Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί που θα βρείτε καλό σουβλάκι; Εγώ πάντως πολλές. Και δεν είναι ότι είμαι παράξενος -ίσως λίγο- αλλά η αλήθεια είναι ότι σπανίζουν στην πόλη μας, όσο κι αν έχουμε τουλάχιστον τρία σουβλατζίδικα σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι μας.

Σε αναζήτηση, λοιπόν, του πιο παραδοσιακού και πιο ελληνικού street food βρέθηκα στο Κουκάκι. Σε μια συνοικία που πάντα ζήλευα και ήθελα να μείνω εκεί. Στον πεζόδρομο της Γεωργίου Ολυμπίου, όπου καθημερινά σφύζει από ζωή, έπεσα πάνω σε ένα σουβλατζίδικο που μου τράβηξε την προσοχή από την κοσμοπλημμύρα που είχε. Αφού με δυσκολία βρήκα τραπέζι παραγγέλνω στα γρήγορα τα κλασικά: ένα καλαμάκι χοιρινό, ένα κοτόπουλο, ένα μοσχαρίσιο (σπάνιο να το βρεις) και δυο πίτες. Ο σερβιτόρος με κοιτά λίγο περίεργα. «Δεν γίνεται να μην δοκιμάσετε το γύρο μας» μου λέει. «Κοιτάω αν έχει μείνει και θα σας φέρω λίγο» προσθέτει και φεύγει πριν καν καν προλάβω να συμφωνήσω.

kallibas souvlakia

Στα λίγα λεπτά που πέρασαν μέχρι να έρθει η παραγγελία μου μαθαίνω ότι το κατάστημα άνοιξε το 1993. Ο Γιώργος και η Ιωάννα Καλύβα, γονείς των τωρινών ιδιοκτητών, ξεκίνησαν αρχικά με delivery μιας και η σάλα που είχαν ήταν πολύ μικρή. Μετά από 10 χρόνια στο παιχνίδι μπαίνουν και οι τρεις γιοι: Δημήτρης, Ευθύμης και Κώστας. Τώρα το μαγαζί έχει τη διπλάσια σάλα και πολλά -μα πολλά- τραπέζια έξω στον πεζόδρομο.

Με αυτά και με αυτά μπροστά μου είχα τα καλαμάκια που είχα ζητήσει αλλά και τον γύρο, πατάτες τηγανητές, τυροκαυτερή και σαλάτα. Κοινώς, γέμισε το τραπέζι χωρίς να τα καταλάβω. Δοκιμάζω το χοιρινό, ζουμερό, νόστιμο και καλοψημένο. Εδώ να πω ότι δεν είμαι λάτρης του χοιρινού, όμως, από αυτό θα έτρωγα και άλλο. Το κοτόπουλο -από στήθος- ήταν σωστά ψημένο και μαλακό. Το δε μοσχαρίσιο είχε ενδιαφέρον και καταλάβαινες την ποιότητα του κρέατος που χρησιμοποιούν. Όσο για τον γύρο, είχε δίκιο που επέμενε ο σερβιτόρος να τον δοκιμάσω. Σκέτη νοστιμιά. Να η εξήγηση γιατί τελειώνει από νωρίς.

kalibas1

Και ενώ έχω πέσει με τα μούτρα στις τηγανητές πατάτες, τη σπιτική τυροκαυτερή και το γύρο, πιάνω κουβέντα με τον ιδιοκτήτη και μου λέει ότι «Πρέπει να δοκιμάσω οπωσδήποτε το φρυγαδέλι, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι τους σε πίτα!» Δεν ήθελα και πολύ, όπως καταλαβαίνετε και παραγγέλνω μία από όλα. Είχε δίκιο. Το φρυγαδέλι ήταν πολύ ζουμερό και συνοδευόταν από λίγο γιαούρτι, το κοκορέτσι σκέτη γλύκα και το κοντοσούβλι πληθωρικό και όπως πρέπει να ναι. Η γουρουνιά μου δεν είχε τέλος το ξέρω, αλλά βρήκα ένα σουβλατζίδικο που θα θελα να είχα δίπλα στο σπίτι μου. Σίγουρα θα φέρω και τους φίλους μου!

info
Γεωργίου Ολυμπίου 12, Κουκάκι, τηλ. 2109231257.