Η Πασιφάη υπήρξε η σύζυγος του βασιλιά Μίνωα και σύμφωνα με το μύθο, μητέρα του Μινώταυρου. Στη σύγχρονη ιστορία, η οικογένεια Τρουλάκη από τα Χανιά την έχουν μετατρέψει σε βασίλισσα της κρητικής κουζίνας στην Αθήνα.

Το πρώτο τους εστιατόριο άνοιξε το 2000 στον Κορυδαλλό, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια σερβίρουν τις κρητικές σπεσιαλιτέ τους και στη Γλυφάδα, όπου και τους επισκεφθήκαμε πρόσφατα.

Η Πασιφάη στη Γλυφάδα φιλοξενείται σε ένα άνετο χώρο, με μεγάλη βεράντα περιμετρικά, που προσφέρεται για τις ζεστές καλοκαιρινές βραδιές στα νότια. Ο χώρος είναι διακοσμημένος με παραδοσιακά αντικείμενα από την κρητική καθημερινή ζωή, όπως υφαντά, ενώ και το ψωμί έρχεται κλεισμένο μέσα σε μικρές βούργιες (τις μάλλινες υφαντές «τσάντες» της Κρήτης). Όσο για τη μουσική, κρητικά φυσικά για να αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε σε διακοπές στο νησί. Ο κ. Τρουλάκης πάλι, σαν καλός οικοδεσπότης θα περάσει σίγουρα από το τραπέζι σας για να χαιρετίσει, να λύσει απορίες πάνω στο μενού για τους λιγότερο μυημένους στην κρητική κουζίνα και να κάνει κάποιο αστείο που θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο οικεία και χαλαρά.

Το μενού περιλαμβάνει προτάσεις και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, που μπορείτε να απολαύσετε είτε ατομικά ο καθένας, είτε στη μέση ως μεζέδες, για να συνοδεύσετε την παγωμένη ρακή. Κάναμε την αρχή με δροσερή κρητική χωριάτικη σαλάτα με παξιμαδάκια και μυζήθρα αντί για φέτα και με την πολύ λεπτή και τραγανή σφακιανή πίτα με γέμιση μυζήθρας η οποία σερβίρεται παραδοσιακά με μέλι και αν και υπάρχει η δυνατότητα να το παραλείψετε -για όσους θεωρούν ότι το μέλι πάει μόνο στα γλυκά- σας συστήνουμε να την προτιμήσετε με τον αυθεντικό τρόπο σερβιρίσματος, γιατί ο συνδυασμός είναι μοναδικός. Από το τραπέζι μας δεν θα γινόταν να λείπουν οι μπουμπουριστοί χοχλιοί, που μοσχοβολούσαν δενδρολίβανο (αρισμαρί στα κρητικά).

Στα κυρίως του μενού υπάρχουν και κάποιες επιλογές σε θαλασσινά, ωστόσο αυτή τη φορά εμείς μείναμε στο κρέας. Δοκιμάσαμε τα τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα, που σερβίρονται με έναν ωραίο πουρέ μελιτζάνας, ωστόσο το πιάτο που ξεχωρίσαμε περισσότερο από όλα ήταν το καπρικό ή αλλιώς σιγομαγειρεμένο χοιρινό μπούτι που σερβίρεται πάνω σε λεμονόφυλλα, που του χαρίζουν απίστευτο άρωμα. Ένας μεζές που σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσετε!

info
Λαζαράκη 63, Γλυφάδα, τηλ. 210 9944024. Κόστος: 18-22€ / άτομο.