Δίπλα από το λευκό νεοκλασικό του Insituto Cervantes στη Σκουφά συναντάς ένα διαφορετικό εστιατόριο. Ελαφρώς κρυμμένο, φωτεινό, με οικολογικό χαρακτήρα, αφού τα κύρια στοιχεία στη διακόσμησή του είναι το ξύλο και ο φελλός.

it_salad

Δεν είναι καινούριο. Πάνε τρία χρόνια που το It εγκαταστάθηκε εκεί, με τα λιγοστά του τραπεζάκια πάνω στο πεζοδρόμιο και αμέσως έγινε ένα από τα αγαπημένα στέκια για κάτι εναλλακτικό στο Κολωνάκι. Το επισκέφτηκα ένα από αυτά τα ζεστά μεσημέρια, που αναζητούσα κάτι διαφορετικό. Χώθηκα σε ένα από τα εσωτερικά του τραπέζια που είναι κάπως υπερυψωμένα και σου επιτρέπουν να βλέπεις ό,τι γίνεται στο μαγαζί αλλά και έξω στο δρόμο.

it1

Πήρα τον κατάλογο στα χέρια μου και άρχισα να τον επεξεργάζομαι και να γυρίζω τις ιδιαίτερες σελίδες του. Η κάθε μία φτιαγμένη και από άλλο υλικό: μια από χάρτινη σακούλα, άλλη από milimetre, άλλη από οικολογικό χαρτί και όλες γεμάτες λιχουδιές. Προς στιγμήν χάθηκα ανάμεσα στα πιάτα και ζήτησα τη βοήθεια του σερβιτόρου, ο οποίος γεμάτος προθυμία με κατατόπισε.

it_avocadosoup

it_tartare

Για αρχή, λοιπόν, επέλεξα ένα δροσερό ταρτάρ τόνου με κολοκυθάκι, αβοκάντο, φρεσκοστημένο λεμόνι, δυόσμο, ginger τουρσί και κουκουνάρια. Ενδιαφέρον συνδυασμός, που στο τέλος σου έμενε η ευχάριστη κάψα του ginger στο στόμα και ήταν ό,τι έπρεπε για να ξεκινήσω το ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα μου. Στο ίδιο στιλ ήταν και το πιάτο που ακολούθησε. Σαλάτα κινόα μαζί με μαριναρισμένες γαρίδες και βινεγκρέτ miso. Ένα άκρως καλοκαιρινό και ελαφρώς όξινο πιάτο. Στη συνέχεια, έφτασε το τραχανότο. Τραχανάς από γιαούρτι, που είχε μελωθεί σωστά παρέα με αυγοτάραχο και ξύσμα λεμονιού, που αναζητούσε, ωστόσο, λίγο ακόμα πιπέρι. Τελευταίο ήρθε και το ψαρονέφρι με σάλτσα κάππαρης και αλμύρα.

it_pavlova

Στο τέλος με περίμενε μια υπέροχη πάβλοβα με κρέμα καρύδας, φράουλες στην κορυφή με πλατύφυλλο βασιλικό και μια ωραία ερυθρή σάλτσα από κόκκινα φρούτα για βάση. Εναλλακτικά υπάρχει η καλοκαιρινή εκδοχή της μηλόπιτας με παγωτό κανέλα, crumble μήλου για βάση και καραμελωμένα κομματάκια μήλου για ντεκόρ.

it_chef

Οι καλοκαιρινές δημιουργίες του νεαρού chef Ηλία Σταυρόπουλου, που ανέλαβε εξολοκλήρου την κουζίνα, χαρακτηρίζονται από απλότητα στην τεχνική τους και νοστιμιά, ενώ δίνουν βάση στην εποχικότητα των πρώτων υλών. Είναι η πρώτη του γραφή και σίγουρα μπορούμε να περιμένουμε πολλά ακόμα στο μέλλον. Ανυπομονούμε λοιπόν…

info
Σκουφά 29, Κολωνάκι, τηλ. 210 3635773, 210 3631827. Κόστος: € 25 – 30.