Το Κολωνάκι μπορεί να μην είναι πια ο ομφαλός της αθηναϊκής μέρας και νύχτας, όμως, το κέντρο της τέως κοσμικότητας ποτέ δεν πεθαίνει και πάντα θα χτυπά με μαγαζιά που ξέρουν από άποψη και sex & the city στιλ.

CHEF-AND-THE-DOG_5394

Η παγκόσμια τάση αποθεώνει σε όλες τις εκδοχές του το street food, το οποίο όλοι οι σεφ αγάπησαν στις ιδιωτικές τους στιγμές, μέχρι που αποφάσισαν να το βγάλουν στο φως της κουζίνας τους, να παίξουν δημιουργικά μαζί του, να το μαγειρέψουν με δικά του λόγια ο καθένας. Δεν ξέρω πόσα hot dogs έχει φάει ο Χρόνης Δαμαλάς μέχρι να αποκτήσει τη δική του προσωπική άποψη για ένα λουκάνικο, πάντως αυτό εδώ δεν είναι άλλο ένα φαστφουντάδικο νέας κοπής.

Είναι ένας χώρος αστραφτερός και κόζι, στο industrial στιλ που αγαπά το Μανχάταν, λίγο νοσταλγικός, γλυκά φωτισμένος, κνηματογραφικός. Τραπέζια και stands με απόλυτη εξωστρέφεια και θέα στην περαντζάδα της Λουκιανού, ένα very chic μαγαζί, όπου το hot dog συνοδεύεται κομψά από ένα ποτήρι κρασί, μεταμορφώνεται σε έξοδο, σε meeting point, χωρίς να μπαίνει βιαστικά σε μια σακούλα. Έναν σεφ που έχει ταυτίσει το βιογραφικό του με την ασιατική κουζίνα, δύσκολα τον φαντάζεσαι να σκαρώνει ένα hot dog μενού, έστω και περιωπής.

damalas

Όμως εδώ ο Χρόνης για πρώτη φορά παρουσιάζει δημόσια, στην Αθήνα τουλάχιστον, αυτό που ξέραμε οι φίλοι του, ότι δηλαδή μαγειρεύει μαγικά τα πάντα, από ψαρόσουπα μέχρι μακαρόνια με κιμά. Τη νοστιμιά του οποίου κιμά θα διαπιστώσεις στις τραγανές τηγανητές πατάτες που τον φιλοξενούν μαζί με ένα αβγό τηγανητό και ζεστή σος από τυρί τσένταρ στην κορυφή. Τις οποίες πατάτες, μπορείς να τις χαρείς και με παρμεζάνα, μαγιονέζα και τρούφα ή πιο απλές, με τραγανό μπέικον και λιωμένο τσένταρ. Μια σαλάτα με τραγανό τηγανητό κοτόπουλο και πρασινάδες θα σβήσει τη γλυκιά κάψα του spicy Korean dog με κίμτσι, φρέσκο κόλιανδρο, λάχανο και ραπανάκια ή του Katsu dog -το απόλυτο χιτ- όπου το λουκάνικο πανάρεται με πάνκο και συνοδεύεται από wasabi, tonkatsu σος, τζίντζερ τουρσί, λάχανο και τραγανό νόρι.

anoigma-chef-abd-the-dog

Όμως, πέρα από την ασιατική εκδοχή ενός hot dog, το λουκάνικο Φρανκφούρτης μέσα σε μαλακό ψωμάκι εδώ ταξιδεύει όλο τον πλανήτη: πάει στο Μεξικό με φασόλια και καλαμπόκι, στην Ιταλία με τρούφα, μανιτάρια και καραμελωμένα κρεμμύδια, στον Καναδά όταν γίνεται με ψίχα αστακού και ξύσμα λεμόνι, στην Αμερική με bbq σος και μπέικον, στη Γερμανία με ξινολάχανο. Γίνεται και με κοτόπουλο και μαγιονέζα με sirancha, με flank steak και μουστάρδα, με μοσχαρίσιο μπιφτέκι που το μεταμορφώνει σε burger. Ένα διεθνές, πολυταξιδεμένο slow-fast που δίνει νοστιμιά στην παγκοσμιο-ποίηση.

SPICY-KOREAN-DOG

info
Λουκιανού 21Β, Κολωνάκι, τηλ. 210 7248889.