Μια κλασική γαλλική συνταγή είναι το φιλέτο πιπεράτο (steak au poivre). Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο πιάτο με κρεμώδη σος πιπεριού. Βρήκαμε την αυθεντική συνταγή, λίγο πειραγμένη, αλλά πεντανόστιμη!

Πώς να φέρετε τη γαλλική κουζίνα στο πιάτο σας;

Υλικά
2 λεπτα μοσχαρίσια φιλέτα (πάχους 3 εκατ.)
1 κουτ. σούπας κόκκοι πράσινου πιπεριού
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδου, 2 ψιλοκομμένες, 2 λιωμένες στο μούλτι
3 κλωνάρια θυμάρι
3 κουτ. σούπας βούτυρο, ανάλατο
1 μεγάλο κρεμμύδι εσαλότ, ψιλοκομμένο
⅓ φλιτζανιού κονιάκ ή μπράντι
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Περνάμε τις φιλέτα με χαρτί κουζίνας, ώστε να τους αφαιρέσουμε όλα τα υγρά τους και στη συνέχεια τις αλατοπιπερώνουμε, φροντίζοντας να βάλουμε γενναία ποσότητα πιπεριού. Τις αφήνουμε για 15-30 λεπτά.
Τρίβουμε στον μύλο τους κόκκους πιπεριού και τους ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια- υψηλή φωτιά (γύρω στο 7) . Ρίχνουμε μέσα τα φιλέτα και τα ψήνουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Αν τα φιλέτα σας είναι λίγο πιο παχιά, τότε καλό είναι να τα γυρίσετε και στο πλάι και να τα ψήσετε για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα ομοιόμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά (γύρω στο 5) και προσθέτουμε το θυμάρι, το λιωμένο σκόρδο καθώς και ένα κουτ. σούπας βούτυρο στο τηγάνι μας. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνεχώς τις φιλέτε μας, για τουλάχιστον 2 λεπτά ακόμα. Παίρνουμε το θερμόμετρο κουζίνας, το τοποθετούμε στο πιο χοντρό σημείο του φιλέτου μας και αν η θερμοκρασία του είναι 50°C, τότε είναι έτοιμο για να το βγάλουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε τα φιλέτε σε μια επιφάνεια κοπής και τις αφήνουμε εκεί να “ξεκουραστούν” για περίπου 5 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο, τους φρεσκοτριμμένους κόκκους πιπεριού και 2 κουτ. σούπας βούτυρο σε ένα άλλο σκεύος. Ανακατεύουμε μέχρις ότου να μαλακώσουν το σκόρδο και το κρεμμύδι, αλλά όχι να ροδίσουν, για περίπου 5 λεπτά δηλαδή.
Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε κονιάκ στο τηγάνι. Ανοίγουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κονιάκ. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για ακόμα ένα λεπτό περίπου, ενώ αλατίζουμε και με λίγο χοντρό αλάτι.
Κόβουμε τα φιλέτα κόντρα στο κόκαλό τους, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και στη συνέχεια περιχύνουμε πάνω τους μια γενναία ποσότητα από τη σος και λίγο θαλασσινό πιπέρι.

Δείτε επίσης:
8 κλασικές σπεσιαλιτέ της γαλλικής κουζίνας που αγαπάμε

10 κλασικά γαλλικά πιάτα που θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά!

Σας παράπεσε πιπέρι στο φαγητό; Πώς θα το σώσετε…

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr