Ο Ηλίας Μαμαλάκης και η Ιωάννα Σταμούλου τρώνε μαζί και σχολιάζουν χώρια. Αυτή τη φορά έφαγαν κι έγραψαν για το Θα σε κάνω βασίλισσα.

Δύο πανύψηλα παλιά γκαράζ με ξύλινη στέγη, κεραμίδια και μια γέφυρα στη μέση σηματοδοτούν το φρέσκο Wine bar-restaurant του Δημήτρη Λίτινα με το περίεργο όνομα «Θα σε κάνω βασίλισσα». Φτάνοντας απέξω, θα περίμενε κανείς μια μεγάλη πινακίδα. Όμως πινακίδα δεν υπάρχει πουθενά. Γι’ αυτό μην πτοηθείτε, σπρώξτε τη μεγάλη μαύρη πόρτα. Ανοίγει εύκολα προς τα μέσα και σε βάζει στον υπέροχο χώρο. Μίνιμαλ, σκουρόχρωμος με μαύρες κουρτίνες κι επιβλητικό φωτισμό.

tha-se-kanw-vasilissa1

Με την εικαστική παρέμβαση του Κύριου Κρίτονα είναι διάχυτος από μια θετική αύρα που θα σε χαλαρώνει πριν πιεις την πρώτη γουλιά κρασί. Στο κέντρο κυριαρχεί το μεγάλο, χαμηλό τετράγωνο μπαρ κι απέναντί του ο συντηρητής των κρασιών. Τα μίνιμαλ τραπεζοκαθίσματα βρίσκονται στο βάθος. Το καλοκαίρι θα βγάλει και έξω στη μικρή πλατεία τραπέζια. Εδώ, πρωτίστως, θα έρθετε για να απολαύσετε το κρασί σας ή για να εντρυφήσετε στην τεράστια συλλογή με ουίσκι απ’ όλο τον κόσμο. Δευτερευόντως θα φάτε το κατιτί σας με αρκετή νοστιμιά οφείλουμε να ομολογήσουμε!

Η γνώμη του Ηλία Μαμαλάκη

Το φαγητό
Εφόσον μιλάμε για wine restaurant ας ξεκινήσουμε από το κρασί. Στον κατάλογο υπάρχουν τουλάχιστον 250 ετικέτες από την Ελλάδα και τον κόσμο χωρισμένες σύμφωνα με την ένταση, την υφή και την τιμή τους. Τουλάχιστον 25 ετικέτες από αυτές και σε ποτήρι. Η ποικιλία τυριών που μπορείτε να συνοδεύσετε το κρασί είναι από τις καλύτερες. Άλλα τυριά παλαιωμένα, άλλα φρέσκα. Το ίδιο και τα αλλαντικά. Αν καταλήξετε στο πλατό με τα τυριά να παραγγείλετε οπωσδήποτε τη ζεστή πατατοσαλάτα με ανοιξιάτικες πατάτες, όμορφα σοταρισμένες με βότανα και μοσχομυριστό κύμινο. Το σπαγέτο με θαλασσινά και μπόλικο τριμμένο τυράκι από πάνω κατά παράβαση του κανόνα είναι νόστιμο και ενθουσιαστικό. Όπως επίσης και τα φιλετάκια που συνοδεύονται από σπαγγέτι λαχανικών. Ο κατάλογος γενικά είναι μικρός αλλά υπέρ αρκετός για να συνοδεύσετε το κρασί σας, και πιστέψτε με δεν θα σας κάνει καρδιά να φύγετε. Θα λέτε ακόμα ένα ποτηράκι όπως το παλιό τραγούδι για να παρατείνετε την παραμονή σας. Οι παρέες χαλαρές, πίνουν, συζητούν και περνούν όμορφα.

Το σέρβις
Πολύ εξυπηρετικό προσωπικό και φιλικότατη υποδοχή από τον ίδιο τον Δημήτρη Λίτινα.

tha-se-kanw-vasilissa5

Η ετυμηγορία
Είναι η πρώτη φορά που εδώ και χρόνια η στήλη αξιολογεί ένα wine bar-restaurant, γιατί τις αρκετές φορές που πήγαμε, μείναμε πάντα ευχαριστημένοι και πάντα με ένα λογικό λογαριασμό. Σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα, ιδιαίτερα στους λάτρεις του κρασιού και του νόστιμου καθημερινού φαγητού.

Βαθμολογία
Το φαγητό: 7,5/10
Το σέρβις: 7,5/10
Η ατμόσφαιρα: 8,5/10
Σύνολο: 23,5/30

Η γνώμη της Ιωάννας Σταμούλου

Το φαγητό
Ο κατάλογος είναι μικρός, τόσος όσο χρειάζεται να υποστηρίξει την επιλογή σου στο τι κρασί θα πιεις. Ενώ η λίστα του κρασιού είναι εξαιρετικά μεγάλη, οι ετικέτες πολλές και οι επιλογές στο ποτήρι αρκετές, 25 στον αριθμό! Αν κινδυνέψεις να χαθείς στη μετάφραση του καταλόγου, να ζητήσεις τη βοήθεια του Δημήτρη Λίτινα κι εκείνος θα σε οδηγήσει ασφαλώς στην καλύτερη επιλογή για σένα. Εξαιρετική είναι και η συλλογή των τυριών και των αλλαντικών που μπορούν να πλαισιώσουν το πλατό που θα συνοδεύσουν το κρασί σου. Εμείς δοκιμάσαμε τις τραγανές, βουτυράτες πατατούλες με το κύμινο, το σουβλάκι κοτόπουλου με γλυκό τσίλι και λάιμ που ήταν τρυφερό και νόστιμο, τις γαρίδες σαγανάκι που δεν είναι μαγειρεμένες με ντομάτα και φέτα αλλά πιο ελαφρά, σοταρισμένες με σκόρδο και σβησμένες με Μοσχάτο Λήμνου. Απλό και γευστικότατο το σπαγγέτι με πέστο λιαστής ντομάτας κι αντσούγια. Αφράτο πεϊνιρλί με τραγανό μπέικον κι αβγό μάτι. Ωραία φιλετάκια από κόντρα μοσχαριού με σόγια σος, μέλι και λαχανικά σοτέ για συνοδεία. Η επιλογή του γλυκού είναι μεταξύ γκανάζ σοκολάτας με τσίλι και πανακότα καρύδας με σάλτσα φράουλας. Μια χαρά και τα δύο!

tha-se-kanw-vasilissa

Το σέρβις
Φιλικό κι ανεπιτήδευτο, θα σε εξυπηρετήσουν νεαρά, πρόθυμα παιδιά με χαμογελαστά πρόσωπα.

Η ετυμηγορία
Εδώ θα έρθεις για να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την υπέροχη ατμόσφαιρα αυτού του πανέμορφου wine&whiskey bar με ένα καλό ποτήρι κρασί ή ουίσκι στο χέρι. Θα δεις ωραίο κόσμο, θα ακούσεις καλή μουσική και θα συνοδεύσεις το κρασί σου με ένα αξιοπρεπές φαγητό που δεν θα πληρώσεις χρυσό.

Βαθμολογία
Το φαγητό: 7/10
Το σέρβις: 8/10
Η ατμόσφαιρα: 9/10
Σύνολο: 24/30

Γενικό σύνολο: 47,5/60

info
Βεροίας 13 & Ιερά Οδός, Αθήνα, τηλ. 210 3459299. Κυριακή κλειστά.