Ραντεβού στου Ρέντη, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της μεγαλύτερης αγοράς της χώρας, για μεζέδες νόστιμους και καλοδουλεμένους, με ωραίες μουσικές.

Κατεβαίνω βράδυ την Πειραιώς και στρίβω στο φανάρι που οδηγεί στην είσοδο της Λαχαναγοράς. Περνώντας την πύλη, ανοιχτή στις 8.30 το βράδυ, μπαίνω κατευθείαν σε σκηνικό ταινίας δράσης, εκείνες με τα μεγάλα κοντέινερ και τα νυχτερινά κυνηγητά με «φτιαγμένα» αυτοκίνητα. Οι μακρινοί προβολείς και η ησυχία που επικρατεί δεν συνδέουν με τίποτε τον τόπο με τις πρωινές φωνές, τη ζωντάνια, την κίνηση, τον θόρυβο της αγοράς. Κάνοντας στροφή για να παρκάρω έξω από τη σειρά με τα καταστήματα της Αγοράς του καταναλωτή, συνεχίζεται η ίδια αίσθηση.

Μαύρη λαδομπογιά στις ψηλές μεταλλικές πόρτες με τα καντριγιέ παράθυρα, εμφανές τσιμέντο, βαμμένα τούβλα, ανοιχτόχρωμο ξύλο και παλιακά τσιμεντένια πλακάκια των αθηναϊκών μονοκατοικιών φτιάχνουν την εικόνα του μαγαζιού. Οι ιδιοκτήτες του οποίου, Πέτρος Μαρτσούκος και Γιάννης Χριστόπουλος, με πρόθεση να συμβάλουν στην εξωστρέφεια του ιστορικού χώρου, αποφάσισαν να στήσουν ένα παντοπωλείο που δίνει έμφαση στα τυριά και τα αλλαντικά, ενώ παράλληλα σερβίρει μεζέδες με πρώτες ύλες που προμηθεύονται κατευθείαν από την πηγή. Υπεύθυνοι για τη μετατροπή του παλιού βιομηχανικού χώρου είναι οι άνθρωποι του αρχιτεκτονικού γραφείου Mπάφης & Partners, που κατάφεραν να συνδυάσουν τη σύγχρονη αισθητική με το παρελθόν χωρίς να καταλήξουν σε αποτέλεσμα γραφικό.

Τα πιάτα που δοκιμάσαμε από το μικρό και ευέλικτο μενού ήταν απροσδόκητα καλά, με καθαρές και στιβαρές γεύσεις. Μάθαμε ότι το έχει σχεδιάσει η νεαρή Μαρία Κοφίτσα (με προϋπηρεσία στην «Cookoovaya»), αλλά για την εκτέλεση υπεύθυνος είναι ο Στράτος Καραμανώλης. Οι κυδωνάτες τηγανητές πατάτες με αυγά μάτια και σουτζούκι ή παστουρμά θα γίνουν σίγουρα από τα best sellers του μαγαζιού. Τα «γιαουρτλού» κεφτεδάκια είναι ζουμερά και τρυφερά, η φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια καλή. Το χουνκιάρ μπεγιεντί θα μπορούσε να σταθεί σε καλό εστιατόριο με τη φινέτσα του, ενώ οι γίγαντες με το χωριάτικο λουκάνικο αναδίδουν τη ρουστίκ δύναμή τους.
Στα ψυγεία, απ’ όπου μπορείς να ψωνίσεις όλη την ημέρα, βρίσκονται αλλαντικά, τυριά και αλίπαστα σε συνεργασία με τον Μιράν, τα οποία γίνονται και ποικιλίες για το τραπέζι, συνοδευτικό του ποτού. Μια μικρή με πολύ καλές τιμές λίστα κρασιού και αποστάγματα απλά ή παλαίωσης συμπληρώνουν την εικόνα. Τα γεμάτα με προϊόντα ράφια δεν είναι διακοσμητικά. Ολα επιλεγμένα από καλούς παραγωγούς, διατίθενται προς πώληση. Προσεχώς, με καλό καιρό, και τραπεζάκια έξω.

info
Κεντρική Λαχαναγορά Ρέντη, στην Αγορά του Καταναλωτή, τηλ. 210 4820020

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ