Τα «σχεδόν σαν της μαμάς» πληθωρικά γεύματά του, με τίτλο Sunday Roast, ζεσταίνουν τον χειμώνα μας.

Τα μακρόσυρτα, νόστιμα, αγαπησιάρικα, αξεπέραστα οικογενειακά τραπέζια της Κυριακής αναβιώνει ο Αρης Βεζενές και η αλήθεια είναι ότι το κάνει με μεγάλη επιτυχία. Κάθε Κυριακή, για όλο τον χειμώνα, το «Vezene» ανοίγει το μεσημέρι με μενού διαφορετικό από εκείνο των υπολοίπων ημερών. Εδώ πρωταγωνιστούν οι γευστικές αναμνήσεις της οικογένειας του Αρη Βεζενέ, δηλαδή πιάτα με επτανήσιες καταβολές, ψητά αγγλικής και αμερικάνικης κουλτούρας, αλλά και πιάτα-αναφορές στον σεφ Φέργκους Χέντερσον, όπως το μεδούλι, τα γλυκάδια και οι καρδούλες. Για την ιστορία, ο Χέντερσον είναι ένθερμος οπαδός της φιλοσοφίας head to tail (από το κεφάλι ως την ουρά), που μιλά για σεβασμό στην τροφή και οικονομία στη διαχείριση των υλικών. Φιλοσοφία την οποία ασπάζεται και ο Άρης. Το μενού, πάντως, ανοίγει με ένα αντιδάνειο από το αδελφό «Birdman» (το δεύτερο «παιδί» του Βεζενέ), την κρεατόσουπα από βοδινή ουρά με φιδέ, τύπου ramen.

Όπως ο ίδιος ο Αρης μάς είπε «Το “Sunday Roast” (ψητό της Κυριακής) είναι ουσιαστικά η δική μου συνολική αντίληψη των κυριακάτικων μαζώξεων με ελληνικές και διεθνείς αναφορές. Συνδυάζει στοιχεία από διάφορες κουλτούρες με αυτά που θα μαγείρευα σε φίλους στο κυριακάτικο τραπέζι. Η κατηγορία μάλιστα “To Feast” είναι μια μικρή ωδή στην κρεολαγνία με κρέατα σε επικές αναλογίες, όπως ο κλασικός πλέον κατσικίσιος σβέρκος με χόρτα ή το γουρουνάκι που απλώνουμε ολόκληρο, ψητό, και το κόβουμε σε λωρίδες επιτόπου, στο σερβίρισμα».

Άλλωστε, το «Vezene» είναι γνωστό ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του για την αγάπη του στο καλό κρέας και τα άψογα ψησίματα. Οπότε, κοπές όπως Cote de Boeuf, Delmonico, Tomahawk έχουν την τιμητική τους, το ίδιο και το βοδινό κρέας από ράτσες όπως Dexter, Wagyu, Belted Galloway, ή τα κατσικίσια μπούτια Βόνιτσας, οι πάπιες και οι φραγκόκοτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και τη Σουηδία. Αν αγαπάτε τα πτερωτά θηράματα, εδώ θα τα απολαύσετε πραγματικά. Αν πάλι σας αρέσει η τρούφα, ζητήστε να σας τρίψουν φρέσκια -μαύρη ή λευκή- πάνω στο κρέας ή το συνοδευτικό σας.
Στις εκπλήξεις σημειώσαμε και την τεχνική του «χρυσαφένιου τηγανιού». Τι ακριβώς είναι; Κοτόπουλο πανέ, αλλά σε εκδοχή premium. Γίνεται με κοτόπουλα Κρήτης 100 ημερών, που μαρινάρονται σε ξινόγαλο.

Από το μενού δεν λείπουν οι signature πίτες – flatbreads στον ξυλόφουρνο με κυνήγι και λαχανικά, λόγος για να επιστρέφεις στα τραπέζια του Άρη, οι αγαπημένες εκδοχές της πατάτας στα συνοδευτικά, όπως οι Pommes Anna, ο βουτυράτος πουρές και οι αμερικάνικες «σπαστές» τύπου Hash (σαν χοντροσπασμένος πουρές).

info
Βρασίδα 11, Αθήνα, τηλ. 210 7232002. Υπολογίζετε €40-50 / άτομο, χωρίς ποτό, για ένα απόλυτα λουκούλλειο γεύμα.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ