Το όνομά του το έχει πάρει από το ομώνυμο βιβλίο του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, το οποίο έχει γυριστεί και ταινία και αναφέρεται στη σταλινική περίοδο της χώρας.

Τη βραδιά που πήγαμε το παρακείμενο μπαρ Γορίλας είχε πάρτυ και ο κόσμος κατελάμβανε τον δρόμο και τα δύο πεζοδρόμια, ενώ η μουσική με την εξωτερική ηχητική εγκατάσταση θα έλεγα ήταν μάλλον υπερβολικά δυνατή. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρχε περίπτωση να φύγουμε αφού ο χρόνος μας στην πόλη ήταν μετρημένος. Το κορίτσι που μας ανέλαβε είχε την αφοπλιστική γοητεία της απλότητας και του ειλικρινούς χαμόγελου. Αργότερα έμαθα ότι το όνομά της είναι Ρόη. Εμένα μου θύμισε κάτι μεταξύ Αμελί και Αγγλιδούλας χορεύτριας. Στο θέμα μας όμως.

Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα είναι ένα από τα μαγαζιά που ξεφύτρωσαν από το φυτώριο της Νέας Φωλιάς και του Σέμπρικου. Που σημαίνει αυτοδιαχείριση, απλότητα στον σχεδιασμό και στο σέρβις, πειραματισμός στην κουζίνα, φρέσκα υλικά, τοπικά προϊόντα, ρηξικεύλευθοι συνδυασμοί και ενδιαφέρον σερβίρισμα. Μαζί, εμφιαλωμένο κρασί σε πολύ καλές τιμές, όπως και το φαγητό, που έρχεται σε σεβαστές ποσότητες. Ο τέλειος συνδυασμός.

Δοκιμάσαμε διάφορα. Οι γκιουζλεμέδες γεμιστοί με πικάντικο αρνίσιο κιμά δροσίζονται και φρεσκάρουν από το συνοδευτικό κεφίρ. Η σφέλα Μεσσηνίας παναρισμένη σε στραγάλια είχε αυτή την ευχάριστη γήινη τραγανή γλύκα του ξηρού καρπού, η σάλτσα μελιού με τις σταφίδες είναι σχεδιασμένη για να συνοδεύσει το έντονο καλαματιανό τυρί, το οποίο όμως την ημέρα που πήγαμε εμείς ήταν μάλλον πολύ ήπιο. Νόστιμες οι μακαρούνες Καρπάθου με τη στάκα, τα μελωμένα κρεμμύδια και τη λούτζα. Παραβλέπω το γεγονός ότι ο κατάλογος έγραφε λούτζα Κρήτης και η Κρήτη δεν παράγει λούτζα, αλλά απάκι και σύγκλινα, που σημαίνει ή ότι ζήλεψε τη δόξα των Κυκλάδων ή κάτι άλλο που δεν μπορώ να εννοήσω (ξέχασα να ρωτήσω τα παιδιά ποιος είναι ο παραγωγός).

Με λίγα λόγια, είναι ένα από τα μαγαζιά που θα διάλεγα για να περάσω χρόνο με φίλους, να τσιμπάμε μεζέδες, να πίνουμε κρασί ή μπίρες και να περνάμε καλά.

info
Βέροιας 2, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, τηλ. 23140 07586. Κόστος: 15€ / άτομο, χωρίς κρασί.