Μενού αποκλειστικά θαλασσινό, μόνο με ζωντανά «φρούτα» της Μεσογείου. Γεύσεις ελληνικές, με ένα μικρό πολυεθνικό twist. Τόσο καλά μελετημένες, που είναι γνώριμες στον κάθε ουρανίσκο, από όπου και αν έχει φτάσει στη χώρα μας. Παρασκευές δημιουργημένες από το μηδέν με αγάπη. Και ένα τραπέζι μπροστά στο απέραντο γαλάζιο. Αν κάποιος προσθέσει και τις επιλογές από την πλούσια λίστα κρασιών, τότε απολαμβάνει το μενού των καλοκαιρινών ονείρων του.

Αυτό ακριβώς δηλαδή που πέτυχε ο Τάσος Αλμπάνης, excecutive chef του εστιατορίου Celebrity, στο Myconian Imperial Resort για τους επισκέπτες του. Φέτος, το μενού που έχει δημιουργήσει με τον sous chef Θωμά Κοντούρη, είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Χωρίς βερμπαλισμούς, με καθαρές γεύσεις, άψογα ψησίματα και υφές που έχουν και γευστικό νόημα.

Το δείπνο μου ξεκίνησε με χτένι σοτέ σε βούτυρο από φύκια και τραγανή λαχανίδα. Το χτένι τέλεια σοταρισμένο, ροδισμένο και ελάχιστα τραγανό στις βάσεις του. Εσωτερικά ήταν τόσο μαλακό και ομοιόμορφο, δίχως ίνες, κάτι που έδειχνε την υψηλή ποιότητά του. Η αλήθεια είναι ότι όταν είδα το βούτυρο, νόμιζα θα μου προκαλούσε κορεσμό. Του εναντίου τελικά, το βούτυρο ήσαν τόσο ελαφρύ γευστικά, χάιδευε σαν βελούδινο πέπλο τον ουρανίσκο και άφηνε τη γλύκα του να συνδυαστεί με το ιώδιο και την αλμύρα από το χτένι. Η λαχανίδα (kale), με το λεπτομερές μαρινάρισμα, πρόσθετε την ελάχιστη αλμυρότητά της και μία ελαφριά γήινη γεύση, δημιουργώντας τον τέλειο συνδυασμό.

Ακολούθησε η επιτομή του ελληνικού καλοκαιριού. Ταραμοσαλάτα με δύο γαρνιτούρες. Η πρώτη με γαύρο μαριναρισμένο σε λάδι, ξύδι και σχοινόπρασο και η δεύτερη με ξύσμα αβγοτάραχου και τραγανό μπισκότο από χαρούπι. Η λευκή ταραμοσαλάτα είχε γεύση που άφηνε ξεκάθαρα το αβγό του ψαριού να λάμψει στο στόμα, αλλά και αλμυρή και όξινη όσο πρέπει ένταση για να ισορροπήσει. Με υπόλευκο χρώμα, υφή κρεμώδη και αρκετό αέρα, ώστε να μην πέφτει σαν βαρίδι στο στόμα, δοκίμασα την τέλεια ταραμοσαλάτα! Ο δε γαύρος μαρινάτος, ήταν αριστοτεχνικά δοσμένος. Όξινος μέχρι εκεί που πρέπει, με λίγο επιθετική σπιρτάδα και τη γεύση του θαλασσινού ακέραιη. Και στις απλές παρασκευές καταλαβαίνεις πολύ πιο εύκολα πόσο καλή δουλειά έχει ο σεφ και η ομάδα του. Ο δε συνδυασμός της ταραμοσαλάτας είτε με το ψάρι, είτε με το αβγοτάραχο, έδινε μία ενδιαφέρουσα ένταση, τη συμπλήρωνε και την κολάκευε και στις δύο περιπτώσεις.

Ακολούθησε ένα πιάτο που σκεφτόμουν για τα επόμενα δέκα βράδια… Και μάλλον θα είναι από τα τρία καλύτερα πιάτα της χρονιάς! Φιλέτο μυλοκόπι με χειροποίητο κριθαράκι, πράσινο μήλο, λεμόνι, βούτυρο βανίλιας, αέρας ξυνόμηλου και μανιτάρι ενόκι. Από την περιγραφή κατάλαβα ότι θα είναι νόστιμο πιάτο. Η εκτέλεσή του, όμως, ξεπερνούσε κάθε γευστικό όριο φαντασίας! Το φιλέτο ήταν ζουμερό, με τραγανό δέρμα, αλατισμένο σωστά μέχρι τον τελευταίο κρύσταλλο ανθού αλατιού. Το κριθαράκι φαινόταν ότι είναι δουλεμένο στο χέρι και γευστικά απέδιδε όλη την αγάπη του χεριού που κάθισε με τις ώρες να το δημιουργήσει, για να ευχαριστήσει όσο μπορεί τους επισκέπτες του. Βρασμένο άψογα σε ζωμό θαλασσινών, απελευθέρωνε την άπειρη γεύση στην πρώτη δαγκωνιά! Το μήλο και ο αφρός του προσέδιδαν την απαραίτητη -στρογγυλεμένη σε αυτήν την περίπτωση- οξύτητα σε ολόκληρο το πιάτο.

Δεν μπορούσα να φανταστώ τι δημιουργία θα ακολουθούσε και πόσο ακόμη θα μπορούσε να ανέβει γευστικά ένα πιάτο με θαλασσινά. Αμέσως με σέρβιραν ένα πιάτο με φιλέτο πεσκανδρίστας, κονσομέ αστακού από την Τήνο, ανελότι με γέμιση αστακού και αρωματικά με βάση το εστραγκόν και κονφί αστακού. Γευστική έκρηξη! Το ανελότι πλημμυρισμένο από αρώματα, αεράτη γέμιση, λεπτό ζυμάρι, σωστό τύλιγμα. Ο αστακός ζουμερός και γεμάτος γλύκα. Η πεσκανδρίτσα μαγειρεμένη τέλεια, τράβαγε τα αρώματα από την κοσνομέ και μετατρεπόταν σε ένα διαφορετικό και μοναδικό ψάρι! Είτε δοκίμαζα τα υλικά ένα ένα, είτε συνδυαστικά, το γευστικό αποτέλεσμα, αν και διαφορετικό, ήταν ονειρεμένο. Συγκλονιστικά παιχνιδιάρικο πιάτο, που παίζει το μυαλό και τελικά ωθεί τον εγκέφαλο σε παραγωγή ορμονών της ευτυχίας! Τα γλυκά που έκλεισαν το δείπνο μου, ήταν επίσης σε υψηλό επίπεδο.

Αυτό που πραγματικά θαύμασα στο φετινό μενού ήταν η απλότητα. Ο σεφ Τάσος Αλμπάνης και η ομάδα του, έχουν καταφέρει έναν γαστρονομικό άθλο, παρουσιάζοντας ένα όχι σύνθετο μενού, που γευστικά ξεπερνά τις συνταγές υψηλής γαστρονομίας του νησιού. Και φυσικά είναι αυτό που θέλεις να απολαύσεις στις διακοπές σου και στο συγκεκριμένο σημείο του νησιού.

info
Myconian Imperial Resort, παραλία Ελιάς, Μύκονος, τηλ. 22890 79500.