Η πατάτα είναι ένα υλικό που όλοι αγαπούν. Συνοδεύει άριστα τα περισσότερα φαγητά και μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ταιριάζει τέλεια με το τυρί και μπορεί από μόνη της να σταθεί ως τέλειο σνακ για πρωινό, brunch ή για συνοδευτικό του ποτού σας.

Μια συνταγή, εύκολη και γρήγορη, που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους είναι τα potato stacks (πυργάκια πατάτας). Τι χρειάζεστε; Πατάτες και τυρί, υλικά που συνήθως υπάρχουν σε όλες τις κουζίνες, ακόμα κι όταν έχουμε αμελήσει να πάμε στο σουπερμάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας.

Για να ετοιμάσετε τα πυργάκια πατάτας, χρειάζεται να κόψετε σε πολύ λεπτές φέτες τις πατάτες σαν τσιπς. Αν έχετε και το μαντολίνο-κόφτη, τότε ελαχιστοποιείτε τον κόπο σας. Αφού κόψετε τις πατάτες, προσθέτετε σκόρδο, λάδι, αλάτι, μαύρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν. Στη συνέχεια, πάρτε το ταψάκι για μάφιν και τοποθετήστε σε κάθε υποδοχή στρώσεις από πατάτες που θα τις εναλλάσσετε με τυριά. Στη συνταγή ταιριάζουν σίγουρα το τσένταρ, η παρμεζάνα, το compté και η γραβιέρα. Αφού γεμίσετε το ταψάκι σας, ψήνετε τις πατάτες σας μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο, προσθέτετε επιπλέον τυρί και ψήστε τα λίγο ακόμα έως ότου γίνουν τραγανά και ροδίσουν.

Δείτε τη συνταγή αναλυτικά:

Υλικά
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Ώρα ψησίματος: 35 λεπτά
4-6 μερίδες
2 σκελίδες σκόρδο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον όσο χρειαστεί για να λαδώσετε το ταψί προτού τοποθετήσετε τις πατάτες
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
60 γρ. τυρί (παρμεζάνα, τσένταρ, γραβιέρα, compté)
700 γρ. πατάτες, ιδανικά ομοιόμορφες σε σχήμα
2 κουτ. σούπας λεπτοκομμένο σχοινόπρασο (προαιρετικά)

Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 °C. Λαδώνετε όλες τις υποδοχές ενός ταψιού για μάφιν 12 θέσεων. Στη συνέχεια ψιλοκόβετε το σκόρδο, το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ, όπου προσθέτετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι, 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν. Ανακατεύετε καλά τα υλικά, ώστε να ομογενοποιηθούν.
Τρίψτε 60 γρ τυρί και και γεμίστε περίπου ένα φλιτζάνι. Φυλάξτε το 1/4 του φλιτζανιού για να το προσθέσετε εκ των υστέρων στο μείγμα. Καθαρίστε 700 γρ. πατάτες είτε με κοφτερό μαχαίρι είτε με το ειδικό μαγειρικό σκεύος που τις κόβει λεπτές. Όταν τις κόψετε, τις ρίχνετε στο μπολ με τα υλικά σας, ανακατεύετε καλά, έως ότου απορροφήσουν όλο το λάδι του μείγματος.
Στη συνέχεια γεμίζετε τις υποδοχές των μάφιν. Σε κάθε υποδοχή θα βάλετε 4 φέτες πατάτας, ξεκινώντας πάντα από τις πιο χοντρές φέτες. Πάνω από κάθε πατάτα, ρίχνετε μια λεπτή στρώση τυριού. Αν δείτε ότι δεν σας φτάνουν οι πατάτες, μπορείτε κάποια μάφιν να τα αφήσετε με 3 στρώματα αντί για 4. Αν περισσεύει τυρί, το περιχύνετε από πάνω.
Τοποθετείτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε τις πατάτες για 30 περίπου λεπτά, μέχρις ότου δείτε ότι έχουν μαλακώσει και έχουν ψηθεί στο εσωτερικό τους. Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο, προσθέτετε το υπόλοιπο τυρί που είχατε αφήσει για το τέλος και ψήνετε για ακόμα περίπου 4-5 λεπτά.
Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο, χρησιμοποιείστε μια μικρή σπάτουλα ή ένα μαχαίρι για να ξεφορμάρετε τις πατάτες. Τοποθετήστε τις σε μια πιατέλα και αν θέλετε πασπαλίστε τις με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο!
Και τα πυργάκια πατάτας είναι έτοιμα!

4 tips για να πάτε τη συνταγή σε άλλο επίπεδο
Η πατάτα είναι ο τέλειος καμβάς που παντρεύεται αρμονικά με πολλά υλικά, προσφέροντας γευστικές… εκρήξεις. Αν θέλετε να πάτε τη συνταγή ένα επίπεδο παραπάνω, μπορείτε να ακολουθήσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω tips.

1. Αντί για λάδι, βάλτε βούτυρο ή λίπος από μπέικον που έχετε σοτάρει στο τηγάνι: πολύ πιο γευστικό αλλά με  περισσότερες θερμίδες
2. Προσθέστε φρέσκο θυμάρι ή δενδρολίβανο στο μείγμα των μπαχαρικών σας
3. Βάλτε κομματάκια μπέικον ή ζαμπόν ανάμεσα στις φέτες πατάτας και τα τυριά
4. Σερβίρετε με sour cream και φρέσκα κρεμμυδάκια

Δείτε επίσης:
Viral: Δείτε πως θα φτιάξετε τις πιο τραγανές πατάτες

Ρεβίθια στον φούρνο αντί για πατατάκια. Το υγιεινό και νόστιμο σνακ!

To μυστικό για τις πιο νόστιμες γλυκοπατάτες

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr