O Ηλίας Χαϊδεμένος δούλευε μια ζωή σε μια στεριανή τράπεζα, όμως ο νους του ήταν στη θάλασσα και τα μεζεδάκια της. Έτσι, για χρόνια δούλεψε διπλοβάρδια, το πρωί τραπεζίτης, το βράδυ ταβερνιάρης, σε ένα one man show ψαρομάγαζο, όπου το αφεντικό μαγειρεύει, σερβίρει, ψωνίζει και δεν ξέρω αν πλένει και τα πιάτα. Μετά τη σύνταξη, ο Ηλίας ζει πλέον και αναπνέει στο θαλασσινό του βασίλειο, όπου όλα, από τη διακόσμηση ως τους πειραματισμούς για τον φρέσκο μεζέ περνούν από το χέρι του.

Κάπως έτσι τον γνώρισα στο πιο ακριβό ψαράδικο της Καλλιθέας και είπα «να ένα αφεντικό με μεράκι, που δεν τσιγκουνεύεται το καλό το ψάρι». Το οποίο και δοκίμασα στη συνέχεια σε εκδοχή σπάνιας κατσούλας, τραγανοτηγανισμένης στο βούτυρο, με κείνο το ολόλευκο, γλυκό κρέας που ξεπερνά και τον αστακό σε νοστιμιά.

psaropoula1

Ο Ηλίας φτιάχνει μόνος του από φρέσκο ελληνικό γαριδάκι το τουρσί για την πράσινη σαλάτα του, τον θαλασσινό παστουρμά και τη λακέρδα του. Και τον νοστιμότερο γαύρο λαδορίγανη που έχω δοκιμάσει, στη στιγμή, με κόκκινη και πράσινη πιπεριά και μπόλικο μαϊντανό. Φτιάχνει το ίδιο θεϊκά το σαγανάκι με τη γαρίδα, με όση χρειάζεται φρέσκια ντοματούλα, τηγανίζει αιθέριο το καλαμαράκι και την καραβιδόψιχα, ψήνει τρυφερό και ζουμερό το θράψαλο, αλλά εγώ θα επέστρεφα με λαχτάρα για τη σαλάτα με τα μαυρομάτικα και την πιο νόστιμη μελιτζανοσαλάτα που έχω δοκιμάσει, με κομματάκια ψητής μελιτζάνας και σάλτσα από πελτέ ντομάτας και το άψογο βράσιμο των λαχανικών στη βραστή του σαλάτα.

info
Σωκράτους 237, Καλλιθέα, τηλ. 210 9431209.