Για τους λάτρεις της κρητικής κουζίνας το άκουσμα και μόλις της λέξης «αντικριστό», προκαλεί αναστάτωση. Όταν λοιπόν πληροφορηθήκαμε ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε την επόμενη επίσκεψη μας στην Κρήτη για να το απολαύσουμε, αλλά αρκεί μία βόλτα μέχρι την Αγία Παρασκευή, δεν αφήσαμε να χαθεί χρόνος.

Τα Ρωμανάκια είναι από τα πρώτα εστιατόρια που σου συστήνουν στην Αθήνα, όταν ρωτάς «που μπορώ να φάω κρητική κουζίνα;» και είναι ένας χώρος που έχει φροντίσει με τη διακόσμηση και τη μουσική του να μας ταξιδεύει νοερά στο νησί. Ένα τέτοιο «ταξίδι» αποφασίσαμε να κάνουμε και εμείς, βράδυ Σαββάτου, στο τέλος Νοεμβρίου, για να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι αν η καλή τους φήμη επιβεβαιώνεται. Για να εξηγηθώ από την αρχή βέβαια, να σας πω ότι ως Κρητικιά δύσκολα με ικανοποιούν απόλυτα όσα δοκιμάζω στα κρητικά εστιατόρια εκτός νησιού, στα οποία τις περισσότερες φορές εντοπίζω μεγάλες παρεκκλίσεις από τις αυθεντικές συνταγές, γι αυτό και η έκπληξη μου στα Ρωμανάκια ήταν μεγάλη και ευχάριστη.

Μας καλωσόρισαν με ρακή, σερβιρισμένη σε μικρά πολύχρωμα ποτηράκια, ζεστό ψωμί και μικρές πράσινες ελιές (ψιλολιές) και επειδή το ψωμί τους μας άρεσε πολύ, είπαμε να προσθέσουμε πάνω και στάκα που με τη μοναδική γεύση της έδωσε το ιδανικό ξεκίνημα για ένα αυθεντικά κρητικό γεύμα.

Στα ορεκτικά επιλέξαμε επίσης Μεσσαρίτικους κολοκυθοκεφτέδες (και φταις και δε φταις, το όνομα τους στον κατάλογο), με ωραία αρώματα μυρωδικών, καθώς και σπιτικά πιταράκια με χειροποίητο φύλλο και γέμιση από διάφορα χόρτα και μυζήθρα, που είναι η καλύτερη παρέα για το κρασί. Δίπλα τους δροσερή κρητική σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα, πιπεριές, σταμναγκάθι, ελιές, κάππαρη, παξιμαδάκια και ξινομυζήθρα.

Στα κυρίως, δεν θα μπορούσαμε να μην δοκιμάσουμε το γαμοπίλαφο με ζυγούρι, ίσως το διασημότερο κρητικό πιάτο. Καλοβρασμένο κρέας και υπέροχα χυλωμένο πιλάφι με ελαφρώς λεμονάτη γεύση, όπως το έφτιαχνε και η μαμά μου στην Κρήτη (ναι, δεν πρόκειται για φαγητό που σερβίρεται μόνο στους γάμους, το κάνουν και στα σπίτια τόσο τις γιορτές όσο και τις καθημερινές). Και περνάμε στο ψητό ή μάλλον στο αντικριστό, που σιγοψήνεται στην ειδική ψησταριά και έρχεται στο τραπέζι παρέα με χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες. Καλοψημένο, ζουμερό, χωρίς πολλά μπαχαρικά για να μην καλύπτεται η γεύση του κρέατος και με την πετσούλα του τραγανή. Το όνειρο κάθε κρεατοφάγου! Μάλιστα, σερβίρεται σε τρεις μερίδες: μονή μερίδα, μισό ή ένα κιλό, για να διαλέξεις την ποσότητα που σε καλύπτει ανάλογα με το πόσα πιάτα έχεις βάλει στο τραπέζι σου πριν, γιατί πραγματικά είναι ένα πιάτο που δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψεις. Για το τέλος, μυζηθροπιτάκια σερβιρισμένα με μέλι και μία ρακή για τη χώνεψη…

info
Λεωφ. Μεσογείων 366 & Πλατεία Κοραή 1, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6532278. Κόστος: 18-20€ / άτομο.