά παντού.

Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε τα κομμάτια κουνουπιδιού. Ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Υπολογίζουμε περίπου 30 λεπτά. Θα είναι έτοιμα όταν δούμε τραγανές τις άκρες. Στη μέση του ψησίματος ανακατεύουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα σερβίρουμε ζεστά και απολαμβάνουμε.

Δροσιστικές σάλτσες για το πικάντικο κουνουπίδι
Το ψητό κουνουπίδι με τα μπαχαρικά είναι πολύ νόστιμο, αλλά αν θέλουμε μπορούμε να το συνοδεύσουμε με μια ανάλαφρη και δροσερή σάλτσα.

Με γιαούρτι και κύμινο
Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1 φλιτζάνι γιαούρτι, 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα.

Με γιαούρτι και κόλιανδρο
Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1 φλιτζάνι γιαούρτι, ¾ φλιτζανιού φρέσκα φύλλα κόλιανδρου (χωρίς τα κοτσάνια), αλάτι και πιπέρι για γεύση και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα.

Με sour cream και δυόσμο
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 1 φλιτζάνι ξινή κρέμα με 1/2 φλιτζάνι φρεσκοκομμένα φύλλα δυόσμου, μια πρέζα κόκκινες νιφάδες τσίλι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Χτυπάμε με το σύρμα προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο.

Με γιαούρτι και αβοκάντο
Λιώνουμε ένα ώριμο αβοκάντο και ανακατεύουμε με 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το χυμό από μισό λάιμ.

Καλή όρεξη!

Δείτε επίσης:
Πώς να φτιάξεις κουνουπίδι και να μη μυρίσει το σπίτι

Σούπα με ρεβίθια, κουνουπίδι και γάλα καρύδας

Βελουτέ με κουνουπίδι και μανιτάρια τηγανιά

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr