Με ξεχωριστό όνομα, που το έχει δανειστεί από τίτλο βιβλίου και πιάτα που τιμούν την ελληνική κουζίνα, αυτό το εστιατόριο στον Κεραμεικό είναι το νέο talk of the town.

sam7

Όταν το άκουσα για πρώτη φορά νόμιζα ότι μιλούσαν για κάποια καινούργια ταινία που θα βγει στους κινηματογράφους ή για κάποιο βιβλίο. Πάντως όχι για εστιατόριο. Κι όμως, είναι ένα καινούργιο και όμορφο bistro, το οποίο άνοιξε πριν από τρεις μήνες στο χώρο που βρισκόταν παλιά το Polly Maggoo.

sam-anoigma1

Μπαίνοντας στο μαγαζί αυτό που προσέχεις αμέσως είναι ο τοίχος στα δεξιά, με τα πολλά μικρά κάδρα-καθρέπτες και το ρολόι στη μέση, την μικρή ψηλή μπάρα με τα ποτήρια να κρέμονται από πάνω της και τα μπουκάλια του κρασιού όμορφα τοποθετημένα πίσω της, καθώς και τα λιγοστά τραπέζια που έχει το εστιατόριο. Αμέσως, λοιπόν, καταλαβαίνεις ότι εδώ όλοι γίνονται μια παρέα, ενώ όπου κι αν καθίσεις είσαι διπλά σε τζαμαρία -η Σαμ έχει πιάσει γωνία- και χαζεύεις έξω ενώ το αυτί σου χαλαρώνει με τους jazz, swing, έντεχνους ήχους.

sam4

Ο κατάλογος της πάλι έχει μια προτίμηση στα ελληνικά προϊόντα, που μπλέκονται σε συνταγές και δημιουργίες του σεφ Τάσου Θεοτόκη. Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πιπεριά Φλωρίνης και γίδινο τυρί Νάουσας, καβουρμάς Δράμας με φρέσκο κρεμμύδι και λαδολέμονο, ντάκος με συκόμελο και ξύγαλο Σητείας, Σιφνέικη μανούρα με αβγά μάτια και τυρί σαγανάκι είναι μερικοί από τους μεζέδες που το επιβεβαιώνουν. Απόλαυσα τις τραγανές, ακανόνιστες τηγανητές πατάτες που είχαν κοπεί στο χέρι και τα χρυσαφένια στικ από τηγανητό κολοκύθι, τα οποία είχαν περαστεί σε κουρκούτι και συνοδεύονταν από ντιπ τζατζικιού.

sam16

sam11

Στα κυρίως, η Σαμ κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καλύψει όλα τα γούστα των θαυμαστών της. Και το πετυχαίνει απόλυτα, μιας και μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε κρέας, ψάρι, θαλασσινά και ζυμαρικά. Τα μοσχαρίσια μάγουλα που δοκίμασα, ψήνονται αργά στο ζωμό τους παρέα με πικάντικη μουστάρδα και συνοδεύονται από βουτυράτο, νόστιμο πουρέ πατάτας. Ένα πιάτο που σίγουρα δεν θες να μοιραστείς! Επίσης, οι παπαρδέλες με μοσχαράκι ραγού ήταν al dente και σε χορταστικές ποσότητες, όπως και οι ταλιατέλες με το κοτόπουλο και εστραγκόν. Τέλος, το συκώτι στο λαδολέμονο ήταν ένας νόστιμος μεζές, σωστά ψημένο και ζουμερό όπως πρέπει.

sam6

Όταν τελειώσεις το γεύμα σου, η Σαμ θα σου βγάλει και μια τσικουδιά πριν περάσεις στα γλυκά της, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το μαστιχωτό μωσαϊκό, όπως και η ελαφρώς ξινή κρέμα λεμονιού με κομμάτια από παστέλι.

sam2

Η Σαμ, λοιπόν, μπορεί να λέει ότι τα έχει με λάθος αγόρι, όμως τα αγόρια που δουλεύουν γι’ αυτήν είναι τα πλέον κατάλληλα, γιατί την προσέχουν και τη βγάζουν ασπροπρόσωπη. Οι θαυμαστές της δε, πολλοί και αρκετοί από τον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο, γι’ αυτό καλό θα ήταν πριν την επισκεφτείς να κάνεις μια κράτηση.

info
Λεωνίδου 80 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, τηλ. 210 5222999. Κόστος: € 15-20.