Πήρε το όνομά του από την όψη του που θυμίζει μικρό καρύδι και τα αρώματά του που μοσχοβολούν. Το μπαχαρικό με τον ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα και την ελαφρά γλυκιά γεύση του ταιριάζει τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές.

Για το μοσχοκάρυδο ο λόγος, που πρόκειται  για τον πυρήνα των καρπών του δέντρου Myristica fragrans, το οποίο ευδοκιμεί κυρίως σε ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών της Ινδονησίας.

Αρώματα και γεύση
Για να απολαύσουμε στον μέγιστο βαθμό τα αρώματα του μοσχοκάρυδου, θα πρέπει να το τρίψουμε στον ειδικό, μικρό, μεταλλικό τρίφτη μπαχαρικών. Τότε θα αναδειχθούν τα θερμά αρωματικά στοιχεία του, η ρητινώδης ταυτότητα (θα σας θυμίσει ρετσίνι, όταν το μυρίσετε) και η ελαφρά πικάντικη γεύση με το γλυκό τελείωμα.

Πού το χρησιμοποιούμε
Το μοσχοκάρυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Απλώς πασπαλίζουμε το πιάτο ή το γλυκό με τη λεπτή αρωματική σκόνη. Επειδή έχει πολύ έντονη γεύση, δίνουμε προσοχή στην ποσότητα. Η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Ταιριάζει ιδανικά με τις πατάτες και το γαλλικό γκρατέν ντοφινουά (gratin dauphinois), ενώ οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να διανοηθούμε σάλτσα μπεσαμέλ χωρίς μοσχοκάρυδο. Αρωματίζει επίσης υπέροχα παρασκευές με τυριά και κρέμα γάλακτος, όπως οι διάφορες αλμυρές τάρτες (κις) και τα λαχταριστά σουφλέ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρίχνουν λίγο μοσχοκάρυδο στην κλασική σάλτσα κιμά για ζυμαρικά και στα μπιφτέκια, ενώ ταιριάζει πολύ ωραία στις διάφορες χορτόσουπες και στα ανατολίτικα πιλάφια με τις σταφίδες και τα αμύγδαλα. Δοκιμάστε να τρίψετε μοσχοκάρυδο σε μια σούπα από κολοκύθα και στη σούπα με κάστανο. Θα κάνει αμέσως τη διαφορά στη γεύση.

Στις γλυκές παρασκευές, το μοσχοκάρυδο αρωματίζει τα αγαπημένα μας μελομακάρονα και διάφορα κέικ με ξηρούς καρπούς, ενώ σε συνδυασμό με την κανέλα αρωματίζει κρέμες, πουτίγκες και άλλα γλυκίσματα. Επίσης σημαντική είναι η χρήση του στη σαγκρία, στα διάφορα ποντς και σε κάποια κοκτέιλ.

Με τι ταιριάζει
Το μοσχοκάρυδο παντρεύεται όμορφα με το πιπέρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το τζίντζερ, το μπαχάρι, την πάπρικα, το κύμινο και με πατάτες, κολοκύθες, καρότα, σπανάκι και κάστανο.

Αγορά
Το πραγματικό μοσχοκάρυδο έχει στρογγυλό ή ελαφρά ωοειδές σχήμα και αυτό είναι που το ξεχωρίζει από τις απομιμήσεις του, που προέρχονται από άλλα είδη Myristica κι έχουν σχήμα βελανιδιού. Το χρώμα του φλοιού του είναι καφέ, με χαρακτηριστικά «νερά». Συνήθως πωλείται ολόκληρο ή αλεσμένο και το βρίσκουμε τόσο στα καταστήματα μπαχαρικών όσο και στα ράφια των σουπερμάρκετ. Επειδή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και χάνει εύκολα το άρωμά του, προτείνουμε να αγοράζετε καρπούς και όχι την τριμμένη εκδοχή του. Το μόνο που χρειάζεστε στη συνέχεια είναι ένας μικρός μεταλλικό τρίφτης.

Διατήρηση
Όπως όλα τα μπαχαρικά, το μοσχοκάρυδο αποθηκεύεται ολόκληρο ή αλεσμένο σε αεροστεγές δοχείο, μακριά από το φως και τη θερμότητα.  Ωστόσο, όπως είπαμε, ο ολόκληρος καρπός διατηρεί το άρωμά του περισσότερο.

Τι είναι το μασίς (macis)
Ως καρπός το μοσχοκάρυδο περιβάλλεται από μια κόκκινο-πορτοκαλί μεμβράνη που ονομάζεται μασίς (macis) στα γαλλικά και μέις (mace) στα αγγλικά, που χρησιμοποιείται επίσης ως μπαχαρικό. Το μασίς είναι εύθραυστο, χωρίζεται σε λωρίδες και είναι πιο ακριβό από το μοσχοκάρυδο, με άρωμα  πιο λεπτό και πιο γλυκό, ανάμεσα στο πιπέρι και στην κανέλα, με ελαφρά πικρή επίγευση που τονίζει ιδιαίτερα τις άλλες γεύσεις. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική και δένει ωραία με τη σοκολάτα, τη βανίλια και το τόνκα.

Συνταγές με μοσχοκάρυδο

Πρασοπατατόσουπα με μοσχοκάρυδο
Αυτή η σούπα θα σας μείνει αξέχαστη με την ευωδιά του μοσχοκάρυδου να «κυριαρχεί» μέσα στο σπίτι.

Γαλλικό γκρατέν με πατάτες ντοφινουάζ
Απολαυστικές λεπτοκομμένες πατάτες γκρατέν στον φούρνο, με βούτυρο και μοσχοκάρυδο. Ένα πιάτο με άρωμα Γαλλίας στο τραπέζι σας.

Χυμός με κολοκύθα, μανταρίνι, καρότο και μοσχοκάρυδο
Ένας δροσερός φυσικός χυμός γεμάτος βιταμίνες που μας δίνει ενέργεια όλη μέρα!

 

Δείτε επίσης:

Το μυστικό για να απελευθερώσουν τα μπαχαρικά το άρωμα τους

Μαγειρική με μπαχαρικά: Πώς χρησιμοποιούμε καρδάμωμο, αστεροειδές γλυκάνισο και σαφράν

Γλυκό ψωμί με μαύρη ζάχαρη, καρύδια, σταφίδες και μπαχαρικά

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr