Είχα καιρό να γνωρίσω ένα νέο, καθημερινό, εστιατόριο που να με ενθουσιάσει τόσο με την απλότητα και την τιμιότητά του. Και χάρηκα πολύ φυσικά όταν το βρήκα, που πήγα μέσα σε 15 μόνο μέρες δύο φορές. Ο λόγος για το εστιατόριο Μαμούθ (αλλιώς mammoth slowfood), που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας στα Βριλήσσια.

Ας ξεκινήσω από το σημείο, το οποίο η αλήθεια είναι ότι δεν φαίνεται αν δεν περνάς συχνά από εκεί, παρόλο που είναι σχεδόν πάνω στη Λεωφ. Πεντέλης. Επειδή είναι στο πίσω μέρος της πλατείας Ελευθερίας πρέπει ή να έχεις περάσει και να το δεις ή να στο πουν για να πας. Από τη στιγμή που θα πας, όμως, το σίγουρο είναι ότι θα ξαναπάς. Ο εσωτερικός χώρος είναι όμορφος και ξεχωριστός και έχει την επιμέλεια της συζύγου του ιδιοκτήτη Γιάννη Τσεσμελή, της αρχιτέκτονος και σχεδιάστριας κοσμημάτων Μπέλας Λουλουδάκη. Χώρος φωτεινός, με ωραία χρώματα, αναπαυτικούς καναπέδες, είναι πολύ ευχάριστος, αν και μικρός. Το ίδιο όμορφος είναι και ο εξωτερικός χώρος πάνω στην πλατεία, που είναι μες το πράσινο, με ωραίες τέντες και λουλούδια σε κάθε τραπέζι. Γενικά η πρώτη εντύπωση είναι θετική είτε καθίσεις μέσα είτε έξω.

Η δεύτερη, που είναι το σέρβις, έρχεται να συμπληρώσει την ήδη θετική εικόνα που μόλις έχεις αποκομίσει. Ευγενέστατοι άνθρωποι σε καλωσορίζουν και σε κατατοπίζουν για τα πιάτα τους, που αλλάζουν σχεδόν καθημερινά, γι αυτό και είναι τυπωμένα απλά σε μία κόλα Α4, η οποία είναι τυπωμένη κι από τις δύο πλευρές. Και αξίζουν συγχαρητήρια γι αυτόν τον μικρό κατάλογο, διότι πραγματικά δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης πολυσέλιδων μενού στα εστιατόρια, όταν με λίγα και καλά πιάτα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Και πάμε στο βασικό μας θέμα, που είναι η γεύση. Την πρώτη φορά που πήγα δοκίμασα τα τραγανά Φαλάφελ (στο τηγάνι και όχι σε φριτέζα), που συνοδεύονται από σαλάτα ταμπουλέ και αρέσουν σε vegans και μη vegans εξίσου. Μαζί με αυτά είχαμε πάρει για τη μέση και το πιο ζουμερό Μπιφτέκι φακής, λαχανικών & βιολογικής κινόα με ρύζι μπασμάτι, πολύ ωραίο πιάτο που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι vegans. Από τις σαλάτες αγάπησα ιδιαίτερα την Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο, παρμεζάνα, πορτοκάλι & αποξηραμένα σύκα, που έχει χειροποίητο dressing πορτοκαλιού και είναι απλά υπέροχη και δροσερή. Εκτός των άλλων, πήραμε τις πεντανόστιμες Μπρουσκέτες με καπνιστό σκουμπρί, λωρίδες κολοκυθιού και τυρί Φιλαδέλφεια, που ήταν πασπαλισμένες με μπούκοβο και ξύσμα λεμονιού. Πέρα από νόστιμες, ήταν τόσο φρέσκες και τραγανές, που ξεχώριζαν μες την απλότητά τους.

Από κυρίως, την πρώτη φορά δοκίμασα το Κοτόπουλο σουβλάκι, που ήταν ψητό στη σχάρα αλλά αυτό που το έκανε τόσο ξεχωριστό ήταν η μαρινάδα, στην οποία είχε μαριναριστεί και μαγειρευτεί. Το συνοδεύεις με πουρέ πατάτας, πατάτες τηγανητές (αληθινές και τραγανές σαν τσιπς) ή με ρύζι. Μου άρεσε πολύ, όμως και το Pad Thai με γαρίδες, που πήρα τη δεύτερη φορά, που ήταν με ταϊλανδέζικα noodles ρυζιού και είχε ακόμα τζίντζερ, σκόρδο, λάιμ και τριμμένο φυστίκι. Μεγάλο πιάτο για ένα άτομο, αλλά πολύ γευστικό, ελαφρύ και σου δίνει μια επιλογή αν θέλεις κάτι διαφορετικό. Όπως επίσης θα βρεις και άλλο ένα trendy πιάτο των ημερών μας, το Slow cooked pulled pork σε burger, που είναι γευστικό και ζουμερό και προτιμούν κυρίως οι άντρες της παρέας.

Έχει όμως και μαμαδίστικα πιάτα το Mammoth, πιάτα που όλοι αγαπάμε, όπως οι πολύ ωραία μελωμένες Μελιτζάνες στο φούρνο, τα σπιτικά Μπιφτεκάκια με τον πηρουνάτο πουρέ (ιδανικό πιάτο για τα παιδιά) ή τα Λαζάνια λαχανικών με ντομάτα, μυρωδικά και μπεσαμέλ, κάποια από τα οποία είναι μόνο στο delivery menu. Ακόμα καλύτερα δηλαδή αφού μπορείς να παραγγείλεις και στο γραφείο. Όσο για τις τιμές τους, κινούνται σε πολύ λογικό πλαίσιο, αφού το κόστος δεν ξεπερνά συνήθως τα 20-25 ευρώ/άτομο συμπεριλαμβανομένου του κρασιού (το ροζέ τους από έναν μικρό παραγωγό δεν παίζεται).

info
Θέτιδος 1, Βριλήσσια, τηλ. 210 6131180, http://www.mammoth-slow-food.gr. Κόστος: €20-25/άτομο. Ανοιχτά 12.30 – 23.00. Κλειστά Δευτέρα. Κάνει και delivery στις περιοχές Μαρούσι, Χαλάνδρι, Πολύδροσο, Βριλήσσια, Μελίσσια, Γέρακα και Πεντέλη.